sunnuntai, 19 toukokuun

Suomalaisten määrä Viron ja Venäjän välisillä rajanylityspaikoilla on noussut alkuvuoden aikana moninkertaisesti.

Lappeenrannassa asuva Viktoria Ilina on matkustanut Pietariin tänä keväänä kahdesti. Reitti on ollut poikkeuksellinen.

Viimeisimmän matkan syynä oli perheen pojalle tehty leikkaus maaliskuussa. Reissu sairaalaan kesti noin 16 tuntia. Lappeenrannasta matka kulki Pietariin Viron Narvan kautta.

Perhe matkusti henkilöautolla ja laivalla. Narvan rajanylityspaikka piti ylittää jalan, jonka jälkeen loppumatka Pietariin taittui taksilla. Linja-autokyyti oli loppuunmyyty.

– Se oli vaikea matka. Lapset haluavat tehdä kaikkea muuta kuin matkustaa noin pitkään autossa, Ilina sanoo.

Ilina matkusti yhdessä miehensä Evgeni Kozhevnikovin kanssa. Mukana reissussa oli 5-vuotiaan pojan lisäksi perheen 3-vuotias tytär. Ilina ja Kozhevnikov laskevat, että matka maksoi yli 600 euroa.

Matka Pietariin kestäisi kolmesta neljään tuntia, mikäli raja olisi Lappeenrannassa auki.

Ilina ja hänen miehensä ovat Venäjän kansalaisia.

Ilina on asunut lastensa kanssa Lappeenrannassa noin vuoden. Hän muutti Suomeen, koska hänen miehensä sai tutkijan töitä Lappeenrannasta.

Itärajan henkilöliikenne siirtynyt Viroon

Yhä useampi Suomessa asuva ihminen, jolla on perhesuhteita Venäjällä, on joutunut järjestämään elämäänsä uudelleen itärajan sulkeuduttua.

Suomi sulki viimeisimmän kerran koko itärajan 15. joulukuuta. Itäraja on tällä hetkellä suljettu toistaiseksi.

Itärajan henkilöliikenne on siirtynyt Narvan rajanylityspaikalle Viroon.

Alkuvuoden aikana Suomen kansalaisten määrä on kasvanut jopa 35-kertaiseksi Viron Narvan rajanylityspaikalla verrattuna vuodentakaiseen.

Alkuvuoden aikana noin 7 300 Suomen kansalaista ylitti rajan Narvasta Venäjälle ja palasi saman ylityspaikan kautta takaisin Viroon.

Viime vuonna vastaava luku oli noin 200 Suomen kansalaista.

Viron rajavartiostosta kerrotaan, että suomalaisten liikennemäärät ovat nousseet useilla sadoilla myös Koidulan ja Luhamaan rajanylityspaikoilla.

– Meidän ollessamme Narvassa suurin osa ihmisistä oli kuitenkin Venäjän tai Viron kansalaisia. Suomalaisia ei näkynyt erityisen paljon, Ilina kertoo.

Kasvaneet liikennemäärät on huomannut myös Baltiassa liikennöivän linja-autoyhtiö Lux Expressin Suomen toiminnoista vastaava Rait Remmel. Hän kertoo, että alkuvuoden aikana suomalaisista matkapuhelinliittymistä varatut matkat Tallinnasta Pietariin ovat lisääntyneet 16 prosentilla.

Uutta matkaa ei tiedossa

Viktoria Ilinan pojan leikkaus Pietarissa sujui hyvin, ja poika voi hyvin. Ilina kertoo, että perhe ei voi tehdä pitkää ja kallista matkaa Lappeenrannasta Viron kautta Pietariin useasti.

– Se on mahdotonta. Lapset haluavat tehdä kaikkea muuta kuin matkustaa noin pitkään autossa.

Perhe ei suunnittele uutta matkaa Pietariin.

Ilina kaipaa arkeensa lastensa isovanhempia ja ystäviään, jotka asuvat Pietarissa. Tällä hetkellä yhteyttä Venäjälle pidetään tekstiviestein ja videopuheluin.

– Toivoisin, että lapsilla säilyisi lämpimät välit isovanhempiinsa. Se on minulle tärkeää, Ilina kertoo.

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version