maanantai, 23 syyskuun

Marjafirmojen on syytetty saaneen rikoshyötynä yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa. Oikeuskäsittelyt tulevat todennäköisesti maksamaan huomattavasti enemmän.

Parhaillaan käräjäoikeudessa käsittelyssä olevat marja-alan yritysten ihmiskauppajupakat tulevat todennäköisesti maksamaan maltaita.

Keskusrikospoliisin taloustietojen mukaan pelkkä poliisin esitutkinta marjayritys Polarican ja Kiantaman rikostutkinnoissa oli kesäkuun loppuun mennessä tullut maksamaan jo yhteensä 1 497 212 euroa. Luku sisältää kiinteitä palkkoja noin 765 000 euroa ja muita kuluja 732 198 euroa.

Kun summaan lisätään oikeudenkäynneistä Suomen valtiolle koituvat kulut, voi summa kaiken kaikkiaan nousta useisiin miljooniin euroihin.

Runsaasti asianomaisia

Rikostutkinta on ollut poikkeuksellisen laaja, sillä asianomaisia jutuissa on yhteensä 139 ja he ovat kaikki thaimaalaisia marjanpoimijoita. Tutkinnassa poliisi on joutunut kuulemaan asianosaisia myös heidän kotimaassaan Thaimaassa. Paljon kertoo myös esitutkintamateriaalien laajuus: Polaricaa koskeva esitutkintamateriaali oli yhteensä 10 000 sivua, ja Kiantamaa 6000 sivua.

Kiantamaa koskeva oikeudenkäynti alkoi Lapin käräjäoikeudessa elokuussa. Sille on varattu käsittelyaikaa maaliskuun loppupuolelle saakka. Marjayritys Polaricaa koskeva oikeudenkäynti puolestaan alkaa näillä näkymin ensi keväänä. Jutun valmisteluistunto pidettiin elokuussa. Molempien oikeudenkäyntien on ennustettu etenevän myös muihin oikeusasteisiin.

Kiantama-jutussa syytettynä on yrityksen toimitusjohtaja Vernu Vasunta ja hänen thaimaalainen liikekumppaninsa Kalyakorn ”Durian” Phongpit. Polarica-oikeudenkäynnissä syytettynä on yrityksen entinen toimitusjohtaja Jukka Kristo ja sama thaimaalainen liikekumppani. Samaan vyyhteen kuuluu myös oikeudenkäynti, jossa Kristoa syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta ja hallitusneuvos Olli Soraista törkeästä lahjuksen ottamisesta. Kyseistä käräjöintiä on käyty syksyllä Helsingin käräjäoikeudessa. Kaikki syytetyt kaikissa kolmessa oikeudenkäynnissä ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Usean tonnin lasku per päivä

Kiantama-oikeudenkäynnin oikeuden puheenjohtajan, käräjätuomari Anne Kurtin mukaan on hyvin vaikea arvioida, kuinka paljon oikeuskäsittelyt tulevat kaikkiaan maksamaan. Arvioita voi Kurtin mukaan laskea esimerkiksi ynnäämällä yhteen avustajien palkkioita.

  • Avustajakulut. Esimerkiksi Kiantama-oikeudenkäynnissä on yhteensä 62 asianomistajaa. Heidän asiaansa hoitaa yhteensä viisi asianajajaa. Valtion maksama oikeusapupalkkio heille on 110 euroa tunnilta. Jos he kaikki ovat paikalla yhden kokonaisen työpäivän ajan, tulee jo yhden työpäivän saldoksi 4400 euroa. Kiantama-oikeudenkäynnille on käräjäoikeuden osalta tällä hetkellä laskettu yhteensä 72 käsittelypäivää. Jos kaikki asianajajat tekisivät jutun eteen töitä nuo päivät, heidän palkkionsa nousevat pelkän käräjäoikeuskäsittelyn ajalta reilusti yli 300 000 euroon. Käräjäpäivien lisäksi asianajajille tulee kuluja ja työpäiviä myös asioiden valmistelusta.
  • Tulkkauskulut. Koska asianomistajat ja yksi vastaajista on thaimaalainen, oikeudenkäynnissä on koko ajan paikalla myös thain kielen oikeustulkki. Hänen yhden työpäivän päiväpalkkansa on noin 640 euroa. 72 käsittelypäivän ajalta pelkät tulkkikustannukset voivat nousta arviolta yli 40 000 euroon. Lisäksi myös oikeudenkäynnin kirjallinen materiaali on käännettävä thain kielellä.
  • Matkakulut Thaimaasta Suomeen. Osa thaimaalaisista asianomistajista on Suomessa, mutta 15 poimijaa matkaa näillä näkymin kuultavaksi Suomeen oikeudenkäyntiä varten. Oikeudessa on tarkoitus kuulla myös 23 thaimaalaista henkilöä todistajana. Todistajien ja asianomistajien matkakustannukset ja päivärahat voivat olla käräjäoikeuden arvion mukaan noin 2000 euroa per henkilö.
  • Matkakulut Suomessa. Molemmissa marjaoikeudenkäynneissä sekä vastaajille että asianomistajille kertyy myös matkakuluja, koska juttuja käsitellään Lapin käräjäoikeudessa Rovaniemellä. Vain yhden vastaajan kotipaikka on Rovaniemellä. Oikeutta käydään kolmen tuomarin kokoonpanolla, ja asiaa hoitaa syyttäjälaitoksen puolelta useita eri syyttäjiä. Heidän virantoimitustaan on hankala huomioida laskelmissa.

Polarica-käräjillä vielä enemmän asianosaisia

Polarica-oikeudenkäynti voi tulla vielä Kiantama-oikeudenkäyntiä kalliimmaksi, sillä siinä asianomistajia on vielä enemmän. Oikeudenkäynnin valmisteluistunnossa kävi ilmi, että syytteiden määrä voi vielä kasvaa.

Rikostutkinta kaikkien mahdollisten asianomistajien osalta ei vielä elokuussa ollut edes valmis. Valmisteluistunnossa oikeuden puheenjohtaja Kurtti esitti osapuolille syyteneuvotteluja, joilla kallis oikeusprosessi voitaisiin välttää. Osapuolet eivät olleet neuvotteluihin kuitenkaan suostuvaisia.

Käräjäkulut moninkertaiset verrattuna rikoshyötyyn

Kuka kaikki oikeudenkäyntikulut maksaa, selviää lopullisesti vasta, kun jutuista saadaan lainvoimainen tuomio. Asianomistajien eli uhrien puolustajien palkkiot korvaa Suomen valtio. Myös rikosasian vastaajan asianajokulut maksaa valtio.

Jos vastaaja tuomitaan rikoksesta, hänet velvoitetaan korvaamaan puolustajan palkkio valtiolle. Jos vastaajalla on tulojensa perusteella oikeus julkiseen oikeusapuun, hänen velvollisuutensa korvata palkkio valtiolle määräytyy sen mukaisesti.

Mikäli vastaajat todetaan syyllisiksi esimerkiksi Kiantama-oikeudenkäynnissä, on heidät syyttäjän mukaan velvoitettava menettämään rikoshyötynä valtiolle reilut 230 000 euroa.

Polarica-oikeudenkäynnissä vastaajat sekä Polarica Marjanhankinta Oy ja Kristo Invest Oy on tuomittava yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 986 216 euroa siltä osin, kun sitä ei tuomita suoritettavaksi vahingonkorvauksena asianomistajille.

Jaa.
Exit mobile version