perjantai, 4 huhtikuun

Korona-aikana keksitty malli jäi Sotkamossa käyttöön, eikä terveyskeskus ole enää jonoutunut.

Sotkamon terveysasemalla pääsee hoitajan vastaanotolle heti ja lääkäriinkin melkein heti. Terveysasema on ollut jonoton pian viisi vuotta.

Naapurikaupunki Kajaani on Sotkamon vastakohta. Kajaanissa kiireetöntä lääkäriaikaa joutuu jonottamaan jopa seitsemän kuukautta.

Yli 10 000 asukkaan Sotkamossa ei ole aina ollut näin hyvä tilanne. Vuoden 2020 helmikuussa Sotkamo oli Ylen jutussa esimerkki kunnasta, jossa terveysasema oli ruuhkainen ja hoitoon pääsyä joutui odottamaan yli kuukauden.

Käänne tapahtui nopeasti. Kesäkuun 2020 alussa Sotkamon terveysasema siirtyi koronatartuntojen torjumisen vuoksi malliin, jossa potilas ei tule paikalle vaan soittaa.

Ruuhkat katosivat käytännössä ensimmäisen viikon aikana, muistelee Sotkamon terveyskeskuslääkäri Tuula Sassi.

Aluksi jonottomuutta luultiin tilapäiseksi koronan aiheuttamaksi ilmiöksi.

– Katselimme toisiamme ja ihmettelimme, miten tämä voi olla mahdollista. Elokuuhun saakka ajattelimme, että ”nyt on kesä ja korona, kyllä tämä tästä vielä kaatuu”, Sassi kertoo.

Siitä lähtien Sotkamossa on päässyt hoitajalle jonottamatta. Se ei kuitenkaan ole onnistunut itsestään vaan on vaatinut lääkäreiltä ja hoitajilta määrätietoista työtä.

Kajaanissa on lääkärille seitsemän kuukauden jono

Kajaanin terveysaseman eli Kainuun keskussairaalan yleislääketieteen poliklinikan takaisinsoittoakin on joutunut pahimmillaan odottamaan yli kahden vuorokauden ajan.

Lääkäriin pääsyä on pisimmillään joutunut odottamaan seitsemän kuukauden ajan.

Kainuun hyvinvointialueen perusterveydenhuollon ylilääkärin Atte Veteläisen mukaan yksi syy hoitoonpääsyn aikaeroon on, että Kajaanin väestö on suurempi, ja lääkäreillä on enemmän potilaita hoidettavanaan.

Sotkamossa yhdellä lääkärillä on vastuullaan laskennallisesti 1 760 henkilöä. Kajaanissa yksi lääkäri hoitaa laskennallisesti 2 150 potilasta.

– Pienemmät terveysasemat ovat yleensä pikkuisen tehokkaammin toimivia yksiköitä. Sotkamossa on myös ehkä keskimääräistä kokeneempi henkilöstö. Silloin hoidettava väestö on tutumpaa, mikä myös sujuvoittaa hoitoa, Veteläinen kuvailee.

Kajaanissa lääkäriin pääsyä odottaa 1 470 potilasta. Jonoutuminen alkoi jo vuoden 2024 alkupuolella, jolloin Kajaanissa oli Veteläisen mukaan poikkeuksellisen vähän lääkäreitä.

Veteläinen uskoo, että jonot alkavat nyt purkautua. Hyvinvointialue aikoo jakaa Kajaanin terveysaseman potilaat kolmeen ryhmään, jotta omahoitaja ja omalääkäri on sujuvampaa nimetä vähitellen jokaiselle potilaalle.

Kajaanissa lääkärit alkavat myös purkaa jonoja ilta- ja viikonloppuvastaanotoilla. Tähän on tarkoitus hankkia myös ulkopuolista lääkärityövoimaa.

Alla olevasta grafiikasta voit tarkastella, miten hyvinvointialueilla pääsee kiireettömässä perusterveydenhuollossa lääkärin puheille joko kasvotusten tai etäyhteydellä. Esimerkiksi Kainuun hyvinvointialueella 59 prosenttia asiakkaista tapasi lääkärin alle viikon kuluessa.

Grafiikan toinen sivu näyttää, millä aikataululla ensimmäinen hoitotapahtuma järjestyy hyvinvointialueiden kiireettömässä perusterveydenhuollossa.

Katso alla olevalta videolta, miten kainuulaiset aluevaaliehdokkaat varmistaisivat, että Kainuuseen saadaan riittävästi hoitajia ja lääkäreitä.

Juttua päivitetty 30.3.2025 kello 15.35: Tarkennettu, että lääkäriin pääsyä ei ole Kajaanissa tarvinnut odottaa vuoden 2024 alkupuolelta, vaan että jonoutuminen alkoi silloin.

Jaa.
Exit mobile version