sunnuntai, 22 syyskuun

Iltalehti kertoi keskiviikkona, että venäjän kieleen ja kulttuuriin erikoistunut koulu halutaan lakkauttaa, koska Venäjä voi käyttää sitä propagandansa välineenä.

Elisa Paljakka,

Laura Kosonen

Iltalehti uutisoi eilen keskiviikkona, että Itä-Suomen koulu muodostaa mahdollisen turvallisuusuhan Suomelle.

Ylen haastattelemat tahot kiistävät väitteet.

Iltalehti sanoo perustavansa väitteet ulko- ja turvallisuuspoliittisten lähteiden antamiin haastatteluihin. Lähteiden mukaan Venäjä voisi esimerkiksi väittää, että Itä-Suomen koulussa opiskeleviin Venäjän kansalaisiin kohdistuu turvallisuusuhka, joka vaatii Venäjän valtiolta suojelutoimenpiteitä.

Itä-Suomen koulu on Lappeenrannassa, Imatralla ja Joensuussa toimiva suomalais-venäläinen koulu, joka tarjoaa Venäjän kieleen ja kulttuuriin painottuvaa opetusta peruskoulu- ja lukiotasoilla.

Koulun lakkauttaminen on ollut tämän vuoden aikana esillä kaikissa kaupungeissa, viimeisimpänä Imatralla. Esimerkiksi Lappeenrannan kaupunki ei enää uusi koulun vuokrasopimusta, ja koulu on joutunut etsimään uudet tilat.

Kaupungit ovat perustelleet Itä-Suomen koulun yksiköiden lopettamista syntyvyyden laskulla ja kouluverkkojen supistamisella.

Supo: Kaupungeilla omat syyt lakkauttamiseen

Suojelupoliisi ei pidä Itä-Suomen suomalais-venäläistä koulua kansallisen turvallisuuden uhkana.

– Suojelupoliisi ei ole viestinyt tällaista paikallisille viranomaisille. Kaupungeilla on omat syynsä koulun lakkauttamiseen, Suojelupoliisista vastataan Ylelle sähköpostitse.

Suojelupoliisin mukaan Venäjä on aidosti Suomen kansallisen turvallisuuden suurin uhka, jonka torjumiseksi turvallisuusviranomaiset tekevät jatkuvasti töitä. Supon mukaan Venäjän aikeita ja vaikuttamismahdollisuuksia ei kannata kuitenkaan ylitulkita julkisessa keskustelussa.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) sanoo, ettei valtion viranomainen hänen tietojensa mukaan ole antanut kaupungeille Iltalehden väitteen mukaista tiedoksiantoa turvallisuusuhasta.

– Itä-Suomen koulu ei muodosta turvallisuusuhkaa. Piste.

Kopra sanoo, että tilannetta seurataan puolustusvaliokunnassa ja asiaa selvitetään, mikäli siihen ilmenisi tarvetta.

Kouluverkkoa koskeva päätös

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen sanoo, että Lappeenrannan kaupunki ei ole saanut turvallisuusviranomaiselta yhteydenottoa asiaan liittyen.

– Kaupunki on käynyt yleisellä tasolla keskustelua venäläisvähemmistöön ja sen integraatioon liittyen, mutta sitä keskustelua on käyty laajasti Suomessa aiemminkin, Sallinen sanoo.

Hänen mukaansa Lappeenrannan Itä-Suomen koulun lakkauttamisen painavimmat syyt liittyvät palveluverkkoon. Myös Imatran kaupunginjohtaja Matias Hilden sanoo, että taustalla on lasten määrän väheneminen.

Joensuussakin Itä-Suomen koulun tilannetta on tarkasteltu osana Joensuun kouluverkkoa. Koululaisten määrä Joensuussa pienenee noin tuhannella vuosikymmenen loppuun mennessä.

– Joensuun kaupunki ei ole saanut ulkoapäin ohjeistusta tähän asiaan, sanoo Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä.

Lakkauttamisuhan alla olevan Itä-Suomen koulun rehtori Katri Anttila kertoi maaliskuussa, että toivoo valtiolta selkeää linjausta venäjän kielen opetuksen tulevaisuudesta.

Imatra on alkanut selvittää venäjän kieleen painottuneen erikoislinjan perustamista, jonne Itä-Suomen koulun oppilaat voisivat halutessaan hakea.

Myös Lappeenrannan kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen sanoo, että mahdollisuus venäjän kielen opiskeluun turvataan jatkossa myös Lappeenrannassa.

Juttuun lisätty 6.9. kello 8.20 puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopran kommentti tilanteen seuraamisesta.

Jaa.
Exit mobile version