tiistai, 19 marraskuun

– Kop, kop, kop! Sähkömittaria olisin tulossa vaihtamaan.

Mittariasentaja Kai Lepistö aloittaa työpäivänsä Ilmari Vikaisen talolta. Tänään hänen työlistallaan on noin 35 sähkömittarin vaihto Hämeenlinnan Myllymäen kaupunginosassa.

Suomessa on noin 3,7 miljoonaa etäluettavaa sähkömittaria. Parhaillaan on menossa niiden massiivinen vaihto-operaatio. Käytännössä jokainen sähkömittari pitää vaihtaa muutaman vuoden sisällä, koska ne sisältävät tekniikkaa, joka lakkaa toimimasta vuonna 2029.

Siksi ovikellot soivat ja mittariasentajat koputtelevat kotien oville kiihtyvään tahtiin.

Mittariasentaja Kai Lepistö arvioi vaihtaneensa kahden vuoden aikana yli 20 000 sähkömittaria uusiin. Kuva: Pasi Toivonen / Yle

Sähkömittarien vaihtamisesta on kerrottu aikaisemmin julkisuudessa, mutta hyvin pienelle huomiolle on jäänyt se, että mittarin vaihdon yhteydessä sähköyhtiöiden asiakkaat saavat sähkökaappiinsa ”aarteen”, joka voi säästää sähkölaskussa huomattavia summia.

Tämä juttu syntyi yleisön juttuvinkistä. Jutun lopussa voit antaa meille uusia vinkkejä.

Älykäs sähkönsäästökapine

Uusien mittarien mukana joka kotiin tulee pieni muovipalikka, joka tottelee nimeä kuormanohjausrele.

Se on älykäs rele, jonka avulla pörssisähköasiakas voi ohjata omaa kulutustaan automaattisesti vuorokauden halvimmille tunneille.

Laite voi myös katkaista sähköt vaikkapa lattialämmityksestä silloin, kun sähkö on kallista.

Kuormanohjausrele on hämeenlinnalaiselle Ilmari Vikaiselle uusi tuttavuus. Kuva: Pasi Toivonen / Yle

Yle kertoi aikaisemmin kaupallisesti myytävistä releistä, jollaisen voi asennuttaa sähkökaappiinsa. Nyt tämä sama ominaisuus on siis tulossa sivutuotteena kaikkiin sähkömittareihin.

Releen ohjaamiseen tarvitaan ohjelmisto tai puhelinsovellus.

Suomalaisista sähköverkkoyhtiöistä vain Elenia on toistaiseksi ryhtynyt hyödyntämään uusien sähkömittarien mahdollisuuksia.

Muut sähköverkkoyhtiöt odottavat lainsäädännön tarkentumista.

Kiista releen hallinnasta

Kuormanohjausreleen pattitilanne synnytettiin vuonna 2018 mietintönsä antaneessa työ- ja elinkeinoministeriön älyverkkotyöryhmässä.

Siellä päätettiin, että kaikkiin uuden sukupolven sähkömittareihin vaaditaan mukaan kuormanohjausrele. Se katsottiin hyväksi keinoksi kulutuspiikkien tasaamiseen entistä dynaamisemmilla sähkömarkkinoilla.

Releen hallinnasta syntyi kiista. Se sijaitsee monopoliasemassa olevien sähköverkkoyhtiöiden omistaman mittarin sisällä.

Voidaanko sähkön myyjille ja mahdollisesti myös kolmansille osapuolille sallia pääsy verkkoyhtiön laitteen sisälle?

Ja toisaalta, voivatko monopoliasemassa olevat verkkoyhtiöt ryhtyä tarjoamaan kuluttajille pörssisähkön kuormanohjauspalvelua? Voidaanko luottaa siihen, että ne eivät saa monopoliasemastaan kilpailuetua?

Pieni rele, isot intohimot.

”Olisi hölmöä sulkea verkkoyhtiöt ulkopuolelle”

Eduskunta käsittelee parhaillaan uutta sähkömarkkinalakia. Se määrittelee, kuka saa hallita uutta sähkömittaria.

Lakiesityksen alkuperäisessä versiossa kuormanohjausreleen hallinta oli tarkoitus sallia vain sähköä myyville yhtiöille ja muille vapailla markkinoilla toimiville yrityksille. Ei siis ollenkaan sähköverkkoyhtiöille.

Lakitekstiä kuitenkin muutettiin lausuntokierroksen perusteella. Nyt lakiesitys sallisi releen hallinnan myös mittarit omistaville verkkoyhtiöille.

– Yksi verkkoyhtiö (Elenia) tarjoaa pörssisähkön kuormanohjauspalvelua jo nyt asiakkailleen. Olisi siksi aika hölmöä sulkea verkkoyhtiöt kokonaan tämän markkinan ulkopuolelle, selittää työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Tatu Pahkala.

Useimmat verkkoyhtiöt odottavat lainsäädännön valmistumista.

– Odotamme lainsäätäjän lopullista kantaa. Ennen emme ryhdy palvelua kehittämään, kertoo tiimipäällikkö Matti Hirvonen Tampereen Energiasta.

Kysyimme suurimmilta verkkoyhtiöiltä aikovatko ne tarjota asiakkailleen pörssisähkön ohjauspalvelua.

Vasta 3 000 taloutta käyttää uutta säästömahdollisuutta

Elenia on kehittänyt jyväskyläläisen mittarivalmistajan Aidonin kanssa kuormanohjausrelettä ja omana kehitystyönään sen ohjaukseen käytettävää ohjelmistoa. Se noin vuoden ajan tarjonnut asiakkailleen maksutonta pörssisähkön kuormansiirtopalvelua osana omaa palvelupakettiaan.

Elenian verkkosivuilla asiakas voi asettaa releen säätämään pörssisähkön käyttöä niin, että se asettuu aina vuorokauden halvimmille tunneille.

Tuotekehityspäällikkö Tomi Mäkelä kertoo, että Elenia on jo vaihtanut noin 300 000 vanhanmallista mittaria uusiin. Hänen arvionsa on, että noin 70 000 asiakkaalla olisi sellaisia sähkölaitteita, joita olisi mahdollista ohjata järkevästi sähkön halvimmille tunneille.

Pörssisähkön ohjausta on kuitenkin ryhtynyt käyttämään vain noin 3 000 Elenian asiakasta.

– Ihmiset eivät ole vielä kunnolla tietoisia tästä mahdollisuudesta. Olemme kyllä kertoneet siitä asiakaskirjeissämme, mutta selvästi tietoa tarvitaan lisää, Tomi Mäkelä pohtii.

Reitti releelle aukeaa 2026

Työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Tatu Pahkala uskoo, että releen ohjauspalveluja ryhdytään kuluttajille laajemmassa mittakaavassa tarjoamaan vasta reilun vuoden kuluttua.

– Lakiesitys saataneen valmiiksi eduskunnassa ensi vuoden alkupuoliskolla. Sen jälkeen on asetuksilla vielä määriteltävä releen ohjauksen tekniset yksityiskohdat. Kyllä se käytännössä vuoden 2026 puolelle menee, Pahkala arvioi.

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version