sunnuntai, 6 lokakuun

Moni hakija jää ilman haluamaansa suomen ja ruotsin kielitestiä. Ruuhkan taustalla on tuleva lakimuutos. Todistus suomen tai ruotsin kielitaidosta on yksi edellytys Suomen kansalaisuudelle.

Yleisten kielitutkintojen suomen ja ruotsin keskitason testit eli YKI-testit ovat ruuhkautuneet, eikä vapaita aikoja ole tällä hetkellä varattavissa.

Opetushallituksen mukaan esimerkiksi toukokuun testien ilmoittautumisessa kaikki paikat täyttyivät noin 15 minuutissa ja moni jäi ilman haluamaansa paikkaa.

Suomen ja ruotsin kielen keskitason testejä käytetään paljon Suomen kansalaisuutta hakevien riittävän kielitaidon osoittamiseksi. Todistus suomen tai ruotsin kielitaidosta on yksi edellytys Suomen kansalaisuudelle.

Suurten kaupunkien ajat menevät kaikista nopeimmin.

Maahanmuuttovirasto Migrin johtavan asiantuntijan Anu Korkeelehdon mukaan kansalaisuushakemukset ovat olleet kasvussa jo pitkään. Viime kesänä kansalaisuushakemusten tekemisessä nähtiin kuitenkin selvä piikki.

– En tiedä, vaikuttiko hallitusohjelman julkaisu siihen, mutta yleensä hakijamäärissä on kesäisin aika rauhallista. Voidaan olettaa, että moni haluaa hakea kansalaisuutta nyt ennen kuin kansalaisuuslakiin ehdotettu lakimuutos vaaditun asumisajan pidentämisestä tulee voimaan, Korkeelehto sanoo STT:lle.

Nykylaissa yleinen asumisajan vaatimus kansalaisuuden saamiselle on viisi vuotta. Lakimuutoksessa kansalaisuuden saamiselle edellytettävä asumisaika nostettaisiin viidestä kahdeksaan vuoteen.

Opetushallitus viestii pyrkivänsä jatkuvasti etsimään lisää testipaikkoja.

Jaa.
Exit mobile version