torstai, 10 lokakuun

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan YK-tukikohtien tulittaminen on hyvin tuomittavaa.

Marica Paukkeri,

Riikka Kajander,

Yrjö Kokkonen

Israel on ampunut Etelä-Libanonissa sijaitsevia kohteita, joissa on YK:n Unifil-rauhanturvaajien asemia. Asiasta uutisoi ensin uutistoimisto Reuters.

Unifil vahvistaa, että tulituksessa on loukkaantunut lievästi kaksi rauhanturvaajaa. Rauhanturvaajien vammat eivät ole vakavia, mutta he ovat sairaalassa.

Unifilin mukaan ainakin osassa tapauksista Israelin joukot ovat tulittaneet YK-kohteita tahallisesti.

Suomalaiset rauhanturvaajat ovat turvassa, everstiluutnantti Jukka Honkanen kertoo Ylelle.

Suomen YK-sotilaita toimii Etelä-Libanonissa.

Tulitusta on Reutersin mukaan ollut kolmeen Unifil-kohteeseen, joista yksi on Naqourassa. Honkanen vahvistaa tämän. Muihin Unfil-kohteisiin, joissa suomalaisia on, tulitus ei ole osunut.

Naqourassa sijaitsee paikallinen YK-operaation johtokeskus, jossa työskentelee monista maista kotoisin olevia rauhanturvaajia, myös suomalaisia. Honkasen mukaan Naqourassa olleet suomalaiset rauhanturvaajat olivat tapahtumien aikana pommisuojassa.

Vain pieni osa alueella toimivista suomalaisista rauhanturvaajista on Naqourassa.

– Olen ollut heihin yhteydessä, ja he ovat kunnossa.

Tapahtumista on lähinnä kuulohavaintoja ja tukikohdan tilannetta päästään tarkastelemaan kunnolla vasta sitten, kun se on turvallista.

Vielä ei tiedetä, onko Unifil-tukikohtia tulitettu tahallisesti. Honkasen mukaan asiasta ei kannata tehdä liian äkkinäisiä johtopäätöksiä.

– Tilanne on vielä hyvin epäselvä, Honkanen kuvaa.

Honkasen mukaan tapahtunut ei suoraan vaikuta rauhanturvaajien toimintaan alueella, sillä tämäntyyppisiin tilanteisiin on varauduttu.

– Tilanteet täällä ovat välillä intensiivisempiä ja välillä rauhallisempia. Olemme saaneet koulutuksen ja meillä on hyvät suojapaikat. Toimimme ohjeistusten mukaan, Honkanen painottaa.

Maavoimien esikunnan tiedotteen mukaan suomalaisten ja ranskalaisten rauhanturvaajien yhteinen tukikohta sijaitsee yli kymmenen kilometrin päässä sinisestä linjasta. Se on vetäytymislinja, jonka YK määritteli vuonna 2000 yhteistyössä Libanonin ja Israelin viranomaisten kanssa.

Suomalaisten rauhanturvaajien tehtävänä Libanonissa on ylläpitää korkeaa valmiutta ja operaation komentajan käskystä tukea muita Unifil-joukkoja koko operaatioalueella.

Pääministeri Orpo: Seuraamme tarkasti tilannetta

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo saaneensa tiedon Libanonin tilanteesta. Hän vahvistaa, että tämänhetkisen tiedon mukaan suomalaisia ei ole vahingoittunut tulituksissa.

Orpon mukaan Suomi seuraa tarkasti sitä, miten tilanne kehittyy. Tapaus on hyvin vakava.

– Selvitetään nyt ensin rauhassa, mitä on tapahtunut. Tärkeintä on, että suomalaisilla on kaikki hyvin.

Orpon mukaan YK-joukkojen tulittaminen on erittäin tuomittavaa. Hän kuitenkin painottaa, että tapahtumien kulku pitää selvittää perinpohjaisesti.

Myös puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) painottaa tapauksen tuomittavuutta. Häkkäsen mukaan YK-joukot ovat käyneet asiassa vuoropuhelua Israelin asevoimien kanssa.

– Tästä on annettu vakavat vastalauseet. Kyseessä ei ole aivan ainutlaatuinen tilanne, vaan näin on tapahtunut aikaisemminkin. Se ei kuitenkaan vähennä tapauksen tuomittavuutta.

Häkkänen toteaa, että akuuttia hätää Libanonissa ei ole. Yleistilanne on kuitenkin hankala ja vaarallinen.

– Israel on myös aika päättäväinen siinä omassa toimintatavassaan Libanonin alueella. Eli joudumme seuraamaan tilannetta herkeämättä.

Häkkänen toteaa, että YK-joukoilla on varautumissuunnitelma kaikkiin eri tilanteisiin. Myös mahdollinen päätös joukkojen poisvedosta tehtäisiin yhdessä.

– Me toimimme YK-maiden joukkona päättäväisesti. Kaikki kymmenet YK-maat, jotka tähän kriisin hallintaan osallistuvat, pitäytyvät siellä ja päätökset tehdään yhdessä, Häkkänen painottaa.

Häkkäsen mukaan tämäntyyppisissä tilanteissa on paljon ”sodan sumua”, ja ilmassa liikkuu paljon vahvistamattomia tietoja.

Näille tiedoille nyt pyritään hakemaan vahvistusta.

– On kuitenkin aivan selvää, että jonkinasteista sotilaallista voimaa on käytetty YK:n tukikohtaa kohtaan, Häkkänen toteaa.

Unifil on vedonnut Israelin asevoimiin ja muihin alueella toimiviin joukkoihin YK:n henkilöstön ja omaisuuden turvaamiseksi.

Jaa.
Exit mobile version