Ei deittailua. Ei heteroseksiä. Ei naimisiin. Ei lapsia.
Tiktokissa, X:ssä ja muilla somealustoilla leviää nyt trendi, jossa naisia kehotetaan boikotoimaan miehiä ja jopa eroamaan kumppaneistaan.
Niin sanottu 4B-ilmiö lähti laukalle republikaanien Donald Trumpin voitettua Yhdysvaltain presidentinvaalit. Trumpin vaalikampanjaa leimasi repivä, ajoittain naisvihamielinen retoriikka.
Yhdessä yli 1,7 miljoonaa tykkäystä saaneessa Tiktok-videossa nuori nainen kirjoittaa:
Teen osani amerikkalaisena naisena, sillä erosin viime yönä republikaanipoikaystävästäni ja liityin virallisesti 4B-liikkeeseen.
Alla olevasta grafiikasta näkyy, miten 4B-Google-hakujen määrä kasvoi Yhdysvalloissa vaaliviikolla. Pystyakselin asteikko näyttää haun ”4B” suosion annettuna ajanjaksona, ei siis hakujen lukumäärää. Arvolla 100 haku oli suosituimmillaan.
Ilmiön suosio saattaa olla vastareaktio Trumpin valintaan, sanoo Itä-Suomen yliopiston kulttuurintutkimuksen professori Tuija Saresma.
– Trumpin käytös on tukenut ajatusta, että naiset olisivat miesten käyttötavaraa. Tässä liikkeessä pelataan ikään kuin samaa peliä: puhutaan ruumiillisen itsemääräämisoikeuden olemassaolosta tai olemassaolemattomuudesta, kulttuurin- ja sukupuolentutkija Saresma sanoo Ylelle.
Saresman mukaan 4B:ssä on kyse turhautumisen kääntämisestä toiminnaksi. Mukana olevat haluavat näyttää, että heidän ylitseen ei kävellä miten tahansa, Saresma sanoo.
”Ilmiöllä voi olla vaikutusvaltaa”
Saresman mukaan 4B on myös tapa vastustaa niin sanottua sukupuolipopulismia eli sitä, miten sukupuoli on valjastettu taantumukselliseen poliittiseen käyttöön.
Tämä on näkynyt eri maissa esimerkiksi naisten oikeuksien vastaisuutena.
– Jos sukupuolen varjolla kerran tehdään politiikkaa, naiset tekevät sitten politiikkaa sillä, että he jopa kieltäytyvät parisuhteesta, Saresma kuvaa 4B-ilmiötä.
– Tässä demonstroidaan sitä, että valtaa on myös niillä, joita ehkä pyritään alistamaan.
Monissa 4B-aihetunnisteella somessa julkaistuissa videoissa ihmiset kertovat esimerkiksi toivovansa, että 4B muuttaisi naisiin kohdistuvia odotuksia.
Joillakin videoilla miehet kannustavat naisia lähtemään trendiin mukaan. He perustelevat tätä esimerkiksi sanomalla, että naiset ovat menettäneet oikeuden omaan kehoonsa Trumpin voiton myötä.
Ylen tiedossa ei ole, noudattavatko videoita kuvanneet henkilöt 4B-ohjeita käytännössä.
Saresman mukaan on todella vaikea arvioida, miten ilmiö mahdollisesti leviäisi fyysiseen maailmaan, eli missä määrin naiset laajamittaisesti ryhtyisivät kieltäytymään esimerkiksi seksistä tai parisuhteesta miehen kanssa.
– Tämä voi olla tietynlaista klikkiaktivismia. Mutta se voi myös oikeasti kanavoitua naisten elämään ja sitä kautta myös miesten elämään, Saresma sanoo.
Vaikka 4B voi olla kärjistys ja provokaatio, Saresman mukaan on kiinnostavaa, että siitä on tullut jonkinlainen hitti.
– Ehkä se on pienen porukan marginaalinen ilmiö, mutta sillä voi kuitenkin olla vaikutusvaltaa. Se voi herättää ihmisiä ajattelemaan vaikkapa ruumiillista itsemääräämisoikeutta, Saresma sanoo.
– Tehokkaampi keino vaikuttaa asioihin on silti politiikan kentällä, demokratian kautta, hän huomauttaa.
4B on kotoisin Etelä-Koreasta
4B-liike syntyi alun perin muutama vuosi sitten Etelä-Koreassa, kun naiset saivat tarpeekseen heihin kohdistuneesta vihasta ja väärinkäytöksistä. Nimi 4B tulee neljästä koreankielisestä ei-lauseesta.
4B oli vastaus ilmiöön, jossa miehet muun muassa salakuvasivat naisia vessoissa ja seksin aikana ilman suostumusta. Protestina mielenosoittajat ilmoittivat lopettavansa heteroseksuaaliset suhteet.
Kieltäytyminen heteroseksuaalisista suhteista tai lisääntymisestä politiikan välineenä on kuitenkin paljon vanhempi asia, jota on käytetty eri puolilla maailmaa, sanoo professori Tuija Saresma.
4B on näkynyt myös Suomen Google-hakujen määrässä kuluneella viikolla:
Sosiaalisessa mediassa 4B-ilmiö on herättänyt myös vastareaktioita.
Ilmiötä vastustaa esimerkiksi äärioikeistolainen podcast-julkkis Nick Fuentes. Hän on kommentoinut trendiä viestipalvelu X:ssä sanoilla ”Sinun kehosi, minun valintani. Ikuisesti.” Fuentes on ollut aborttioikeuden vastustaja ja Trumpin tukija, joskin vaalien alla muutti mielipidettään ja alkoi kritisoida Trumpia ankarasti.
Lause on väännös iskulauseesta ”minun kehoni, minun valintani”. Sitä käyttivät 1960-luvulla naisten aborttioikeutta puolustaneet feministit.
Fuentesin versio on levinnyt somessa nopeasti. Brittilehti Independentin mukaan muun muassa monet naisten oikeuksia ajavat somevaikuttajat kertovat saamistaan kommenteista, joissa lausetta versioidaan.
Korjaus 9.11. klo 11.09. Nick Fuentes ollut aiemmin Trumpin tukija, mutta sittemmin muuttanut kantaansa häneen.