lauantai, 5 lokakuun

Vanhentuneen verkkotunnuksen voi ottaa käyttöönsä kuka tahansa. Tämän on saanut huomata esimerkiksi Suomen matkailukärki Visit Finland.

Selvästi tekoälyn luomat kuvat näyttävät värikästä ja outoa maisemaa Suomesta ja Lapista. Artikkelit käsittelevät lähinnä Suomea yleisesti tai matkailun kautta. Jokaisen artikkelin kirjoittajaksi on merkitty Rosemary Lee. Joukosta löytyy myös yksittäisiä kirjoituksia hyvän ansioluettelon luomisesta.

Sivuston ylälaidassa komeilee Suomen matkailun edistämiskeskuksen (MEK) logo, ja itse nettiosoitekin näyttäisi kuuluvan yritykselle. Sivustolla keskuksen yhteistyökumppaniksi mainitaan Finpro eli nykyinen Business Finland, jonka osana toimii myös Visit Finland.

Sivustolla ei ole tämän enempää tietoa sen tekijästä tai ylläpitäjästä. Yhteydenottopyynnön voi jättää lomakkeen kautta.

Matkailun edistämiskeskus oli työ- ja elinkeinoministeriön alainen virasto, jonka tehtävät siirrettiin vuonna 2015 Visit Finlandille. Viestintäpäällikkö Heli Hemgård Visit Finlandista kertoo, että matkailuyhdistyksellä ei ole kyseisen verkkosivun kanssa enää mitään tekemistä.

– Joku on saanut vanhan nettiosoitteen haltuunsa, mutta sivusto ei ole meidän alaisemme, Hemgård vakuuttaa.

Väärä sivusto on ilmeisesti saanut alkunsa viime vuoden loppupuolella. Ensimmäinen julkaisu on päivätty viime vuoden joulukuuhun.

Vanhentunut verkkotunnus on vapaata riistaa

Traficomin tietojen mukaan verkkotunnuksen on rekisteröinyt itselleen henkilö, jonka nimissä on useita muitakin sivustoja.

Verkkotunnukset rekisteröidään tietyn henkilön omistukseen esimerkiksi vuodeksi kerrallaan. Rekisteröinti tulee uusia kuukauden sisään ajan umpeutumisesta. Jos näin ei tehdä, tunnus ja sitä myöten sivusto vapautuu kenen tahansa rekisteröitäväksi.

Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Juha Tretjakov kertoo, että MEK:in tapaus on tyypillinen.

– Tällä henkilöllä on tapana kaupata verkkotunnuksia takaisin edelliselle omistajalle rahaa vastaan.

Henkilöstä hän ei voi kertoa tämän enempää yksityisyydensuojan vuoksi.

Uusimatta jääneiden verkkotunnusten rekisteröinnissä on useimmiten taustalla taloudelliset motiivit. Osa käyttää sivustoja myös henkilötietojen kalasteluun tai muuhun ilkivaltaan. Näin sivustoille voi ilmestyä esimerkiksi kasinomainoksia tai aikuisviihdettä. Kyberturvallisuuskeskus tai Traficom ei voi vaikuttaa siihen, mitä verkkosivuille julkaistaan.

– Jos joku yrittää kuitenkin rekisteröidä verkkotunnuksen väärillä henkilötiedoilla, on meillä oikeus poistaa sivusto ja sen omistajuus, Tretjakov sanoo.

Visit Finlandin kansainvälisen markkinoinnin johtaja Heli Jimenezin mukaan MEK:in sivustosta ei ole ollut toistaiseksi varsinaista haittaa.

Juha Tretjakovin mukaan jo verkkotunnusta luotaessa kannattaa pitää mielessä, että se voi päätyä joskus vääriin käsiin. Tunnus on olemassa käytännössä ikuisesti, tarvitsipa sitä itse kuinka vähän aikaa hyvänsä.

– Kannattaa harkita, voiko tunnuksen jättää omiin nimiinsä, vaikka sillä ei olisikaan enää käyttöä. Ennen pitkää tunnus päätyy vielä jonkun toisen käyttöön, ja sillä voi aiheuttaa vahinkoa.

Jaa.
Exit mobile version