perjantai, 25 lokakuun

Stora Enson kolmannen neljänneksen tulos koheni vuodentakaisesta.

Stora Enson toimitusjohtajan Hans Sohlströmin mukaan yhtiö on tehnyt useita korjaavia toimenpiteitä Hukkajoen raakkutuhon jälkeen. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Metsäjätti Stora Enson kansainvälisille sijoittajille netissä pitämässä webcastissa Suomessa kuumana käynyttä raakkutuhokeskustelua ei sivuttu lainkaan.

Upouudessa pääkonttorissa Helsingin Katajanokalla pidetyssä lehdistötilaisuudessa se oli kuitenkin kärkiaihe.

– Hukkajoki oli erittäin vakava ympäristövahinko, ja se oli monien seikkojen summa. Me olemme ryhtyneet ja ilmoittaneet jo elokuussa useista toimenpiteistä, miten me huolehditaan siitä, että tämä ei ikinä voi tapahtua uudestaan, sanoi toimitusjohtaja Hans Sohlström.

Myös toisen Stora Enson mainetta nakertaneen aiheen, Ruotsissa yrittäjäjärjestön arvosteleman laskujensa maksamisen viivyttelyn suhteen yhtiö jatkoi katumusharjoituksiaan.

– Liittyen tähän laskujen viivästykseen viikolla kvartaali kakkosen ja kolmosen lopussa, niin me olemme ilmoittaneet viime viikolla, että tämä ei tapahdu enää. Tämä on loppu, Sohlström totesi.

Taloudellisessa mielessä yhtiöllä oli odotetusti myönteistä kerrottavaa:

Osin alhaisten vertailulukujen takia, kolmannen neljänneksen oikaistu osavuositulos oli vuodentakaista parempi.

Yhtiön liikevaihto kasvoi heinä–syyskuussa kuusi prosenttia edellisvuodesta, nousten liki 2,3 miljardiin euroon.

Oikaistu liiketulos oli 175 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 21 miljoonaa euroa.

Stora Enso arvioi markkinoiden asteittaisen elpymisen jatkuvan, mutta hidastuvan loppuvuonna, minkä odotetaan vaikuttavan negatiivisesti yhtiön viimeisen neljänneksen tulokseen.

Syiksi ilmoitetaan muun muassa kuluttajapakkauskartongin heikko kysyntä, aaltopahvin ylikapasiteetista ja rakennusalan heikko tilanne.

Oulussa suuret toiveet

Suomen toimipisteidensä osalta Stora Enson suurimmat odotukset liittyvät Ouluun, minne on valmistumassa uusi kuluttajapakkauskartongin tuotantolinja.

Vaikka selluteollisuus on Suomessakin yliomavaraista, aiotaan Ouluun tuoda Etelä-Amerikasta myös eukalyptussellua.

Katso video: Miksi eukalyptussellua Ouluun, Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström vastaa:

Erityinen ilonaihe Stora Ensolle on nyt myös uusi Helsingin Katajanokalle valmistunut pääkonttori. Massiivipuisessa rakennuksessa on käytetty pääosin yhtiön omia tuotteita.

Suomen suurin uusi massiivipuurakennus

Puuelementtien tekoon tarvittujen puiden mainitaan sitoneen kasvaessaan 6000 tonnia hiilidioksidia. Nyt ne varastoivat hiilen rakennukseen ainakin seuraavan 100 vuoden ajan.

Eli rakennus varastoi yhtä paljon hiiltä kuin rakennuksen käytöstä syntyy päästöjä seuraavan 50 vuoden aikana, yhtiö laskee.

Katso video: Tällaista on LVL, Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström esittelee:

Pääkonttorin keskeisenä kantavana rakenteena on Stora Enson Varkauden tehtailla valmistetut sorvatuista viiluista tehdyt LVL-palkit.

Sen kysynnän yhtiö odottaa kasvavan, kunhan rakentamisen suhdanteet kohentuvat.

Uuden pääkonttorin toinen keskeinen materiaali, ristiinliimattu puu, eli CLT on yhtiön Gruvönin tehtaalta Ruotsista.

Jaa.
Exit mobile version