sunnuntai, 7 heinäkuun

Vuosina 1965–1980 syntyneen sukupolven edustajien elintavat ovat länsimaissa huonommat kuin vanhemmillaan.

Sukupolvi X:n edustajilla pyyhkii heikommin terveyden saralla kuin heidän vanhemmillaan ja isovanhemmillaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan X:llä on edellisiä sukupolvia suurempi riski sairastua syöpään.

Sukupolvi X on syntynyt vuosina 1965–1980. Nyt se alkaa saavuttaa iän, jolloin syöpä useimmiten havaitaan.

Tutkija Philip Rosenberg kuvailee itseään Science News -julkaisulle buumeriksi. Rosenberg halusi selvittää, paraneeko terveys sukupolvi sukupolvelta.

– Sitä toivoo, että terveysarvot, elinajanodote ja syöpäluvut paranevat aikojen saatossa.

Yhdysvaltain kansallisessa syöpäinstituutissa työskentelevä Rosenberg keräsi kollegansa Adalberto Miranda-Filho kanssa yhteen 3,8 miljoonan syöpädiagnoosin saaneen yhdysvaltalaisen ihmisen tiedot. He vertailivat eri sukupolvien sairastavuutta ja ennustivat sukupolvi X:n riskin sairastua syöpään 60 vuoden iässä.

Vanhempiensa ja isovanhempiensa sukupolviin verrattuna X-sukupolven riski sairastua moniin syöpiin oli kasvanut.

Tutkimuksessa oli valopilkkujakin: X-sukupolven naiset sairastuvat harvemmin keuhko- ja kohdunkaulan syöpään. Miehille puolestaan on tiedossa vähemmän keuhko, maksa- ja sappirakkosyöpää sekä non-Hodgkin-lymfoomaa.

Taustalla elintavat?

Osa syöpälukujen kasvusta voi johtua entistä paremmista seulonnoista ja siitä, että sairaudet löydetään hyvissä ajoin, sanoo syöpäepidemiologi Corinne Joshu Johns Hopkins -yliopistosta Science Newsille.

Monet X-sukupolven syövistä on liitetty kuitenkin lihavuuteen, vähäiseen liikuntaan, liialliseen punaisen lihan syömiseen ja muihin elintapoihin.

– Tämän korjaaminen ei ole helppoa. Terveelliset valinnat eivät ole helppoja valintoja yhteiskunnassamme, Joshu sanoo.

Philip Rosenberg ja Adalberto Miranda-Filho varoittavat, että jos muutoksia ei saada aikaan, kehityskulku jatkuu. Näin ollen milleniaalit eli vuosina 1981–1996 syntyneet ja heitä nuoremmat saattavat myös olla korkealla syöpätilastoissa.

Jaa.
Exit mobile version