Jos Ottawan sopimuksesta irtauduttaisiin, Suomesta tulisi ainoa EU-maa, joka sallii jalkaväkimiinat. Järjestöt pelkäävät, mitä siitä seuraisi.
Merja Niilola,
Annika Martikainen
Suomen Punainen Risti ja Rauhanliitto arvostelevat Suomen mahdollisista aikeista irtautua Ottawan sopimuksesta. Järjestöt kertovat yllättyneensä puheista ottaa jalkaväkimiinat uudelleen käyttöön.
SPR ja Rauhanliitto sanovat, että Suomen irtautuminen Ottawan miinasopimuksesta olisi kansainvälisestikin hyvin poikkeuksellista.
Jos Ottawan kansainvälinen sopimus hylättäisiin, Suomi olisi ainoa EU-maa, joka sallisi henkilömiinat. Yhdysvaltoja lukuun ottamatta Nato-maistakin kaikki ovat mukana jalkaväkimiinat kieltävässä sopimuksessa.
SPR:n mukaan sopimuksen purkaminen murentaisi kansainvälisen ja humanitäärisen oikeuden perusteita.
Suomen puolustushallinto on kertonut selvittäneensä kesästä alkaen, jalkaväkimiinojen tarpeellisuutta osana Ukrainan sodasta saatavia oppeja.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi ottaneensa esille Suomessa käytävän keskustelun Ottawan sopimuksesta irtautumisesta Pohjoismaiden, Baltian ja Puolan huippukokouksessa Ruotsissa.
Järjestöt: Murentaisi luottamusta Suomeen
Sekä Rauhanliitto että SPR arvostelevat arvostelevat jalkaväkimiinojen käyttöä siitä, että ne uhkaavat yhtä lailla siviilejä kuin sotilaita. Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius käyttääkin nimitystä henkilömiina.
Lodenius hämmästyi kuullessaan, että puolustushallinto selvittää jalkaväkimiinojen käyttöönottoa uudelleen.
– Olin ehkä järkyttynytkin, koska tämä ei aikoinaan ollut puolustusvoimiltakaan mikään pikainen päätös.
Hän sanoo, että miinakeskustelussa on unohdettu se, miksi Ottawan sopimus aikoinaan solmittiin. Rauhanliiton mukaan uusi teknologia ja miinojen karttaan merkitseminen eivät poista siviiliväestölle aiheutettua vaaraa.
– Jalkaväkimiinat ovat siviileille vaarallisia. Punainen Risti, lääkärit ja humanitaariset työntekijät sekä suurin osa maailman kirkoistakin on ollut sitä mieltä, että näiden miinojen käyttö ei ole hyväksyttävää.
Suomen Punaisen Ristin oikeudellinen asiantuntija Jani Leino sanoo samaa. Jalkaväkimiinat eivät tee eroa siviilin tai sotilaan välillä.
Parhaillaan Kambodža on meneillään Ottawan sopimuspuolten tarkastuskonferenssi.
– Olen saanut ulkomaalaisilta kollegoilta useita yhteydenottoja, joissa ihmetellään, mitä Suomessa tapahtuu. He kysyvät huolissaan irrottautumispuheista ja sitä, harkitseeko Suomi vakavissaan tekevänsä jotain täysin ennenkuulumatonta.
Myös Laura Lodenius on saanut huolestuneita viestejä kansainvälisiltä kollegoiltaan.
– He ovat eniten huolestuneet siitä, että Suomi aiheuttaa domino-efektin, jossa sopimuksesta irrottautuu muitakin maita. Se romuttaisi aikaansaadun normin siitä, että miinat eivät ole hyväksyttävä ase
Järjestöjen mukaan luottamus Suomeen voi horjua. Leino sanoo, että sopimuksen irtisanominen murentaisi Suomen ulkopolitiikan keskeisimpiä tavoitteita eli kansainvälisen oikeuden sekä sääntöpohjaisen järjestelmän puolustamista.
– Mitä vetäytyminen tekisi tälle sopimukselle, josta yksikään sopimusvaltio ei ole koskaan irrottautunut, Leino kysyy.
Leinon mukaan sopimuksen hylkääminen olisi Suomelle mainehaitta, täysin poikkeuksellista ja jopa vaarallinen esimerkki.
– Vaarana on se, että Suomi näyttää muille maille tietä tehdä päätöksiä, jotka murentavat kansainvälisen ja humanitaarisen oikeuden perusteita sekä sopimuksia. Näitä päätöksiä ei voisi enää myöhemmin perua. Se on täysin poikkeuksellista.
Suomessa käynnistyneen keskustelun jälkeen Viron puolustusvoimista kerrottiin Ylelle, että myös Viro selvittää jalkaväkimiinojen sallimista uudelleen. Viro on niin ikään Ottawan sopimuksen jäsen.
Katso myös: