maanantai, 20 toukokuun

Kepeisiin sarjoihin turvaudutaan vaikeina aikoina. Sarjojen teemat vetoavat nuoriin aikuisiin.

Turkulaisopiskelija Ulla Viljasen, 20, läppärin ruudulla pyörii melkein kolmekymmentä vuotta vanha television suosikkisarja: Sinkkuelämää.

Samaa sarjaa katsoo tällä hetkellä moni muukin parikymppinen, ja Viljanen löysi sarjan isosiskonsa suosituksesta Netflixistä.

Z-sukupolvi eli 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alkupuolella syntyneet ovat siis löytäneet ysärin klassikkosarjat uudestaan.

Vaikka Sinkkuelämää on vanha sarja, se on silti kestänyt aikaa Viljasen mielestä.

– Teemat, joita sarjassa käsitellään, sopivat myös nykypäivään.

Nostalgian avulla pakoon nykykriisejä

Kepeät sarjat ovat monelle myös vastapainoa omasta arjesta sekä tämän hetkisestä maailman tilanteesta.

Turun yliopiston mediatutkimuksen lehtorin Laura Saarenmaan mukaan sarjojen avulla voi palata tuttuun ja turvalliseen, sillä korona ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat vaivanneet monien mieltä.

– Kun ajat ovat haastavia, haetaan jotain turvallista ja rauhoittavaa. Ei etsitä mitään ihmeellisyyksiä.

Vanhojen sarjojen katsomisessa on kyse nostalgiasta. Saarenmaan mukaan sarjojen parissa palataan omaan lapsuuteen ja siihen aikakauteen.

– Parikymppisillä voi olla muistoja siitä, kun esimerkiksi vanhemmat ovat katsoneet sarjaa, Saarenmaa sanoo.

1990-luvun lopun ja 2000-luvun alun nostalgisointi näkyy tällä hetkellä myös muodissa. Komediaklassikko Frendien Rachel Green -hiukset ja monet muut ysärin ilmiöt ihastuttavat Tiktokissa. Frendien suosio on jatkunut ensiesityksestään alkaen, ja se on saanut parikymppisistäkin oman fanikuntansa eri alustoilla.

Myös sarjojen juonenkäänteitä ja hahmoja analysoidaan sovelluksessa. Esimerkiksi Carrien arkkivihollinen Natasha on nykypäivänä joillekin Sinkkuelämää-sarjan oikea sankari. Charlotte vetoaa naisellisuudellaan ja perinteikkyydellään tämän hetken nuoriin naisiin, ja Mirandan arkista tyyliä arvostetaan nykypäivänä aiempaa enemmän.

Laura Saarenmaan mukaan erilaiset mediailmiöt palaavat aina uusien sukupolvien löytäessä ne.

– Niissä on tavallaan oma kiertokulkunsa, eli ne nousevat pintaan aika ajoin, Saarenmaa toteaa.

Sarjojen teemat puhuttelevat yhä

Monissa sarjoissa käsitellään deittailua, ystävyyttä ja aikuistumista. Henkilöillä on vastoinkäymisiä ja onnistumisia niin rakkaudessa kuin ihmissuhteissa yleisemminkin. Vaikka sarjat ovat yleensä kepeitä komedioita, käsitellään niissä vaikeitakin teemoja, kuten yksinäisyyttä ja lapsettomuutta.

Saarenmaan mukaan sarjojen teemat vetoavat nuoriin aikuisiin.

– Hahmot ovat samaistuttavia ja niissä on nuorelle aikuiselle tyypillistä problematiikkaa.

Viljasen on myös helppo samaistua sarjan hahmoihin. Vaikka parikymppiseen Viljaseen verrattuna sarjan päähenkilöt ovat yli kymmenen vuotta vanhempia, ovat päähenkilöiden ilot ja surut silti tuttuja.

– Pohdin välillä samoja asioita kuin sarjan päähenkilöt.

Tiktokissa on myös videoita, joiden avulla voi analysoida, kuka sarjan hahmoista itse olisi. Myös Viljanen on pohtinut samaa, sillä hänellä on sarjan hahmoista selkeä suosikki ja samaistumisen kohde.

– Olisin Carrie.

Jaa.
Exit mobile version