Zagrebista löytyy muistoja eri puolilla maailmaa päättyneistä suhteista. ”Särkyneiden suhteiden museosta” on tullut Kroatian pääkaupungin hittikohde.
ZAGREB Pariisilainen rouva ei jaksanut katsella kellarissaan espressokonetta, jolla hän valmisti entiselle miehelleen tämän rakastamaa kahvia.
Slovenialainen nainen halusi eroon pahoin kolhiintuneesta puutarhatontusta, jonka hän oli heittänyt raivoissaan miehensä autoa kohti avioerossa.
Tanskalaisen perheen isä teki itsemurhan palattuaan Afganistanin-komennukseltaan. Perhe toivoi isän mitaleille ja vanhempien häiden morsiuskimpuille paikkaa jossain pois silmistä.
Kaikki nämä ja jo lähes viisi tuhatta muuta esinettä eri puolilta maailmaa ovat päätyneet viime vuosina Kroatian pääkaupunkiin Zagrebiin. Täällä sijaitsee maailman tiettävästi ainoa Särkyneiden suhteiden museo.
Museo keräilee kaikenlaisia särkyneisiin sydämiin liittyviä esineitä.
Esineiden saatekirjeeksi nimettömät lähettäjät liittävät tarinan, joka kertoo suhteen päättymisestä. Lahjoitukset ovat arkisia ja vaihtelevat pizzataikinapaketista yhdessä hankittuihin urheilukisojen lippuihin.
”Turvassa, mutta kaukana itsestä”
Idean eronäyttelystä kehitti kroatialainen pariskunta, joka oli itse eronnut vuosituhannen alussa. Taitelija Dražen Grubišić ja elokuvatuottaja Olinka Vištica pohtivat, mitä tehdä pienelle kuluneelle pehmolelulle, joka oli kulkenut heidän mukanaan matkoilla.
”Matkapupu” oli liian tuskallista säilyttää, mutta liian merkityksellinen pois heitettäväksi.
– He halusivat perustaa paikan, johon muutkin ihmiset voisivat säilöä tällaisia esineitä, jotta ne ovat turvassa, mutta kaukana itsestä, museonjohtaja Ariana Juraić kertoo.
Taidehanke sai heti vastakaikua yleisössä. Grubišić ja Vištica alkoivat kerätä muistoja muiden eroista.
Aluksi näyttelyt kiersivät maailmaa, mutta vuonna 2010 Grubišić ja Vištica perustivat pysyvän näyttelypaikan Zagrebin vanhankaupungin paraatipaikalle. Nyt se on kaupungin suosituin museo.
Näyttely piipahti myös Suomessa vuonna 2016.
Surua, raivoa ja huumoria
Kaikki esineet eivät kerro romanttisesta suhteesta. Äiti, jonka poika kuoli, on lähettänyt museoon pojan huoneen oven, johon tämän ystävät ovat kirjoittaneet jäähyväisviestejä.
Yksi on joutunut jättämään kotimaansa, toinen uskontonsa.
Joku ei ole halunnut pitää saamaansa ”Fuck you!” -lappua, mutta on halunnut säilöä sen museoon. Se tiivistää hyvin ympärillä olevat muut entisille rakastetuille jätetyt viestit.
Museosta löytyy myös ikonisia suomalaisia esineitä kuten vanha Nokian matkapuhelin vuodelta 2004 tai Pikku Myy -nukke.
Surun ja pettymyksen rinnalla esineissä näkyy raivo. Esimerkiksi ”eksän kirveen” on lähettänyt berliiniläinen, joka pilkkoi sillä entisen tyttöystävänsä jokaisen huonekalun tämän palattua entisen naisensa luo.
”Kaksi viikkoa lähdön jälkeen hän palasi hakemaan huonekaluja. Ne oli järjestetty siististi pieniksi kasoiksi ja palasiksi. Hän otti roskat ja lähti asunnostani lopullisesti. Kirveestä tuli terapeuttinen esine”, lahjoittaja kirjoittaa.
”Kävijät haluavat samaistua”
Suosituimpia ovat museonjohtaja Juraićin mukaan esineet, jotka saavat nauramaan. Niiden kohdalle ihmiset pysähtyvät pisimpään.
Yksi sellainen on kuntopyörä, jonka joku on lähettänyt Nurmijärveltä. Näin nurmijärveläinen kirjoittaa:
”Tämä kuntopyörä oli alun perin joululahja vaimolleni. Siinä on esiasetetut ohjelmat, kuten Sydämen palautuminen (ei toimi). Kun sain selville, että hän pitää paljon enemmän muilla kuin kuntopyörällä ajamisesta, erosin hänestä.”
”Hän ei halunnut ottaa pyörää mukaan; oletan, että hänen sydämensä on hyvässä kunnossa. Pyörä on ollut ulkona puolitoista vuotta odottamassa lopullista sijaintiaan. Ja mikä voisi olla parempi paikka sille kuin tämä museo!”
”Maailman tärkeimmän ihmisen kylmä, laskelmoiva käytös voi viedä arvokkuuden puolisona, isänä ja ihmisenä, mutta vain hetkeksi, sillä elämä voittaa lopulta. Kohti parempaa huomista ;)”
Museonjohtaja Ariana Juraićin mukaan ihmiset tulevat museoon samaistumaan tuntemattomien ihmisten kokemuksiin.
– Kaikilla meillä on joskus sydän särkynyt syystä tai toisesta. Muiden kokemuksista lukeminen voi tuoda lohtua omaan elämäntilanteeseen, Juraić sanoo.
Minkä esineen sinä lähettäisit Särkyneiden suhteiden museoon? Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan klo 23:een asti.