keskiviikko, 9 lokakuun

Puolustusministeriön mukaan Suomi osallistuu myös merivalvontaan muun muassa Pohjois-Atlanttilla.

Suomi osallistuu Islannin ilmavalvontaa ensi vuonna. Puolustusministeriön mukaan tehtäviin lähtee viisi hävittäjää ja noin 50 henkilöä.

Nato-maat vastaavat Islannin ilmavalvonnasta, sillä maalla ei ole omia hävittäjiä.

Ministeriön mukaan Suomi partioi Islannissa, Koillis-Atlantilla ja pohjoisella Jäämerellä helmi-maaliskuussa vuonna 2025. Koneita lennättämään lähtee kantahenkilökuntaa ja sopimussotilaita.

Suomalaiset sotilaat osallistuvat myös Naton merivalvontaan Pohjois-Atlantilla, Pohjanmerellä ja Itämerellä kolmen kuukauden ajan. Matkaan on lähdössä Katanpää-luokan alus ja noin 40 henkilöä.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi tiedotteessa Suomen osoittavan vastuunkantoa osallistumalla rauhanajan tehtäviin.

Kuluneena vuonna Suomi on ollut valvomassa Romanian ilmatilaa hävittäjällä ja merialuita laivoilla Itämerellä.

Eduskunta käsittelee rauhanajan tehtäviin lähdön lokakuussa.

Maavoimat eivät ole lähdössä Nato-töihin

Suomi ei kuitenkaan vieläkään aio lähettää maavoimajoukkoja rauhanajan tehtäviin. Puolustusministeriö perustelee tätä Suomen sijainnilla Naton itärajalla ja Naton maavoimaesikunnan ja etulinjan maavoimajoukkojen valmistelemisella.

Suomella ei myöskään ole sovittuna tapaa, jolla maavoimien reserviläiset voisivat osallistua toimintaan ulkomailla, ja maavoimien oman henkilökunann irrottaminen olisi hankalaa.

Suomen ilmavoimat oli Naton kumppanimaana Islannissa viime vuosikymmenellä. Tuolloin Nato päätti, suomalaiset eivät tee varsinaista ilmavalvontaa vaan pelkästään harjoittelevat ilman aseita. Ylipäätään lähtö Islantiin aiheutti tuolloin ison poliittisen keskustelun.

Nyt tehtävä tulee Suomelle ensi kerran Naton kautta ja se tehdään normaalin ilmavalvonnan tapaan.

Uutinen päivittyy

Jaa.
Exit mobile version