perjantai, 18 lokakuun

Keskustan kansanedustaja ja entinen sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi korostaa, että vaikeista asioista päättäminen ei saisi heikentää työilmapiiriä valiokunnissa.

Kansanedustaja Ville Merisen (sd.) avautuminen sote-valiokunnan huonosta työilmapiiristä ei tullut entiselle puheenjohtajalle Markus Lohelle (kesk.) yllätyksenä, sillä he ovat keskustelleet tilanteesta useita kertoja.

Merinen kertoi sairauslomalle jäädessään, ettei kommentoi asiaa medialle toistaiseksi.

Lohi oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja viime vaalikaudella. Tuolloin asialistalla oli niin ikään vaikeita asioita, kuten koronapandemia ja laaja sosiaali- ja terveysuudistus.

– Olimme monista asioista eri mieltä, mutta onnistuimme hoitamaan asiat niin, että meillä oli ihan hyvä henki valiokunnassa.

Lohi kertoo seuraavansa sosiaali- ja terveysvaliokunnan tilannetta nyt huolestuneena. Valiokunnan huono ilmapiiri on tiedetty jo pitkään, mutta asia nousi jälleen esille Merisen moitittua sote-valiokuntaa sairaaksi työyhteisöksi.

– Mikään työyhteisö, ei eduskuntakaan, saisi olla sellainen työyhteisö, että ihmiset joutuvat jäämään sairaslomalle huonon työilmapiirin takia. Mitä vaikeammat asiat ja ajat, sitä enemmän pitäisi yhdessä huolehtia hyvästä työskentelyilmapiiristä, Lohi korostaa.

Lohi: Asiakiistat eivät saa vaikuttaa henkilösuhteisiin

Lohi on tällä hetkellä valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja. Hän huomauttaa, että valtion taloudellinen tilanne on poikkeuksellisen surkea ja muillakin on vaikeita asioita käsiteltävänä.

– Ehkä sotevaliokunta on aihealueeltaan sellainen, että leikkaukset ja hallituksen esitykset koskettavat ihmisten arkielämää niin paljon, että asioidenkin puolesta mennään helposti tunteita herättäviin kysymyksiin. Voi se sille altistaa, että siellä vähän jännitteet lisääntyvät, Lohi arvioi.

Lohen mielestä on selvää, että valiokunnassa ilmapiiriin vaikuttavat henkilö- ja puoluesuhteet, eivät niinkään asiat.

– Vaikeitakin asioita pitää pystyä ratkaisemaan ilman, että henkilösuhteet menevät huonolle tolalle.

Sote-valiokunnan ohitusaikeet huolestuttavat

Markus Lohi on huolissaan myös siitä, että sote-valiokunnalta aiottiin siirtää pois sille kuuluvien päätösten valmistelua.

– Se kertoo kyllä jostain. Olen huolissani, koska se rikkoo meidän pitkäaikaista perinnettämme. Meillä on ollut tapana, ettei valiokunnan toimialaan kuuluvia asioita siirretä pois ellei valiokunta itse sitä pyydä. Nyt siitä ei ole kysymys, Lohi sanoo.

Puhemiesneuvosto päätti perjantaina pelisääntökeskustelun jälkeen, että sairaalaverkon supistaminen sekä alkoholin etämyynti jäävät sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

Markus Lohella on pitkä kokemus valiokuntatyöskentelystä. Hän toimi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana vuosina 2020-23 sekä liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtajana vuonna 2019.

Korjattu 18.10. klo 15:01 Ville Merisen nimi, sukunimi oli aiemmin kirjoitettu virheellisesti Meriläinen

Jaa.
Exit mobile version