Amerikkalaisen talouden suojeleminen voi käy kalliiksi amerikkalaisille.
Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump on luvannut nostaa tulleja tavoitteenaan suojata maan taloutta ja yrityksiä. Tullimuuri on nousemassa siitäkin huolimatta, että talouden asiantuntijat yhdessä kuorossa ovat todistaneet tullien olevan Yhdysvalloille enemmän haitaksi kuin hyödyksi.
Trump sano vaalikampanjansa aikana nostavansa tulleja yleisesti 10 – 20 prosenttia ja Kiinan osalta jopa 60 prosenttia.
Suomen Pankin vanhemman ekonomisti Sanna Kurrosen mukaan tullit iskevät amerikkalaisten omaan nilkaan.
Jo kymmenen prosentin yleiset tullit heikentäisivät Trumpin presidenttikauden aikana USA:n bruttokansantuotetta yhteensä runsaan prosenttiyksikön. Yleistä hintatasoa ne nostaisivat lähes prosentin.
Muutokset eivät ole Kurrosen mukaan valtavan suuria, mutta kuitenkin Yhdysvalloille selkeästi haitaksi. Vaalikentillä tullien haitoista ei ole juuri kannettu huolta.
– Se on jännä, että tullit ovat poliittisesti hirveän suosittuja. Ne on jollain tavalla helppo myydä äänestäjille, vaikka kaikki ekonomistit sielläkin sanovat, että niistä on USA:lle haittaa, Kurronen ihmettelee.
Hän viittaa tutkimukseen, jonka mukaan viejämaista esimerkiksi Saksan talouskasvua tullit heikentäisivät yhteensä joitakin prosenttiyksikön kymmenyksiä vuoteen 2028 mennessä.
Kurronen hämmästelee suhtautumista tulleihin USA:n vaalikentillä:
Miten Fiskarsin saksien käy tällä kertaa?
Suomessa Trumpin tulliuhittelua seurataan erityisen tarkasti Fiskarsin pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä.
Yhdysvallat on kolmasosa Fiskars-konsernin liikevaihdosta ja puolet Fiskars-tuotemerkin myynnistä. Konsernin talousjohtaja Jussi Siitosesta ei voi kuitenkaan havaita hätääntymistä – vastaavassa tilanteessa on oltu ennenkin.
Edelliselläkin Trumpin presidenttikaudella tulleja nostettiin, mutta valikoivasti. Lopulta esimerkiksi Fiskarsin sakset päätyivät nolla-tullien luokkaan tuntemattomasta syystä. Siitonen arvelee sen johtuneen siitä, että esimerkiksi kouluissa käytetään usein juuri Fiskarsin saksia askartelupuuhiin.
Nyt voidaan vain arvuutella, kuinka paljon ja kuinka laajasti tullit nousevat.
Joka tapauksessa Suomen Pankin Kurronen ja Fiskarsin Siitonen ovat yhtä mieltä siitä, että Yhdysvaltoihin tavaraa ja palveluita myyvät yritykset ovat Yhdysvaltojen jälkeen vasta toiseksi suurin kärsijä.
Siitonen listaa keinot, miten USA:n tullien vaikutusta lievennetään:
Niiden vahinkoa lieventää sekin, että Trumpin valinnan jälkeen dollarin kurssi on vahvistunut suhteessa muihin valuuttoihin. Tämä vahvistaa USA:han myyvien yritysten asemaa ja vähentää tullien vaikutusta.
Kurronen laskee, että vahvistuva dollari lieventää tullien vaikutuksen noin puoleen. Kymmenen prosentin tullit nostaisivata dollarin arvoa viisi prosenttia.
Amerikkalainen puhelin tulee amerikkaisille kalliimmaksi
Käytännössä kaikkien tullien kohteeksi joutuvien tuontituotteiden hinnat nousevat amerikkalaisille kuluttajille.
Mutta myös Yhdysvalloissa toimivien yritysten hintoihin tulee nousupainetta, koska lähes kaikessa tuotannossa ainakin osa raaka-aineesta tai osista tulee ulkomailta – varsin usein juuri Kiinasta, johon on määrä suunnata ankarimmat tullit.
Pääasiassa siellä kootaan myös periamerikkalaiset iPhone-puhelimet. Niinpä ”amerikkalaisen” puhelimen hinta amerikkalaisille kuluttajille voi nousta rajusti, ellei siten Kiinan vastaisiin tulleihin ei tehdä luurin mentävää poikkeusta.
Vain yksittäiset amerikkalaiset yritykset saattavat hyötyä tulleista, valtaosa kärsii, Kurronen arvioi.
Yrityksiä lähtee Kiinasta, mutta ei USA:han
Trumpin ajatus siitä, että nouseva tullimuuri saisi yrityksiä ja teollisuutta siirtymään Yhdysvaltoihin ei tule toteutumaan, sanovat molemmat haastateltavat.
Heidän mukaansa neljän vuoden presidenttikausi on liian lyhyt aika, jotta yritykset tekisivät merkittäviä päätöksiä tuotannon tai muun toiminnan uudelleen järjestämisestä.
Fiskars tekee Gerber-veitsiä Yhdysvalloissa ja Kiinassa, mutta tuotantoa ei aiota tullien takia siirtää lisää Oregoniin.
– Yhdysvalloissa nähty palkkojen nousu rajoittaa sitä, että lähtisimme siirtämään tuotantoa neljä vuotta kestävän presidenttikauden takia, Fiskarsin Siitonen sanoo.
Tullit saavat kyllä johtaa tuotannnon siirtymiseen pois Kiinasta, mutta ei kuitenkaan Yhdysvaltoihin.
Fiskars on jo aiemmin alkanut siirtää alihankintaansa pois Kiinasta sen lähialueille. Tuotantoa on alettu tuoda Siitosen mukaan yhtiön omille tehtaille Eurooppaan ja Suomeen.
Kurronen muistuttaa, että Yhdysvalloissa on käytännössä täystyöllisyys. Se nostaa palkkoja ja vähentää kiinnostusta investointeihin.
– Trump ei halua lisätä maahanmuuttoa, vaan päinvastoin ennemminkin karkottaa maahanmuuttajia. Siellä yksinkertaisesti loppuu työvoima.
Vastaavasta tilanteesta on kokemusta kuuden vuoden takaa, jolloin Trumpin ensimmäisen kauden tullien korotukset tulivat voimaan. Silloin Kiinasta siirtyi tuotantoa Vietnamiin, Meksikoon ja muualle Aasiaan. Näin vienti Yhdysvaltoihin saattoi välttää ankarimmat tullit.
Vaikutus Suomelle vain lievä, jos…
Yhdysvalloista on tullut Suomelle tärkein vientimarkkina, jonka merkitys on korostunut entisestään sen jälkeen kun vienti Venäjälle on pysähtynyt lähes kokonaan.
Mutta tästäkin huolimatta Kurronen arvioi, että kymmenen tai 20 prosentin tullien vaikutus jää Euroopan ja Suomen taloudessa ”maltilliseksi” – mutta yhdellä ehdolla.
– Tällä hetkellä näyttää, että emme tule näkemään merkittävää kuoppaa taloudessa tai merkittävää inflaation kiihtymistä. Mutta jos me asettamme vastatulleja, niin ne lisäävät näitä vaikutuksia edelleen.