lauantai, 2 marraskuun

Tamperelaisen professorin Pertti Järventaustan mukaan kuluttajat kantavat pörssisähkön hinnoittelusta liian ison riskin. Tätä riskiä pitäisi hänestä tasata yhtiöiden kanssa.

Kuluttaja tietää vain päivän kerrallaan, mitä sähkö maksaa. Pörssisähkön seuraavan päivän tuntispot-hinnat julkaistaan edellisenä iltapäivänä.

Nyt kuluttajalla on vähemmän tietoa tulevasta kuin sähköyhtiöillä. Asian ei kuitenkaan tarvitsisi olla näin, sanoo Tampereen yliopiston sähkövoimatekniikan professori Pertti Järventausta.

Sähkönmyyjät näkevät kuluttajaa pidemmältä ajalta, miten hinta kehittyy. Professorista tämän ennustetiedon olisi oltava myös asiakkaiden saatavilla. Tästä hyötyisi myös yhteiskunta, jos kulutuspiikkejä voisi tasata.

Pieniä esimerkkejä hintatiedon avaamisesta näkyy nyt myös markkinoilla. Esimerkiksi sähköyhtiö Väre tarjoaa nykyisin hintaennusteita tuleville vuorokausille, mitä professori pitää hyvänä esimerkkinä.

Mistä on kyse?

Seuraavan päivän pörssisähkön hinta muodostuu sähköpörssissä edellisenä päivänä annettujen tarjousten perusteella.

Todelliset hinnat ovat siis myös myyjän tiedossa vain vuorokauden eteenpäin.

– Sähkön myyjillä on kuitenkin erilaisia ennustejärjestelmiä muutamia päiviä tai viikon eteenpäin, jotka ottavat huomioon esimerkiksi sääennusteet ja niiden vaikutuksen sähkön kulutukseen ja sääriippuvaan tuotantoon.

Professori haluaisi juuri tällaiset yhtiöiden ennusteet kansan näkyville.

– Hintavaihteluista aiheutuva riski niin sanotuissa pörssisähkötuotteissa jää kokonaan asiakkaalle, professori Järventausta arvostelee nykysysteemiä.

Hintatietojen näkyminen vaikuttaa moneen asiaan. Asiakkaat eivät voi suunnitella esimerkiksi koko viikonlopun ajalta, miten kulutusta voisi vähentää tai lisätä.

Jos hintatietoa olisi saatavilla, kuluttajat voisivat päättää, lähteäkö mökille takan ääreen vai voiko huoleti saunoa tänään. Matkalle lähtiessä voisi ajastaa lämmityksen edullisille tunneille, jos talossa on tällaista tekniikkaa.

Jos ennustetietoa olisi pidemmälle, suomalaiset voisivat professorin mukaan onnistua säästämään sähköstä vielä enemmän.

Ennakointi tukisi myös koko sähköjärjestelmää, kun kaikki eivät olisi kuluttamassa sähköä samaan aikaan.

Riski nyt liikaa asiakkaalla

Hintatiedosta on tulossa yhä tärkeämpää, sillä viime talvena nähtiin, miten pörssisähkön tuntihinta voi olla joko nollassa tai kahden euron luokkaa. Saunan lämmittämisellä väärään aikaan voi olla suolainen hinta.

Yle kertoi maanantaina, miten uudentyyppisissä sähkösopimuksissa on asiantuntijoiden mukaan kolme sudenkuoppaa. Ne on hyvä tiedostaa, jos haluaa säästää sähkölaskussa.

Järventausta uskoo hintavaihtelun lisääntyvän, sillä suomalaisten energiasta merkittävä osa riippuu säästä. Tuulivoimalla ja aurinkoenergialla on yhä isompi merkitys.

– Uusi normaali on, että hinnat vaihtelevat tuntikohtaisesti ja lyhyellä aikavälillä.

Esimerkiksi viime tammikuussa hinnat nousivat pilviin yhtenä päivänä, koska samaan aikaan useassa voimalaitoksessa oli vikoja.

Järventaustan mukaan yhtiöiden tulisi kantaa vastuuta tästä. Asiakkaat saavat nyt korvauksia jakeluverkon pitkistä sähkökatkoista, ja heidän tulisi professorin mukaan saada hintaan hyvitystä myös voimalaitosten vikatilanteista. Tämä kannustaisi pitämään voimalat käynnissä.

Apua älymittareista

Lausuntokierroksella oleva hallituksen esitys sähkömarkkinalain muuttamiseksi voi tuoda professorin mukaan uusia teknisiä ratkaisuja. Jatkossa kuluttajan etäluettavan sähkömittarin ohjausrelettä voisi käyttää hyväksi sähkön käytön ajastamisessa.

Etäluettavat sähkömittarit, niin sanotut älymittarit, ovat Järventaustan mukaan käytännössä jo lähes kaikilla asiakkailla. Osa yhtiöistä asentaa jo seuraavan sukupolven älymittareita.

Nyt relettä on käytetty lähinnä kulutuksen ohjaamiseen päivä- ja yösähkölle. Professori näkee, että sitä voisi käyttää muuhunkin.

Jatkossa myyjä voisi ohjata esimerkiksi lämminvesivaraajan, sähkölämmityksen tai sähköauton latauksen kuormaa sen mukaan, miten asiakkaan kanssa on sovittu.

– Tällainen ohjaus voi olla osa sähkön myyntituotetta tai erillinen kulutusjoustotuote, Järventausta ehdottaa.

Järventaustan mukaan myös sähköyhtiöt hyötyisivät tästä sopimuksesta.

Jaa.
Exit mobile version