maanantai, 23 syyskuun

Jatkoon selvisivät marxilainen Anura Kumara Dissanayaka ja suurimman oppositioliittouman ehdokas Sajith Premadasa.

Sri Lankassa presidentinvaalit eivät ratkenneet suoraan, vaan kilpa jatkuu kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä, vaaliviranomaiset kertovat. Ehdokkaat ovat marxilainen Anura Kumara Dissanayaka ja suurimman oppositioliittouman ehdokas Sajith Premadasa.

Sri Lankassa ei järjestetä toista äänestyskierrosta vaan uusi ääntenlaskenta. Äänestäjät saivat lauantain vaaleissa nimetä kolme suosikkiehdokastaan. Ensin laskettiin kunkin ykkösehdokkaallen antamat äänet.

Koska kukaan ei saanut yli puolta äänistä, tehdään uusi laskenta kahden eniten ykkösääniä saaneen ehdokkaan välillä. Siinä otetaan huomioon myös, kuinka moni äänestäjä on laittanut ehdokkaat kakkos- tai kolmossijoille.

Ensimmäisen laskennan lopullista tulosta ei ole julkistettu. Osittaisen tuloksen mukaan Dissanayaka on saamassa noin 40 prosenttia ja Premadasa noin 34 prosentia äänistä. Nykyinen presidentti Ranil Wickremesinghe tippui kisasta noin 17 prosentin ääniosuudella. Ehdokkaita oli yhteensä 38.

Talouskriisi johti presidentin eroon

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Sri Lankan presidentinvaalit eivät ratkea suoraan. Vaalikampanjointia dominoi talouskriisi, joka ajoi Sri Lankan pahoihin vaikeuksiin vuosikymmenen alussa.

Wickremesinghe nousi presidentiksi vuonna 2022, kun presidentti Gotabaya Rajapaksa erosi ja pakeni ulkomaille kriisin synnyttämien laajojen protestien vuoksi.

Voittajaksi povatun Dissanayakan vasemmistolainen JJP-puolue sai vain neljä prosenttia äänistä edellisissä parlamenttivaaleissa vuonna 2020.

Noin 76 prosenttia Sri Lankan 17,1 miljoonasta äänioikeutetusta kävi äänestämässä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version