keskiviikko, 3 heinäkuun

Pohjois-Ruotsissa poliisi tutkii Northvoltin akkutehtaalla Skellefteåssa tapahtuneita mystisiä kuolemantapauksia. Jo kolme ihmistä on kuollut selittämättömästi työvuoronsa jälkeen.

Pirkko Kukko-Liedes,

Anni Tolppi

Northvolt valmistaa Skellefteåssa akkuja sähköautoihin. Akkujen valmistuksessa käytetään vaarallisia kemikaaleja.

Ylen tavoittamat asiantuntijat eivät tunne tarkkaan Northvoltin prosessia, joten he puhuvat valmistuksessa käytettävien aineiden riskeistä yleisellä tasolla.

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston professori Pertti Kauranen ei kuitenkaan usko, että kemikaalialtistukset olisivat Northvoltin kuolemantapausten taustalla.

– Kemikaaleilla ja äkkikuolemilla on vaikea nähdä syy-yhteys. Kemikaalialtistukset paljastuvat usein pitkäaikaisen altistuksen jälkeen, Kauranen sanoo.

Sähkökemiallisen energian tuotannon ja varastoinnin professori Tanja Kallio Aalto-yliopistosta ei ryhdy arvailemaan, mitä Northvoltissa on tapahtunut.

– Täytyy ihmetellä. Uskon, että ruotsalaiseen työturvallisuuteen kuuluu riittävä työntekijöiden ohjeistus.

Myös Kauranen uskoo ruotsalaiseen työturvallisuuteen.

– Suurin osa tehtaasta on niin sanottua puhdasta tilaa eli siellä työskennellään haalarit ja maskit päällä. Ruotsalainen työturvallisuus on uskoakseni hyvällä tasolla, Kauranen arvioi.

Kallio kertoo, että akun valmistuksessa käytetään NMP-liuotinta, jonka käsittelyssä pitää olla erittäin varovainen.

– Se on erittäin haitallista eikä sitä saa joutua hengityselimiin. Laboratoriossa meillä on käytössä niin sanottu vetokaappi, eikä kemikaaleja pääse lainkaan huoneilmaan. Tehtaissa käytetään suojavarusteita ja hengityssuojaimia.

Kallion mukaan akkujen valmistuksessa käytetään myös nikkeliä ja kobolttia sisältäviä katodimateriaaleja. Ne luokitellaan terveydelle vaaralliseksi.

Tehdasalueelle mahtuisi 71 jalkapallokenttää

Tehdasalue akkutehtaineen ja akkujen kierrätyslaitoksineen on valtava. Yhtiön verkkosivujen mukaan tehtaan ensimmäinen vaihe peittää 500 000 neliömetrin alan.

Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Paula Erkkilä vieraili Skellefteåssa kesän alussa ja pääsi näkemään tehdasalueen – mutta vain porttien ulkopuolelta.

– Tuotantotiloihin ei päästetä vierailijoita turvallisuussyistä, mutta ulkopuolelta hahmottaa hyvin, miten massiivinen kokonaisuus se on. Mittakaavasta kertoo se, että alue on 71 jalkapallokentän kokoinen, lääniä on silmänkantamattomiin.

Tehtaan tuotanto pyörii ja lisäksi aluetta vielä rakennetaan. Työntekijämääräksi yhtiö ilmoittaa noin 3 500, ja kansallisuuksiakin on satakunta. Tuotantoon on rekrytoitu paljon väkeä, ja myös komennustyövoimaa on runsaasti.

Erkkilä tietää hyvin, että työvoimaa Skellefteåån haetaan laajalta alueelta. Hän oli itse seuraamassa, kun Northvolt teki vuosi sitten ison rekrytointikiertueen Suomessa.

– Kuulin, että noin 500 työhakemusta saivat täältä länsirannikolta, Turun ja Oulun väliltä.

Northvoltin mukaan suomalaisia on yhtiössä työssä useita kymmeniä.

Paula Erkkilän käydessä vierailulla Skellefteåssa tehtaalla työskennelleiden selittämättömät kuolemat eivät olleet keskustelunaiheena, vaan ne nousivat otsikoihin myöhemmin.

– Kyllähän tämä on todella traagista, jos ihmisiä menehtyy työssä. Varmasti sielläkin kaikkensa tekevät, että asiat on asianmukaisesti hoidettu, Erkkilä sanoo.

Poliisi selvittää asian perusteellisesti

Poliisi on siis ottanut uudelleen tutkittavaksi Skellefteån erikoiset kuolemantapaukset.

Poliisi haluaa selvittää, onko kuolemilla yhteyttä työskentelyyn tehtaalla vai ovatko menehtymiseen johtaneet muut syyt. Poliisi tutkii, ovatko henkilöt altistuneet haitalliselle aineelle tehtaalla.

Kaksi kuolleista työskenteli Northvoltin tuotantolinjalla, kolmas oli kiinteistöpalveluyhtiö Sodexon siivoojana tehtaalla. Tammikuussa kuollut siivooja oli 33-vuotias, helmikuussa menehtynyt tuotantotyöntekijä oli 19-vuotias ja kesäkuun alussa tehdastyövuoron jälkeen kuollut oli 59-vuotias.

Poliisin pohjoisen alueen ympäristörikoksia tutkivan ryhmän johtaja Johan Stabbfors kertoo SVT:n haastattelussa, että vaikka aiemmissa ruumiinavauksissa ja tutkimuksissa ei ole ilmennyt tehtaaseen viittaavaa kuolinsyytä, poliisi halua käydä uudelleen läpi kaikki asiaan liittyvät seikat. Stabbforsin mukaan yhdessä tapauksessa olisi viitteitä altistumisesta, mutta minkäänlaista varmuutta asiasta ei ole.

Poliisi on aiemmin tutkinut kahta ensimmäistä kuolemantapausta, eikä ole löytänyt syytä rikosepäilyille. Myöskään Northvoltin ja Sodexon omissa selvityksissä ei ole ilmennyt, että menehtymisiä olisi edeltänyt onnettomuus tai altistuminen.

Jaa.
Exit mobile version