Kuumuuden roolia asunnonhankinnassa ja rakentamisessa ei tulisi vähätellä, sanoo talotekniikan professori.
Noin kolmasosa suomalaisista taloista kuumenee hellekeleillä liikaa, eli yli 30 asteen.
Asuntojen kuumuuden terveydellinen vaikutus on suuri: tilastojen mukaan Suomessa kuolee hellekesinä ennenaikaisesti 350–400 ihmistä.
Taloista suuri osa on rakennettu ottaen huomioon 27 asteen maksimilämpötilat. Talotekniikan professori Risto Kososen mukaan se ei ole tarpeeksi.
– Me käytämme liian viileitä lämpötiloja esimerkkeinä, hän toteaa.
Nykyiset rakennusmääräykset eivät ota huomioon lisääntyviä hellejaksoja ja yhä kuumempia kesiä. Kososen mukaan määräyksiä tulisi muuttaa selkeästi hellekesien todellisten lämpötilojen mukaisiksi.
Helpointa on muuttaa tulevaa rakennuskantaa
Kuumenevat kesät on Kososen mukaan helpointa ottaa huomioon jo talon rakennusvaiheessa. Uuden rakentamisessa näkyy kuitenkin usein tahtotilan puutos.
– Tehdään minimitasoa. Voitaisiin tehdä paljon parempaankin, mutta valitettavasti näin ei tehdä tällä hetkellä, Kosonen sanoo.
Vanhojen talojen muuttaminen viileämmiksi on puolestaan usein kalliimpaa ja vaivalloisempaa.
Kosonen luettelee mahdollisia viilennyskeinoja vanhaan taloon: aurinkosuojausta täytyisi miettiä, mahdollisesti käyttää yöaikaista tuuletusta ja välttää uunien ja saunan käyttöä hellejaksojen aikana.
Tehokkain keino hellettä vastaan on koneellisen jäähdytyksen, esimerkiksi ilmalämpöpumpun, asentaminen kotiin.
Muutos lähtee ihmisten asenteista
Risto Kososen mukaan muutos voisikin lähteä siitä, että ihmiset priorisoisivat nykyistä enemmän asunnon kuumenemiseen vaikuttavia tekijöitä.
Hän näkee, että Suomessa tarvittaisiin yleinen asennemuutos.
– Usein katsotaan ehkä enemmän pintamateriaaleja, keittiökalusteita, tämän tyyppisiä asioita. Pitäisi myös ajatella näitä muita asioita.
Ilmalämpöpumppu maksaa Kososen mukaan asennettuna noin 2 000 euroa. Käyttökustannukset ovat asunnosta riippuen 50–60 euroa kesän aikana.
– Onko tämä sitten paljon vai vähän. Asumisessa 2 000 euroa uudistuotannossa ei ole mitään, kun puhutaan keittiökalusteista tai materiaalivalinnoista, hän pohtii.
Katso Risto Kososen koko haastattelu 8 minuuttia -ohjelmassa.