lauantai, 18 toukokuun

LONTOO – Testosteroni pelasti minut. En usko, että olisin pärjännyt ilman sitä. Olen paljon onnellisempi ja itseluottamukseni on hyvä, 19-vuotias Lee hymyilee rennosti Ylelle Lontoossa.

Lee on aloittanut matkan mieheksi yhdeksän kuukautta sitten. Hän sai testosteronipillerit yksityiseltä klinikalta 18-vuotiaana.

Transnuoria tukevan Strike Back -ryhmän perustajien mielestä Englannissa kohua herättänyt raportti sukupuolenkorjaushormoneista voi olla vaaraksi sukupuolenkorjausta haluaville nuorille. He kertoivat Ylelle, miksi.

Lee ja 18-vuotias Temperance eivät halua esiintyä omilla nimillään kokemansa transvihan takia. Tapaamme Lontoon keskusta-alueen puistossa.

Raportti kehuu Suomen linjaa

Arvostettu lastenlääkäri Hilary Cass julkaisi äskettäin raportin, jota hän teki Yorkin yliopiston kanssa neljän vuoden ajan. Englannin julkisen terveydenhuollon NHS:n tilaamassa raportissa arvosteltiin NHS:n antamaa hoitoa sukupuoliahdistusta poteville nuorille. Raportin mukaan lapset ja nuoret saivat murrosiän alkua pysäyttäviä lääkkeitä liian helposti. Mielenterveystukea ei annettu ja moni katui hoitoa myöhemmin.

Cassin raportissa kehotetaan Englannin NHS:ää seuraamaan Suomen ja Ruotsin linjaa, jossa painotetaan mielenterveystukea.

Cassin raportissa on haastateltu laajasti asiantuntijoita, lääkäreitä sekä transnuoria ja heidän perheitään. Silti Lee ja Temperance eivät tunnista raportissa omaa kokemustaan.

– Moni ajattelee nyt, että lapset vain kävelevät julkisen terveydenhuollon klinikalle ja heille annetaan hormoneja ja murrosiän alkua blokkaavia lääkkeitä. Se ei ole näin helppoa. Olen ollut hoitojonossa jo seitsemän vuotta ja olen yhä siellä, Lee sanoo.

Raportti haluaa rajata nuorten hoitoa tarkasti. Sen mukaan muun muassa blokkerilääkkeiden turvallisuudesta alle 18-vuotiaille ei ole tarpeeksi tietoa edes globaalisti, ja ne voivat aiheuttaa muun muassa luiden heikentymistä. NHS onkin lopettanut lääkkeiden antamisen. Se on myös sulkenut nuorten sukupuolihoidosta vastanneen Gids-klinikan.

Lääkkeet olivat pelastus Leelle

– Nuorempana olisin halunnut murrosiän alkua pysäyttäviä lääkkeitä. Se olisi antanut minulle mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan mitä teen ja ymmärtää itseäni ennen kuin jatkan sukupuolenkorjaukseen. Koska en saanut lääkkeitä, taistelin pitkään mielenterveyteni kanssa, Temperance kertoo.

Myös Lee on ollut hoitojonossa 12-vuotiaasta saakka. Nyt leuassa kasvaa partakarvoja.

– Mummoni jätti minulle rahaa yliopistoa varten. Käytin ne hakeakseni hormonihoitoa yksityiseltä lääkäriltä. En jaksanut odottaa kauemmin, Lee sanoo.

Lee pitää lääkkeitä hengenpelastavina nuorille, jotka potevat sukupuoliahdistusta. Hän on tyytyväinen äänen madaltumiseen. Se tuo itseluottamusta näyttelijän opinnoissa.

– Ennen en uskaltanut puhua, koska vihasin tyttömäistä ääntäni, hän sanoo.

Murrosiässä rintojen kasvu ja muut muutokset ahdistivat Leetä. Hän ei saanut blokkerihoitoa. Lee saa kuitenkin tukea kotoa. Äiti on psykiatri. Temperancella taas ei ole perhettä. Hän elää transkommuunissa ja sinnittelee köyhyysrajalla. Hän hankkii hormoneja systeemin ulkopuolelta.

Hoitoa haetaan vaikka pimeästi

Lee uskoo, että julkisen terveydenhuollon päätös lopettaa murrosiän alkamista estävien lääkkeiden tarjoaminen nuorille vaarantaa transnuorten turvallisuuden.

– Julkisen terveydenhuollon päätös lopettaa lääkkeiden anto ei pysäytä ihmistä hankkimasta niitä. Siitä tulee vain vaarallisempaa. He hakevat lääkkeitä pimeästi tai joutuvat velkakierteeseen. He joutuvat päättämään maksavatko vuokraa vai tarvitsemaansa terveydenhoitoa, Lee pohtii.

