Riisiä kehotetaan korvaamaan ympäristön ja terveyden takia. Sen viljely kuormittaa ympäristöä. Lisäksi riisissä on suhteellisen vähän ravintoaineita.
Uusissa ravitsemussuosituksissa riisiä suositellaan korvattavaksi täysjyväviljoilla. Syyt ovat riisin ilmastovaikutuksessa ja ravintoarvoissa.
Ravitsemussuosituksia tekemässä ollut ravitsemustieteen dosentti Jelena Meinilä sanoo, että suomalaiset syövät lähinnä ”perusvalkoista” puhdistettua riisiä.
– Sen ravintoarvot ovat heikot verrattuna esimerkiksi täysjyväviljoihin.
Meinilän mukaan ravintoarvoltaan parempia vaihtoehtoja ovat täysjyväkaura, -ohra, -ruis ja -vehnä. Täysjyväriisikin on melko hyvä vaihtoehto. Hyvä vaihtoehto on myös peruna, sillä siinä on esimerkiksi riisiä enemmän folaattia, jota suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän.
Ravitsemussuositusten kehotus korvata riisiä perustuu myös ympäristönäkökulmaan. Riisinviljely vie paljon vettä ja sillä on suuri ilmastovaikutus, sillä riisinviljely tuottaa muun muassa paljon metaania.
Maailman luonnonsäätiö WWF:n kansainvälisen metsäasiantuntijan Maija Kautosen mukaan riisinviljelyllä on monia vaikutuksia ympäristöön. Sen viljelyn vuoksi raivataan yhä lisää metsiä.
Samaan aikaan moni maailman köyhimmistä ihmisistä on riippuvainen riisistä.
Riisiä saa edelleen syödä
Riisin suosio on ollut kasvussa.
Esimerkiksi K- ja S-ryhmällä nousu on ollut viidessä vuodessa 40 prosenttia. Iso syy on molempien ketjujen mukaan valikoiman kasvussa ja etenkin uusissa mikrovalmiissa annospusseissa.
Jelena Meinilän mukaan suomalaiset kuitenkin syövät riisiä suhteellisen maltillisesti. Valkoinen riisi on erittäin yleinen ruoka maailmalla, ja monessa kulttuurissa sitä syödään moninkertaisesti verrattuna suomalaiseen.
Riisin vähentäminen Suomessa ei hänestä ole ympäristön tai terveydenkään kannalta tärkeimpiä asioita. Riisin haittapuolista kannattaa kuitenkin olla tietoinen, etenkin, jos riisiä syö usein.
Myös WWF:n Maija Kautonen sanoo, että riisiä voi hyvällä omallatunnolla toisinaan syödä, mutta kannattaa miettiä sen korvaamista ainakin toisinaan kotimaisilla viljoilla tai perunalla. Kokonaisuuden kannalta riisillä on kuitenkin suhteellisen pieni merkitys verrattuna esimerkiksi lihansyöntiin.
– Haitallisinta on liika lihan ja maitotuotteiden kulutus. Ei kannata stressata riisistä.
Ei päivittäin riisipuuroa tai riisipiirakoita
Terveyden näkökulmasta riisiä, myös valkoista riisiä, voi toisinaan käyttää osana monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota.
– Mutta päivittäin käytettynä se alkaa viedä tilaa ravintorikkaammilta täysjyvätuotteilta, ravitsemustieteen dosentti Jelena Meinilä sanoo.
Hän ei esimerkiksi suosittele käyttämään valkoista riisiä jokapäiväisenä lisäkkeenä tai täysjyväleivän tilalla päivittäin riisipiirakoita. Riisipuuroakaan ei kannata syödä joka aamu.
– Totta kai joulun aikaan voi syödä riisipuuroa. Ja muulloinkin.
Moni kokee riisin vatsaystävälliseksi ruuaksi. Meinilän mukaan vaihtoehdoista kaura ja perunakin ovat suurimman osan mielestä vatsaystävällisiä.
Meinilä toivoo, että esimerkiksi joukkoruokailussa ja ravintoloissa riisin tilalla olisi yhä useammin muita täysjyvätuotteita tai perunaa.
– Niissä paikoissa, joita itse käytän, on hirveän usein riisiä.