maanantai, 23 syyskuun

Kaupoissa on työskennellyt tänä kesänä monenikäisiä kausityöntekijöitä. Asiantuntijan mukaan iäkkäimmillä työntekijöillä on useita työnantajan kannalta tärkeitä ominaisuuksia.

Arttu Kuivanen,

Pipsa Uutto-Rajakallio

Tapasimme keväällä tekstiilialalta työttömäksi jääneen Sirpa Sillanpään, 64, joka oli juuri tehnyt elämänsä ensimmäisen CV:n ja saanut töitä kaupan kassalta.

Nyt kesätyöt ovat päättymässä.

– Kesä on mennyt ihan loistavasti. Olen nauttinut joka hetkestä täällä, Sillanpää sanoo.

Lähes 40 vuotta pesulassa tekstiilinhoitajana työskennelleenä Sillanpäälle asiakaspalvelu oli jo osittain tuttua. Kesäpesti opetti kuitenkin olemaan kärsivällisempi.

– En enää kiihdy nollasta sataan, vaan otan tilanteet rauhallisemmin, Sillanpää kertoo.

Kesätyö kassalla opetti kärsivällisyyttä

Satakunnan osuuskauppa houkutteli keväällä eri-ikäisiä hakijoita hakemaan kesätöitä. 650 kesätyöntekijän ikähaitari oli laaja: nuorimmat ottivat ensiaskeliaan työelämään 14-vuotiaina, kun varttuneimmilla kesätyöntekijöillä ikää oli jo 73 vuotta.

Vanhemmilla työntekijöillä on HR-asiantuntija Sari Salon mukaan monia työnantajan kannalta arvokkaita ominaisuuksia.

– Heillä on usein pitkä kokemus, olipa se samalta alalta tai jostain muualta. Itsevarmuus, rauhallisuus ja kyky kohdata erilaisia tilanteita ovat ehdottomasti positiivisia asioita, Salo luettelee.

Vaikka Sirpa Sillanpää ei ole kohdannut kassalla asiakkaiden huonoa käytöstä, hän ymmärtää, että nuoremmille työntekijöille haastavat asiakaspalvelutilanteet voivat tuntua hankalilta.

Sillanpää on huomannut, että omalla rauhallisella asenteella voi vaikuttaa paljon asiakkaisiin.

– Jos näen, että asiakkaalla ei ole hyvä päivä, toivotan hyvät päivänjatkot ja siirryn seuraavaan asiakkaaseen, hän toteaa.

Sillanpäällä koittavat eläkepäivät virallisesti marraskuussa. Porilainen on toiveikas, että töitä riittää vielä jatkossakin, eikä hänen tarvitse jäädä täyspäiväseksi eläkeläiseksi. Haaveissa on tehdä töitä vielä kolme vuotta.

– Jään kotiin pariksi kuukaudeksi, mutta en aio lopettaa töitä kokonaan. Haluaisin tehdä osa-aikatyötä, esimerkiksi muutaman päivän viikossa kaupassa, Sillanpää suunnittelee.

Jaa.
Exit mobile version