Samaan aikaan kun some ilakoi, Elon Muskin asiantuntijat selvittävät, miten Signal-jupakka pääsi syntymään.
Amerikkalainen aikakauslehti The Atlantic julkaisi maanantaina jymyjutun.
Lehden päätoimittaja Jeffrey Goldberg oli saanut yllättäen Signal-viestisovelluksessa kutsun Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajalta Mike Waltzilta – ja päätynyt seuraamaan, miten presidentti Donald Trumpin lähipiiri vaihtoi tietoja ilmaiskuista Jemeniin.
Tietovuoto oli nolo Trumpin hallinnolle monestakin syystä.
Ryhmächatin jäsenet kävivät keskustelua tavallisilla kännyköillä ja sovelluksella, jota ei ole tarkoitettu salaisen tiedon välittämiseen. Viestit myös kertoivat ikävää kieltä keskustelijoiden asenteista Eurooppaa kohtaan.
Keskustelijoiden tyyli emojeineen on myös noussut pilkan kohteeksi.
Trumpin hallinto myönsi virheen, ja keskusteluryhmän koonnut Waltz ilmoitti kantavansa vastuun.
Hallinto kuitenkin puolustautuu väittämällä, ettei keskustelussa käsitelty salaisia tietoja. The Atlantic julkaisi eilen keskiviikkona koko keskustelun, ja chatin jäsenet viestittelivät muun muassa ilmaiskujen tarkoista kellonajoista.
Yhdysvaltain hallinto on Trumpin johdolla myös haukkunut päätoimittaja Goldbergia ääliöksi ja pohjasakaksi.
Keskiviikkona hallinto kertoi, että teknologiayrittäjä ja Trumpin nimittämä, liittovaltion toimintoja karsivan elimen johtaja Elon Musk on tarjonnut tietotekniikan asiantuntijoita tutkimaan, miksi Waltzin kännykässä oli Goldbergin puhelinnumero. Puhelinnumeroa tarvitaan, jotta henkilö voidaan liittää Signal-keskusteluun. Waltzin mukaan hänellä ei ole Goldbergin numeroa yhteystiedoissaan.
Tietomurtoon vihjaaminen tuo mieleen kohun, joka syntyi Suomessa vuonna 2023 silloisen elinkeinoministerin Mika Lintilän (kesk.) Whatsapp-sovelluksessa jakamasta kuvasta. Lintilä väitti, ettei ollut itse jakanut kuvaa. Keskusrikospoliisi tutki mahdollista tietomurtoa. Sellaista ei löytynyt.
Imagotappio ainakin somerintamalla
Somessa kohusta on jaettu paljon pilakuvia ja meemejä.
Niissä irvaillaan kännykkäsovelluksen käytön olevan lapsellinen moka turvallisuusjohtajilta.
Randy Bishin pilakuvassa lapsi kysyy isältään, missä on Jemen. Keskusteluryhmässä kun kerrotaan, että sinne isketään keskiyöllä.
Dave Whamondin pilapiirroksessa teinipoika kertoo saaneensa puolustusministeri Pete Hegsethiltä jälleen kerran tietoja sotasuunnitelmista. Toinen poika kommentoi, miten ärsyttävää moinen viestittely on.
Eräs pilailija vertaa tietovuotoa historian kuuluisimpaan sotatoimeen, Normandian maihinnousuun. Meemissä on hyökkäystä suunnittelevaan keskusteluryhmään päässyt natsien Völkische Beobachter -lehden toimittaja.
Tässä puolestaan viitataan presidentti Donald Trumpin Mar-a-Lagoon viemiin laatikoihin, joissa oli hänen ensimmäisen presidenttikautensa aikaisia papereita. Trump säilytti laatikoita muun muassa kylpyhuoneessa – alkuperäisessä Signalin keskustelutilassa.
Star wars -kuvastoa soveltaen: ”Se tunne, kun sinut on vahingossa liitetty huippusalaiseen Signal-keskusteluryhmään.”
Vaikka tietovuodon taustalta paljastuisikin hakkerointi, jupakka on jo aiheuttanut imagotappiota Trumpin hallinnolle.