Kiinalainen Contemporary Amperex Technology Limited lisättiin Yhdysvalloissa tällä viikolla listalle yrityksistä, joilla on kytköksiä Kiinan puolustusvoimiin.
Suomalaisen akkuja valmistavan Ioncor-yrityksen omistaja, kiinalainen CATL on joutunut Yhdysvaltain 1260H-listalle, eli niin sanotulle puolustusministeriön mustalle listalle. Useat yhdysvaltalaismediat kertoivat tiistaina listalle lisätyistä yrityksistä.
Ioncor irroitettiin viime syyskuussa emoyhtiö Valmet Automotivesta omaksi yhtiökseen. Valmet Automotiven akkutehtaiden työntekijät siirtyivät samalla uuteen yhtiöön.
CATL omistaa Ioncorin emoyhtiö Valmet Automotivesta 20,64 prosenttia. Valmet Automotive taas omistaa tytäryhtiö Ioncorin kokonaan.
Muut Valmet Automotiven omistajat ovat valtion omistama Suomen Teollisuussijoitus TESI, joka omistaa yhtiöstä noin 45 prosenttia sekä yksityinen sijoitusyhtiö Pontos Group, jonka omistusosuus on noin 34 prosenttia.
Shenzenin pörssiin listatun CATL:n osakkeen hinta laski Yhdysvaltain ilmoituksen jälkeen vajaat viisi prosenttia.
Valmet Automotive ei halunnut kommentoida asiaa Ylelle.
Listalle pääsy voi olla imagohaitta, pakotteita ei tiedossa
1260H-lista on Pentagonin mukaan tärkeä Kiinan sotilas- ja siviiliyhteiskunnan fuusion korostamiseksi ja torjumiseksi. Pentagonin mukaan Kiinan tavoitteena on kehittää teknologisesti korkeatasoinen armeija poistamalla tutkimuksen ja kaupallisuuden esteitä asevoimien ja yksityisen sektorin välillä.
Listalle päätyminen ei aiheuta yrityksille välittömiä pakotteita. Se voi kuitenkin vaikuttaa yritysten maineeseen ja haitata niiden kaupallista kehitystä Yhdysvalloissa.
Myös Teslalle akkuja toimittava CATL antoi tiistaina lausunnon, jonka mukaan yhtiö ei ole koskaan osallistunut sotilaalliseen liiketoimintaan. Yhtiön mielestä puolustusministeriön päätös lisätä yhtiö mustalle listalle on virhe.
Myös peliyhtiö Remedyn omistaja päätyi listalle
Listalle päätyi CATL:n lisäksi myös teknologia- ja videopeliyhtiö Tencent. Tencent on yksi suomalaisen videopeliyhtiö Remedyn vähemmistöomistajista. Yhtiö omistaa Remedystä 14,8 prosenttia.
Syyskuussa Remedy kertoi solmineensa Tencentin kanssa sopimuksen 15 miljoonan euron vaihtovelkakirjasta. Velan voi muuttaa tietyin ehdoin myös Remedyn osakkeiksi.
Myös Tencent kutsui listalle lisäämistään CNN:lle antamassaan lausunnossa virheeksi.