Yhdysvalloilla on huutava pula aluksista, jotka pystyvät liikkumaan jäätyneissä vesistöissä.
Yhdysvallat tarvitsee lyhyessä ajassa kymmeniä uusia jäänmurtajia. Suomalaisasiantuntija Harri Mikkolan mukaan niitä tarvitaan lukuisiin eri käyttötarkoituksiin.
– Jäänmurtaja on loppujen lopuksi pelkkä lavetti, joka pystyy operoimaan jäässä. Niihin voi asentaa kaikenlaisia laitteita, jos siihen on resursseja, Mikkola sanoo.
Mikkola on Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja. Hän on tutkimuksessaan perehtynyt muun muassa arktiseen alueeseen sekä kansainvälisiin turvallisuus- ja puolustusmarkkinoihin.
Jäänmurtajia moneen tarkoitukseen
Mikkolan mukaan Yhdysvallat tarvitsee jäänmurtajia muun muassa merialueiden valvontaan, mahdollisiin pelastustehtäviin ja taloudellisten hankkeiden turvaamiseen.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa esimerkiksi lisätä öljynporausta Alaskassa ja pohjoiset meriväylät täytyisi pitää auki kuljetuksia varten.
Uusia aluksia on tarkoitus käyttää myös öljyn ja kaasun etsintään. Samalla ne voidaan valjastaa myös monenlaista tiedustelua varten.
– Yhdysvaltain rannikkovartiostolle on oleellista, että heillä on kyvykkyydet myös tiedusteluun ja valvontaan. Samoja kyvykkyyksiä pystytään käyttämään aluevalvonnan lisäksi myös sotilaalliseen tiedusteluun, Mikkola toteaa.
Venäjän kyky Arktiksella omaa luokkaansa
Mikkolan mukaan pelkkä läsnäolon vahvistaminen arktisella alueella on Yhdysvalloille tärkeää.
Pohjoiset jäätiköt ovat sulamassa ja alueen geostrateginen merkitys on kasvamassa. Maailman muissa suurvalloissa Venäjällä ja Kiinassa asiaan on herätty jo aikoja sitten.
– Jäämeren jään sulaminen helpottaa inhimillistä toimintaa alueella ja avaa taloudellisia mahdollisuuksia.
Presidentti Putin osallistui juhlallisuuksiin, kun Venäjä laski uusimman ydinkäyttöisen jäänmurtajansa vesille marraskuussa.
Mikkolan mukaan Venäjän kyky operoida Arktiksella on tällä hetkellä aivan omaa luokkaansa.
– Venäjän näkökulmasta alueelle on sijoitettu maan ydinaseiden terävin kärki ja pohjoiset satamat antavat maalle mahdollisuuden päästä operoimaan maailman merille.
Myös Kiina on rakentamassa lisää jäänmurtajia, jotta se voisi lähitulevaisuudessa operoida alueella paremmin, Mikkola sanoo.
Kiinan Xuelong 2 – jäänmurtaja päätti viime vuonna jo 40. tehtävänsä arktisella alueella. Katso video kiinalaisen jäänmurtajan työstä arktisella alueella:
Arktisen alueen suurvaltakamppailuun Yhdysvallat on lähtemässä vuosien takamatkalta. Mikkolan mukaan Yhdysvalloilta on puuttunut asiassa strategista ennakointikykyä.
– Yhdysvaltain hallinnon tulot tulevat useasta eri lähteestä ja maalla on ollut maailmalla paljon muita edistettäviä intressejä. Venäjän talous taas on täysin riippuvainen arktisen alueen toiminnoista, jonka vuoksi maan läsnäolo alueella on ollut vahvempi.
Vuosikymmenien projekti
Yhdysvaltain presidentti Trump on sanonut maan aikovan tilata jopa 40 uutta jäänmurtajaa. Niistä merkittävä osa saatetaan tilata Suomelta.
Suomi on maailman suurin jäänmurtajien valmistaja. Yhdysvalloilla alan osaamista ja rakennuskapasiteettia ei juuri ole.
Yhdysvallat aloitti alkuvuonna ensimmäisen oman jäänmurtajansa rakentamisen 50 vuoteen. Aluksen arvioidaan valmistuvan vuonna 2030.
Vaikka 40 jäännmurtajan tilaus vaikuttaa Mikkolan mukaan epärealistiselta, olisi pienempikin tilaus Yhdysvalloilta toteutuessaan Suomelle taloudellinen jättipotti. Tammikuussa Kanada tilasi Helsingin telakalta uuden jäänmurtajan. Tilauksen arvioidaan olevan arvoltaan 2 miljardia euroa.
Yhdysvalloilla on huutava pula aluksista, jotka kykenevät työskentelemään arktisella alueella tai muissa jäätyneissä vesistöissä.
Maan rannikkovartioston käytössä on kaksi vanhaa ja heikkokuntoista jäänmurtajaa, jotka tulevat pian käyttöikänsä päähän.
Yhdysvalloilta voi kestää jopa kaksi vuosikymmentä, että maa saa käyttöönsä kaikki Trumpin mainitsemat 40 uutta jäänmurtajaa ja samalla kurottua umpeen kilpailevien suurvaltojen etumatkan arktisella alueella, arvioi Mikkola.