sunnuntai, 24 marraskuun

Nuorten mukaan energiajuomia juodaan jo enemmän kuin muita virvoitusjuomia. Myös kaupoissa niitä myydään enemmän kuin ennen.

Sodankylän kunnassa on huomattu, että nuoret juovat paljon energiajuomia. Sodankylän kunnan hyvinvointiraportti vuosilta 2022–2023 kertoo, että 16 prosenttia kunnan 8–9-luokkalaisista juo päivittäin energiajuomia. Se on kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin muualla Suomessa.

THL:n vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan samanikäisten valtakunnallinen keskiarvo on 6,6 prosenttia.

Tieto aiheutti Sodankylässä huolta ja valtuustoaloitteen energiajuomien ostoikärajan muuttamiseksi.

Nuoret itse ovat huomanneet, että energiajuomilla voi olla vaikutusta esimerkiksi keskittymiseen. Sodankylän nuorisovaltuuston puheenjohtaja ja ammattikouluopiskelija Paulus Miettisen mielestä jotkut oppilaat juovat päivittäin liikaa energiajuomia.

– Tiedän ihmisiä jotka miettivät, onko heillä keskittymisvaikeuksia, mutta voin sanoa, että ei todennäköisesti ole. Jos katsoo sitä määrää, mitä he juovat energiajuomia, niin se johtuu käytännössä siitä, sanoo Miettinen.

Myös 9-luokkalainen Ella Vaara arvelee, että hänen ikäisensä nuoret juovat nykyään enemmän energiajuomia kuin perinteisiä limsoja. Hän itse kuitenkin pyrkii välttämään niitä.

Värikkäitä energiajuomia markkinoidaan paljon sosiaalisessa mediassa. Näkyvyys sosiaalisessa mediassa lisää houkuttelevuutta.

– Kun kaikkialla somessa näkee, että maistellaan näitä, niin itsellekin tulee se halu maistaa niitä, kertoo Vaara.

Paulus Miettinen uskoo syyn Sodankylän nuorten energiajuomakulutuksen tilastopiikkiin löytyvän osin kiireisistä vanhemmista. Nuoret löytävät keinonsa täyttää vapaa-aikansa.

– Sodankylässä on paljon vuorotyöpaikkoja, joissa vanhemmat ovat paljon poissa kotoa. Valvomaton nuori paikkaa tylsyyttään energiajuomilla ja alkoholilla, arvelee Miettinen.

Kauppias toivoo avointa ja yhteistä linjaa ikärajakeskustelussa

Sodankyläläinen kauppias Antti Penttinen kertoo energiajuomien myynnin kasvaneen heidän kaupassaan reilusti suhteessa muihin virvoitusjuomiin. Lain mukaan energiajuomille ei ole ikärajaa, mutta virallisten suositusten mukaan niitä ei tulisi myydä alle 15-vuotiaille.

Kunnan hyvinvointi- ja sivistyslautakunta päätti syyskuun lopulla kutsua sodankyläläiset kauppiaat PAKKA-työryhmään, jonka tavoitteena on lisätä yhteistyötä kunnan eri toimijoiden kesken. Työryhmän tarkoituksena on ehkäistä päihteiden käyttöä, ja suunnitelmissa on keskustella myös energiajuomien ostoikärajan nostamisesta 18 vuoteen.

Suomen elintarvikelaissa ei ole asetettu rajoituksia energiajuomien myymiseen, mutta kaupat saavat itse rajata myyntiä elinkeinovapauden nojalla. Monet kaupat ovatkin rajoittaneet energiajuomien myymistä lapsille. Elintarvikeviranomaiset eivät voi puuttua kauppojen itsenäisiin päätöksiin.

Antti Penttinen on avoin keskustelulle kunnan kanssa. Hänen kaupassaan on tähän asti myyty energiajuomia yli 15-vuotiaille virallisen suosituksen mukaisesti.

– Olen sitä mieltä, että on hyvä, kun asiasta keskustellaan ja nimenomaan energiajuomien haittapuolista.

Penttinen toivoo, että kaikki Sodankylän kaupat olisivat samaa mieltä ikärajoista keskustelun jälkeen.

– Jos johonkin lähdetään, niin pitää olla yhtenäinen linja. Silloinhan tuloksia saadaan, kun kaikki ovat mukana, sanoo kauppias.

Sodankylän nuorisovaltuuston puheenjohtaja kannattaa energiajuomien ostoikärajan nostoa 18 vuoteen.

– Siinä vaiheessa olet muutenkin vastuussa itsestäsi, toteaa Paulus Miettinen.

Nuorille liikaa kofeiinia jo yhdessä tölkissä

Juomien maku sekä tarve saada energiaa ja pysyä hereillä ovat Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n selvityksen mukaan nuorilla tärkeimmät syyt kuluttaa energiajuomia. Juomien käyttäjät kärsivät usein univaikeuksista, väsymyksestä, päänsärystä ja muista oireista. EFSA:n mukaan Suomessa energiajuomien käyttö on eurooppalaista keskitasoa.

Energiajuomissa on useita terveyttä haittaavia vaikutuksia, joista Ruokaviraston mukaan selkeästi haitallisimpana pidetään juomien suurta kofeiinimäärää. Tutkimusten perusteella 50 kilogrammaa painavalla nuorella kofeiinin sietokyky voi lisääntyä jo 50 milligramman päivittäisestä kofeiiniannoksesta. Tämä vastaa noin puolikasta tölkillistä 0,33 litran energiajuomaa.

EU:n elintarvikealan tiedekomitean mukaan pienetkin kofeiiniannokset saattavat aiheuttaa nuorille unihäiriöiden lisäksi muun muassa sydämentykytystä, vapinaa ja levottomuutta. Ulkomailla suuret annokset kofeiinia on liitetty useisiin nuorten kuolemantapauksiin.

Lisäksi energiajuomien suuret sokerimäärät ovat yhteydessä heikompaan ruokavalioon ja hampaiden reikiintymiseen.

Jaa.
Exit mobile version