sunnuntai, 8 syyskuun

Vaaliasiantuntija Sami Borgin mukaan vaaliaikatauluja pitää rukata tai muuten tulevien vaalien varsinaisista äänestyspäivistä tulee tuskaisen hiljaisia.

Suomalaiset kävivät äänestämässä sunnuntaina varsinaisena eurovaalien äänestyspäivänä laiskasti.

Suomessa äänestäneiden äänestysprosentti oli 42,4. Äänestysaktiivisuus laski 0,3 prosenttiyksikköä edellisistä eurovaaleista vuonna 2019. Silloin äänestysprosentti oli 42,7.

Ylen vaalistudiossa vaaliasiantuntija Sami Borg löytää laiskuuteen syyn vaaliaikatauluista. Kansalaiset kärsivät eräänlaisesta äänestysväsymyksestä ja ennakkoon pystyy hoitamaan asiat nykyään kätevästi.

Selvästi suurin osa äänistä annettiin ennakkoon: ennakkoäänestyksen äänestysaktiivisuus oli 25,3 prosenttia.

– Ennakkoäänestyshän näytti pirteältä, ja sehän tarkoittaa sitä, että meillä on ollut äärimmäisen hiljaista varsinaisena äänestyspäivänä.

– Kyllä meidän pitää Suomessa miettiä äänestysaikajärjestelyjä. Meidän varsinainen vaalipäivä on ihan tuskaisen hiljainen tulevaisuudessa, jos mitään ei tehdä, Borg sanoi.

Vaalistudion vetäjä, Ylen politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta arveli, että koko Suomen yli pyyhkäisseellä alkupäivän saderintamalla saattoi olla myös jotain osuutta heikkoon vaalipäivän tulokseen.

Ahkerimmin äänestettiin Uudenmaan vaalipiirin Kauniaisissa, missä äänestysprosentti oli jopa 68,2. Laiskimmat uurnilla kävijät olivat Oulun vaalipiirin Hyrynsalmella, missä äänestysprosentti jäi 28,3:een.

Jaa.
Exit mobile version