Tasavallan presidentti Alexander Stubb on tavannut Kiinan presidentin Xi Jinpingin tänään Pekingissä.
Tapaamisen yhteydessä Kiina ja Suomi ovat sopineet yhdensuuntaisen viisumisopimuksen, Kiinan valtiollinen televisiokanava CCTV raportoi.
Sopimus merkitsee, että suomalaiset turistit ja liikematkustajat voivat matkustaa Kiinaan 15 päivän ajaksi ilman viisumia.
Kiinalla on vastaavanlainen sopimus jo 18 EU-maan kanssa.
Suomi ei ole vahvistanut sopimusta, eikä sen yksityiskohdista ole vielä enempää tietoa.
Stubb Xille: ”Putiniin ei voi luottaa”
Tapaamisen jälkeen Stubb puhui suomalaismedialle Pekingissä. Hän aloitti tiedotustilaisuuden sanomalla, että päivä oli pitkä.
– Huh huh, olipahan päivä, hän hymähti.
Stubb kertoi turvallisuuspoliittisten keskusteluiden olleen avoimia ja suoria, eikä niissä pitäydytty vain ennalta sovittuihin teemoihin.
Erityisesti keskusteluissa puhuttiin Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, Stubb kertoi.
– Venäjän hyökkäyssota muodostaa suoran uhan myös Suomelle, Stubb kertoi painottaneensa Xille.
Stubb kertoi, että Venäjän ja Kiinan suhde vaikuttaa suoraan myös Kiinan suhteeseen Euroopan maihin.
– Putiniin ei voi luottaa, Stubb kertoi sanoneensa suoraan Xille.
Stubb kertoi Xin noteeranneen hänen aiemmin sanomansa siitä, että Xi voisi lopettaa Ukrainan sodan yhdellä puhelinsoitolla.
– Xi sanoi, ettei se ihan niin yksikertaista ole, Stubb kertoi, mutta lisäsi samalla, että tämä oli hyvä tapa aloittaa keskustelu.
Ukrainan sotaa Stubb kommentoi suomalaismedialle lisäksi sanomalla, että Venäjän ja Pohjois-Korean yhteistyö on Kiinalle ongelmallista.
– Pohjois-Korea aseistaa Venäjää ja lähettää sotilaitaan Venäjälle, sitä ei Kiina varmasti hyvällä katso, Stubb arvioi.
Stubbin ja Xin tapaaminen alkoi kohteliaissa merkeissä
Tapaamista paikan päällä seuraavan Ylen Aasian-kirjeenvaihtajan Mika Hentusen mukaan Stubb nosti avauspuheenvuorossaan esiin Venäjän.
– Odotamme suoraa ja reilua keskustelua yhteisestä naapuristamme, Stubb sanoi.
Hentusen mukaan Xi oli tapaamisessa vieraanvarainen ja kohtelias. Hän muistutti käyneensä Suomessa viimeksi vuonna 2017 ja olleensa vaikuttunut maasta.
– Meillä on paljon yhteistä ja voimme tehdä paljon maailmanrauhan edistämiseksi, Xi sanoi tapaamisen aluksi.
Kyseessä oli ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, kun Suomen ja Kiinan ylin johto tapasivat kasvotusten.
Ennen tapaamista Tasavallan presidentin kanslia kertoi, että keskusteluissa tulisivat olemaan esillä ovat muun muassa Suomen ja Kiinan kahdenväliset suhteet, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sekä muut ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset ja kansainväliset kysymykset.
Stubb on antanut ymmärtää pitävänsä Kiinan merkitystä ratkaisevana Ukrainan sodan jatkon suhteen. Hän totesi kesällä, että Xi voisi ratkaista Ukrainan konfliktin yhdellä puhelinsoitolla.
Vierailun aikana Stubb tapaa Xin lisäksi muun muassa Kiinan varapresidentti Han Zhengin, pääministeri Li Qiangin ja kansankongressin puhemies Zhao Lejin.
Myös tämän aamun tapaamisessa Zhaon kanssa Stubb nosti esille Venäjän.
– Vaikka olemme monella tapaa eri mieltä Venäjään liittyvistä asioista, se on yhteinen naapurimme. Odotan mielenkiinnolla keskusteluamme, hän totesi kätellessään Zhaoa.
Presidentti Xi ja hänen puolisonsa Peng Liyuan ottivat presidenttiparin vastaan Kiinan parlamenttitalossa. Päivän päätteeksi presidentti Xi puolisoineen isännöi juhlaillallisen.
Lue tästä Ylen Aasian-kirjeenvaihtajan Mika Hentusen analyysi Stubbin Kiinan-vierailun merkityksestä: Stubb sanoi, että Kiinan Xi voisi ratkaista Ukrainan konfliktin yhdellä puhelinsoitolla – nyt presidentit tapaavat
Stubb on valtiovierailulla Kiinassa 28.–31. lokakuuta yhdessä puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa.
Edellinen valtiovierailu Kiinaan tapahtui vuonna 2019, jolloin tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailu puolisonsa Jenni Haukion kanssa Kiinassa.
Tätä ennen Presidentti Xi ja hänen puolisonsa Peng Liyuan vierailivat Suomessa vuonna 2017.
Kiina ja Suomi käynnistävät yhteistyön kiertotaloudessa
Mukana nelipäiväisellä vierailulla ovat myös ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, ulkoministeri Elina Valtonen, kansanedustaja, eduskunnan Kiina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Ville Skinnari sekä kansanedustaja, eduskunnan Kiina-ystävyysryhmän varapuheenjohtaja Sakari Puisto.
Lisäksi seurueeseen kuuluu presidentinkanslian mukaan yritysvaltuuskunta, jossa on edustajia laajasti elinkeinoelämän eri aloilta.
Mykkänen vieraili eilen Chaoyangin jätteenkäsittelylaitoksessa, joka on Pekingin suurin ja yksi maailman moderneimmista. Se palvelee viittä miljoonaa asukasta.
Suomi ja Kiina kertoivat vierailun yhteydessä aikeistaan lisätä yhteistyötä vihreään siirtymään ja kiertotalouteen liittyen.