Presidentti Alexander Stubb julkaisi somessa kuvan työhuoneestaan. Aika näyttää pysähtyneen ainakin kirjahyllyssä.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb julkaisi joulukuun puolessa välissä viestipalvelu X:ssä kuvan, jossa hän vaikuttaa käyvän puhelinkeskustelua työhuoneessaan.
Julkaisussa hän kertoo jutelleensa edellisenä päivänä Naton pääsihteeri Mark Rutten kanssa ja kyseisenä päivänä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja Tanskan pääministerin Mette Fredriksenin kanssa.
Tarkkasilmäisten huomio kiinnittyy Stubbin työhuoneen sisustukseen sekä kirjahyllyn antimiin.
Paraatipaikalla kirjahyllyn päällä on kehystetty yhteiskuva Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.
Xi on yksi maailman vaikutusvaltaisimmista johtajista, jonka kanssa yhteiskuvaan olisi varmasti jonoa. Samaan aikaan Xi on kiistanalainen henkilö: hän on keskittänyt valtaa itselleen ja hänen aikanaan Kiinasta on tullut orwellilainen poliisivaltio, joka valvoo ja hiljentää kansalaisiaan uuden teknologian avulla.
Aika näyttää pysähtyneen työhuoneen kirjahyllyssä. Sieltä löytyvät esimerkiksi teokset Joka kodin Kuva-Raamattu, Maalaisliitto-Keskustan historia -sarja sekä Kotimaamme kuva -tietosanakirjasarja.
Työhuoneen lukemistoon kuuluvat myös Englanti-suomi-suursanakirja, Suomen laki ja Historical Atlas of Canada -teos. Kirjahyllyssä on ainakin kolme eri painosta Kalevalasta sekä ulkoministeri ja sanomalehtimies Eljas Erkon elämäkerta.
Monet tietokirjoista vaikuttavat melko vanhoilta.
Stubbin jakama kuva on otettu Presidentinlinnassa. Yle kysyi tasavallan presidentin kanslialta huoneen sisustuksesta.
– Presidentti voi halutessaan vaikuttaa huoneiden sisustukseen. Kirjahyllyn päällä on kuvia tämän vuoden valtiovierailuilta sekä Naton huippukokouksesta, kansliasta kerrotaan.
Tasavallan presidentin kanslia ei kommentoi, ovatko kirjahyllyn kirjat edellisten presidenttien jättämiä.
Työhuoneesta löytyy muitakin mielenkiintoisia yksityiskohtia: Seinällä on Suomen taiteen kultakauden taidemaalarin Pekka Halosen teos Poika rannalla (1891–1893). Luontokuva on puolestaan Fridolf Weurlanderin teos Maisema Savosta (1882). Maalaus on lainassa Ateneumin taidemuseosta.
Voit tutustua Stubbin käytössä oleviin asumuksiin alla: