tiistai, 8 lokakuun

Tom Efrati muistaa Israelin pääministeri Netanjahun Likud-puolueen kokoomuksen kaltaisena puolueena, mutta tilanne on muuttunut.

Suomalais-israelilainen yrittäjä Tom Efrati, 26, on seurannut Suomesta käsin huolestuneena tilannetta Israelissa Hamasin hyökkäyksen ja sitä seuranneen Gazan sodan aikana.

– Minuun tämä on vaikuttanut ahdistuksella ja huolen tunteella. Sukuni on Pohjois-Israelista ja he ovat osa kymmeniä tuhansia evakkoja, jotka ovat kohta vuoden viettäneet Haifassa, Efrati kertoi A-studion haastattelussa maanantaina.

Libanonissa toimiva Hizbollah-järjestö alkoi iskeä Pohjois-Israeliin pian Hamasin hyökkäyksen jälkeen, ja tästä syystä arviolta 60 000 israelilaista on evakuoitu alueelta.

Myös Israelin yhteiskunnan tila herättää Efratissa huolta.

Efrati muutti perheensä kanssa Israelista Suomeen vuonna 2007. Hän oli tuolloin 9-vuotias.

– Tilanne on eskaloitunut aika nopeasti. Benjamin Netanjahusta puhutaan nyt äärioikeistolaisena johtajana, mutta oma muistoni hänestä on se, että Likud-puolue oli keskustasta vähän oikealle nojaava puolue, Efrati sanoo.

Kyse ei kuitenkaan ollut Efratin mukaan äärioikeistolaisesta puolueesta.

Netanjahun oikeistokoalito voitti vaalit syksyllä 2022 ja sai enemmistön Israelin parlamenttiin knessettiin. Mukana koalitiossa on uskonnollisia ja äärioikeistolaisia puolueita, jotka ajavat muun muassa siirtokuntien laajentamista.

– Osa ministereistä asuu Länsirannalla siirtokunnissa, Efrati sanoo.

Kansainvälisen oikeuden mukaan Israelin miehittämällä Länsirannalla sijaitsevat siirtokunnat ovat laittomia.

Efratin mukaan jakolinjat israelilaisessa yhteiskunnassa ovat syventyneet.

– Israelilaiset ovat todella polarisoituneita, kuten muuallakin maailmassa ollaan.

Efratin mainitsema väestön polarisaatio näkyy myös tuoreissa mielipidemittauksissa.

Esimerkiksi The Israel Democracy Institute -tutkimuslaitoksen tuoreessa mielipidemittauksessa erityisesti Israelin juutalaisten keskuudessa mielipiteet esimerkiksi siitä, tulisiko sodan Gazassa loppua jakautuvat.

Tämän kysymyksen kohdalla 45 prosenttia oli sitä mieltä, että sodan Gazassa olisi päätyttävä ja 43 prosenttia vastakkaista mieltä. Sen sijaan Israelin arabeista sodan päättymisen kannalla oli 93 prosenttia vastaajista.

Katso koko maanantain A-studio Yle Areenasta.

Jaa.
Exit mobile version