Nimisuojaa haetaan Hämeeseen, Etelä-Pohjanmaalle sekä Satakuntaan. Jokaisella alueella on omaleimainen tapa valmistaa sahtia.
Tapio Enlund,
Emilia Korpela
Suomen Sahtiseura hakee sahdille Euroopan Unionin alueellista nimisuojaa.
Sahdilla on jo EU:n Aito perinteinen tuote -suoja.
– Aito perinteinen tuote -rekisteri suojaa tekotavan ja raaka-aineet eli mitä tahansa ei voi nimittää sahdiksi. Periaatteessa sitä voidaan kuitenkin tehdä vaikka Timbuktussa, kertoo Sahtiseuran puheenjohtaja Pekka Kääriäinen.
Alueellisen nimisuojan halutaan korostavan sahdin alueellisuutta sekä myös alueellisia eroja.
Nimisuojaa haetaan Hämeeseen, Etelä-Pohjanmaalle sekä Satakuntaan.
– Tässä ei mennä nykyisten maakuntien mukaan, vaan olemme katsoneet perinteisiä ja yhä toimivia sahtialueita.
Sahtiseura haluaa suojata Hämäläinen Sahti ja Hämeen Sahti -nimet, Satakunnan sahti ja Satakuntalainen sahti -nimet sekä Etelä-Pohjanmaan sahti ja Etelä-Pohjalainen sahti -nimet.
Kääriäinen kertoo, että alueiden sahdeissa on eroja ja siksi kolmen alueen hakemuksetkaan eivät ole kopioita toisistaan.
Esimerkiksi Hämeen alueella sahdissa on käytetty perinteisesti ohran lisäksi ruismallasta, Itä-Hämeessä myös vehnää. Siksi Hämeessä sahdin väri voi vaihdella hyvin vaaleasta tummaan. Satakunnassa käytetään yleensä vähemmän ruismallasta.
Etelä-Pohjanmaalla käytetään osittain mallastamatonta viljaa, joka antaa sahdille erilaisen maun kuin muilla alueilla, kertoo Kääriäinen.
Kääriäinen kertoo suunnitelleensa hakemista jo kymmeniä vuosia. Haaveen toteuttamista on kuitenkin hillinnyt hakemuksen työläys.
Nyt hakemus viimein tehtiin, koska vuodenvaihteessa uusien hakemusten käsittely muuttuu maksulliseksi.
Aivan heti hakemusta ei kuitenkaan tulla käsittelemään. Ruokaviraston verkkosivuilla kuvaillaan hakuprosessi. Ensin hakemus käsitellään Ruokavirastolla. Lopulta hakemus voi päätyä Euroopan Unioinin komission käsittelyyn. Komissio pyrkii tutkimaan hakemuksen puolen vuoden sisällä.