perjantai, 3 toukokuun

Kasvuyhtiöt ovat huolestuneet lakiin ehdotetusta muutoksesta, jonka mukaan työttömän erityisasiantuntijan pitää poistua Suomesta kuuden kuukauden kuluttua työttömäksi jäämisestä.

Startup-firmat ovat huolissaan hallituksen ehdotuksesta helpottaa Suomessa olevan ulkomaalaisen asiantuntijan maasta poistamista työttömyyden kohdatessa.

Hallitus kaavaillee, että työttömäksi jäätyään asiantuntijan pitäisi poistua Suomesta kuuden kuukauden kuluttua, jos uutta työtä ei ole löytynyt. Prosessi koskee työluvalla Suomessa oleskelevia.

Tavallisen työntekijän kohdalla uuden työn etsimiseen on hallituksen esityksessä annettu vain kolme kuukautta aikaa.

Peliyhtiö Supercellin toimistolla Helsingin Jätkäsaaressa puolet työntekijöistä on muualta kuin Suomesta. André Forni suunnittelee Clash Royale -peliä. Kuva: Mikko Koski / Yle

Vaikka hallitus myöntyi alkuvuodesta ja antoi erityisasiantuntijoille kolme kuukautta lisäaikaa työntekijöihin verrattuna, on kuuden kuukauden aika silti suhteellisen lyhyt, sanoo Suomen startup -yhteisön pääekonomisti Youssef Zad.

Erityisasiantuntijoiden rekrytointiprosessit yksinään kestävät jo useampia kuukausia.

Käytännössä moni joutuisi lähtemään

Suomen startup -yhteisön mukaan ongelmana ovat nimenomaan pienet työmarkkinat.

– Suomessa on niin pienet työmarkkinat, että täällä on vain muutama firma, jotka voivat palkata erityisasiantuntijan huipputehtäviin, Zad sanoo.

Monessa tapauksessa erityisasiantuntija käytännössä joutuisi lähtemään Suomesta pois, jos yritys irtisanoo, Zad sanoo.

– Mitä spesifimpää osaamista työntekijällä on, sen kauemmin rekrytointi kestää.

Huoli hallituksen uudistuksista ulkomaalaislakiin ulottuu myös Supercelliin. Kuva: Mikko Koski / Yle

Suomen startup -yhteisön tavoitteena on tehdä Suomesta maailman paras paikka osaajille ja yrittäjille. Tämäntyyppisellä lainsäädännöllä se ei Zadin mukaan onnistu.

– Jos työntekijä tiedostaa, että hän ei työttömäksi joutuessaan saa välttämättä uutta työtä nopeasti Suomesta, hän menee alun perin ehkä sitten mieluummin vaikka Saksaan tai Ruotsiin, tai minne vain muualle, jossa töitä on enemmän.

Työnantaja velvoitetaan ilmoittamaan työttömyys

Startup -yhteisön pääekonomisti Zad sanoo, että myös muualla maailmassa on vastaavia rajoitteita maassa ololle.

Suomen lakiesityksestä tekee Zadin mukaan erikoisen se, että lakiin on tulossa työnantajalle velvoite ilmoittaa ulkomaisen työntekijän työttömyys heti maahanmuuttovirastolle.

– Tämä on se iso juttu. Käytännössä lainsäädännölle tulee hampaat. Se puree ongelmaan heti.

Zad huomauttaa, että hänen mukaansa Suomen laissa on käytännössä nytkin vain nolla kuukautta maassaoloa, kun työsuhde loppuu, mutta sitä ei vain sovelleta.

– Nyt on tulossa verrattain tiukka lainsäädäntö, jossa on myös tiukka toteutus. Se tekee siitä ongelman monelle startup-yritykselle, Zad sanoo.

Rodrigo Estero tekee tiiminsä kanssa Clash Royale -peliä Supercellin toimistolla Helsingissä. Kuva: Mikko Koski / Yle

Sosiaaliturvan merkitys pieni asiantuntijoille

Suomen startup -yhteisö edustaa noin 240 Suomen startup -yritystä ja myös jo isommiksi kasvaneita firmoja kuten Supercellia ja Woltia.

Yhteisön pääekonomisti Zad uskoo, että lainsäädännön taustalla lienee retoriikka, jonka mukaan ulkomaalaiset työntekijät tulevat Suomeen hyväksikäyttämään Suomen sosiaaliturvaa.

Zadin mukaan sosiaaliturva ei kuitenkaan ole erityisasiantuntijoille mikään kysymys, eivätkä he tule Suomeen sosiaaliturvan perässä.

– Ei heitä kiinnosta sosiaaliturva. Heitä kiinnostaa vain se, löytyykö uusi työ vaaditussa ajassa. He etsivät töitä, vaikka omalla kustannuksella, Zad huomauttaa.

Supercellin yhteiskuntajohtaja Markku Ignatius sanoo, että kuusi kuukautta on jo parempi kuin kolme. Mutta silti hän pitää hallitusohjelmaa ristiriitaisena viesteissään. Kuva: Mikko Koski / Yle

Zadin mukaan kyse on myös Suomen maineesta. Startup-firmojen viesti hallitukselle Zadin mukaan on se, että tällaista uudistusta ei Suomeen pitäisi tulla.

– Meidän pitäisi keskittyä Suomena siihen, miten saamme parhaat ihmiset tänne töihin ja miten pysymme kilpailukykyisinä näiden ihmisten silmissä. Ei niin, että miten keksimme uusia keinoja potkia jengiä täältä pihalle.

Kolmen ja kuuden kuukauden -laki on lähdössä nyt keväällä lausuntokierrokselle. Laki tulee syksyllä eduskunnan käsittelyyn. Voimaan sen on määrä astua ensi vuoden alusta.

Jaa.
Exit mobile version