lauantai, 18 toukokuun

Ponttoni on ostettu Suomeen toisen maailmansodan jälkeen. Noin 30 vuotta sitten uponneen ponttonin uppoamissyy ei ole tiedossa.

Yhdysvaltain armeijan vuonna 1943 valmistettu, 700 tonnin painoinen ponttoni on saatu kuivalle maalle Kotkassa Suomen etelärannikolla.

Ponttoni on hylätty merenpohjaan arviolta 30 vuotta sitten.

Nostotyöt kestivät noin viikon. Seuraavaksi ponttoni paloitellaan kuljetettavaksi ja jatkojalostettavaksi, kertoo ponttonin nostosta ja kierrätyksestä vastaavan Romu Keinänen oy:n asiakaspäällikkö Sara Ihamäki.

Ponttonista saatava rauta toimitetaan yhtiön Karjaan toimipisteeltä mahdollisesti Turkin terästehtaalle tai muualle Eurooppaan, Ihamäki sanoo.

– Laskelmiemme mukaan ponttonissa on käyttökelpoista rautaa noin 100 tonnia. Ruoste aiheuttaa tietysti hävikkiä, mutta suurin osa on pintaruostetta.

Ponttoni ostettu Suomeen Yhdysvalloista

Kotkan rannikolta löytynyt ponttoni on ollut nosturiponttoni, jonka päälle rakennettua nosturia on tarvittaessa voitu siirtää telakalta toiselle, kertoo Suomen laivahistoriallisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Rami Wirrankoski.

Yhdysvallat kehitti maavoimia varten koottavia satamarakennelmia toisessa maailmansodassa. Rakennelmat koostuivat kelluvista teräsponttoneista. Sodan jälkeen Yhdysvallat myi kalustoa ulkomaille ylijäämävarastoistaan.

Kotkan rannikolle uponnut ponttoni hankittiin Wirrankosken mukaan alun perin Helsingin telakalle Katajanokalle joskus 1940-luvun lopulla. Tiedossa ei ole, miksi ponttoni upposi Kotkan edustalle tai kuka oli sen viimeinen omistaja.

Jaa.
Exit mobile version