perjantai, 1 marraskuun

Viikonloppuna Sallassa järjestettävä vuorokauden mittainen Bioblitz-tapahtuma tuo uutta ja tuoretta tietoa luonnonsuojelualueesta.

Jari Peltoperä,

Kati Siponmaa

Suomen parhaita lajiasiantuntijoita kokoontuu viikonvaihteessa Suomen uusimmassa kansallispuistossa Sallassa.

Tavoitteena on 24 tunnin aikana löytää kansallispuiston alueelta mahdollisimman monta eliölajia, kertoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Kaisa Junninen Metsähallituksen Luontopalveluista.

– Tällä hetkellä Sallan kansallispuistossa on havaintoja noin 1 600 lajista. Varmasti joku sata lajia uusia löytyy ensi viikonlopun aikana, mutta paljon jää vielä löytymättä. On tosi vaikea arvioida, mikä se kokonaislukema Sallassa olisi.

Kaisa Junninen ennustaa kuitenkin, että lajilistasta on odotettavissa pitkä, sillä tapahtumaan osallistuu monien eri eliöryhmien huippuasiantuntijoita. Tämä lajijahti on samalla myös sosiaalinen tapahtuma, jossa lajiasiantuntijat oppivat toisiltaan.

– Osallistujilta löytyy osaamista muun muassa putkilokasveista, sammalista, jäkälistä, sienistä, linnuista, kovakuoriaisista, kärpäsistä, perhosista ja muistakin hyönteisryhmistä.

Junnisen mukaan aina löytyy jotakin erityistä. Löytyy joitakin uusia esiintymiä uhanalaisista lajeista tai jopa Suomelle uusia tai eliömaakunnalle uusia lajeja.

– Sitten on tietysti joitakin eliöryhmiä, joita on aika harvassa paikassa kartoitettu. Vaikkapa kärpäsiä. Voi olla, että Bioblitzissä, jos on kärpäsasiantuntija mukana, niin kaikki löydetyt kärpäset on puistolle uusia lajeja. Niitä saattaa olla kolminumeroinen luku.

Esimerkiksi Posion Riisitunturin kansallispuistossa löydettiin kolme vuotta sitten 50 uutta lajia, kun kaiken kaikkiaan lajeja oli Riisitunturilla 759.

Viime vuonna Espoon Nuuksion kansallispuistosta eri lajeja löytyi 1 557. Näistä 349 lajia olivat sellaisia, joita ei ollut aiemmin tavattu Nuuksion alueella.

Junninen kertoo, että Metsähallitus teettää ja tekee myös itse luontokartoituksia ja lajikartoituksia.

– Meillä on kuitenkin yli 40 kansallispuistoa ja siihen tuhannet muut suojelualueet päälle,niin on täysi mahdottomuus, että kaikkien paikkojen kaikki lajit saadaan kartoitettua omin voimin. Kaiken lisäksi lajisto muuttuu koko ajan.

Jaa.
Exit mobile version