Lee on maksanut tutkimuksista jo 3 500 euroa. Lisäksi hän maksaa reilu 200 euroa kuussa lääkehoidosta.

Leen ja Temperancen perustama Strike Back -ryhmä on vielä uusi. He valmistelevat mielenosoitusta Cassin raporttia vastaan ja toivovat paikalle ainakin 150 mielenosoittajaa.

NHS oli tilannut raportin Hilary Cassilta, koska sukupuolenkorjaushoitoa hakevien alaikäisten määrä kasvoi satakertaiseksi viime vuosikymmenellä. Cassin raportin mukaan entistä suurempi osa hoitoon hakeutuvista on varhaisessa teini-iässä olevia tyttöjä. He edustavat Z-sukupolvea ja vuoden 2010 jälkeen syntynyttä Alpha-sukupolvea.

Hoitoa haluavien määrä kasvaa suvaitsevuuden takia, uskovat nuoret

Vuonna 2009 nuorten hoitoon erikoistuneella Gids-klinikalla Lontoossa hoidettiin 15 alaikäistä tyttöä. Vuonna 2016 määrä oli noussut yli tuhanteen. Hilary Cass syyttää trendistä muun muassa sosiaalista mediaa.

Temperance ja Lee näkevät, että nuorten määrän nopea kasvu sukupuoliklinikoilla johtuu suvaitsevuuden kasvusta. Nuoret uskaltavat myöntää entistä avoimemmin, että haluavat korjata sukupuoltaan.

– Ihmiset alkoivat tuntea olonsa turvallisemmaksi. He tunsivat tulleensa kuulluksi ja nähdyksi. He luottivat, että transsukupuoliset saavat hoitoa, Temperance pohtii.

Lee muistuttaa, että samaan aikaan Britannia hyväksyi myös saman sukupuolen avioliitot.

– Monet LGBT-ihmiset kokivat, että he voivat vihdoin tulla esiin omana itsenään, Lee sanoo.

Brittiläisen UCL-yliopiston tutkimuksen mukaan transsukupuolisten määrä on kasvanut joka ikäluokassa. Vuonna 2000 transsukupuolisia oli yksi 15 000 kansalaisesta. Vuonna 2018 osuus oli noussut yhteen 2 500:sta.

Raportin tekijää uhkaillaan

Trans-, ei-binäärisiä ja sukupuoltaan kyseenalaista nuoria tukeva Mermaids-järjestö on kommentoinut Cassin raporttia sanomalla, että Englannin julkinen terveydenhuolto pettää transnuoret, koska nämä joutuvat odottamaan hoitoa jopa yli kuusi vuotta. Järjestön mukaan transnuorten tuen politisoituminen heikentää heidän saamia palveluitaan.

Lee ja Temperance tuntevat huolta tulevaisuudesta. Lee näkee transsukupuolisten vastaisen puhetavan kasvavan.

– Olen kauhuissani transsukupuolisten puolesta. Ehkä itsemurhien määrä nousee tai ihmiset vahingoittavat itseään.

Cassin raportissa kerrotaan myrkyllisestä keskusteluilmapiiristä, jonka takia lääkärit pelkäävät hoitaa nuoria tai puhua näkemyksistään julkisesti. Hilary Cass itse kertoo The Times-lehdessä saaneensa raportin julkaisemisen jälkeen paljon vihapostia eikä uskalla liikkua julkisessa liikenteessä.

Lee ja Temperance kohtaavat vihapuhetta jatkuvasti, jopa Twitterissä mainostaessaan tulevaa protestia. Sen alle kertyi nopeasti jopa tuhat vihaviestiä.

Nuoret näkevät syyksi transvihan

Lee sanoo, että ei puhu avoimesti transsukupuolisuudestaan näyttelijäopinnoissa, siltä varalta että se vaikeuttaa työnhakua. Hän muistuttaa vuoden takaisesta kohusta. Brittiläinen Costa Coffee -kahvilaketju julkaisi mainoksessaan kuvan sukupuolenkorjauksen juuri tehneestä henkilöstä. Niin sanottua woke-kulttuuria vastustavat henkilöt alkoivat boikotoida kahvilaa.

Temperance näkee Cassin raportin ilmentävän Britannian nykypolitiikkaa.

– Hallitus haluaa eroon transsukupuolisista. He eivät halua antaa meille oikeuksia, Temperance puuskahtaa.

Lee toivoo, että aikanaan häneen suhtaudutaan miehenä, ei transsukupuolisena. Hän uskoo, että hoito pelastaa hänen elämänsä.

Jaa.
Exit mobile version