maanantai, 20 toukokuun

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta lopettaisi EU:n ja Turkin sopimuksen, jolla suitsitaan pakolaisten määrää Euroopassa.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta vieraili tänään Ylen Politiikkaradion eurovaalitentissä. Tässä neljä tärkeää pointtia hänen tentistään.

1. Pakolaispolitiikka uusiksi

Virta kritisoi EU:n ja Turkin vuonna 2016 solmimaa sopimusta, jonka mukaan EU maksaa maksaa miljardeja Turkille, jotta se ei päästä pakolaisia EU:n puolelle.

– Maat kantaisivat itse vastuun ja ottaisivat ihmisiä vastaan, loisivat laillisia reittejä humanitaarisesta viisumista vaikka perheen yhdistämiseen ja keskittyisivät kitkemään korruptioita, ihmiskauppaa, mitä tällä hetkellä tapahtuu erittäin paljon, Virta sanoo.

Kiintiöpakolaisten määrää voitaisiin Virran mielestä lisätä Euroopassa, jotta pystyttäisiin auttamaan ihmisiä, jotka ovat kaikkein suurimmassa hädässä.

– Itse asiassa kaikki maat kärsivät siitä Euroopassa, että meillä ei ole tarpeeksi työvoimaa. Kyllä meillä on kapasiteettia ottaa ihmisiä vastaan, Virta sanoo.

2. Tiukempaa ilmastopolitiikkaa

Vihreät asettaa vaaliohjelmassaan tavoitteeksi, että EU on hiilineutraali vuonna 2040 ja fossiilisten polttoaineiden tukemisesta pitäisi luopua välittömästi. EU:n tavoite on vähentää päästöjen määrää 90 prosenttia 2040 mennessä eli vihreiden tavoite on hieman tiukempi.

Virta on huolissaan siitä, että kaikki maat Euroopassa eivät ole pystyneet irtautumaan fossiilisesta energiasta yhtä nopeasti kuin Suomi. Hän korostaa, että ongelmana on riippuvuus ”Venäjän kaltaisten terroristivaltioiden” kaasusta ja öljystä.

– Mitä nopeammin me pääsemme irti fossiilisista, sitä turvallisempi ja omavaraisempi Eurooppa on, Virta toteaa.

Vihreät vaatii ohjelmassaan, että lyhyet lennot polttomoottoreilla kiellettäisiin.

– Meidän ohjelmassa on lähinnä tarkoitettu tämmöisiä Amsterdamista Pariisin -tyyppisiä puolen tunnin lentoja, joissa on itse asiassa korvaava junayhteys jo olemassa. Emme ole Suomesta karsimassa kaikkia lentoja, Virta kertoo.

3. Feministinen ulkopolitiikka

Virta puhuu feministisen ulkopolitiikan puolesta.

– Kyse on siitä, että halutaan pitää naisten ja tyttöjen oikeuksia esillä ulkopolitiikassa. Tiedämme, että sodissa käytetään seksuaaliväkivaltaa todella paljon aseena. Näihin pitäisi pystyä puuttumaan, Virta sanoo.

4. Ämpärikysymys koski juhlimista

Politiikkaradion vaalitenteissä erikoisosiona on ämpärikysymys. Haastateltava saa poimia ämpäristä sattumanvaraisesti kysymyksen.

Missä Euroopan maassa olisit mieluiten bilettämässä?

– Vaikka missä, tekisi mieli vastata. Jos nyt saisin vaan yhteen lähteä, niin ehkä lähtisin Saksaan reiveihin, Virta pohtii.

Jaa.
Exit mobile version