sunnuntai, 27 lokakuun

Vuoden surkeimman kylätien palkinnon voittaneella Säkylän Vanhakyläntiellä ajetaan paljon eläinkuljetuksia.

Jere Sanaksenaho,

Tapio Termonen,

Kati Rantala

– Broilerit saavat kyllä aikamoisen huvipuistokokemuksen, kun tästä lähtevät.

Marianne Isotalo-Ojalan broileritilalta lähtee seitsemän viikon välein teuraskuljetuksia Rauman teurastamolle. Tila sijaitsee Satakunnassa, Säkylän Vanhakyläntien varressa. Tie on kuoppainen, ja liikennemerkit varoittavat päällystevaurioista.

Vanhakyläntie sai perjantaina kyseenalaista kunniaa, kun se voitti kilpailun Suomen surkeimmasta kylätiestä. Kilpailun tavoitteena on herättää huomiota maaseudun teiden kasvavaan korjausvelkaan ja siihen, miten teiden huono kunto vaikuttaa arjen sujuvuuteen.

Vanhakyläntien varrella sijaitsee kaksi Kariniemen kotitilaa ja yksi iso sikatila. Tien varrella viljellään myös Suomen ainoalle sokeritehtaalle Sucrokselle sokerijuurikasta ja Finnamylille tärkkelysperunaa sekä Apetitille raaka-aineita elintarviketeollisuuteen.

Voittoisan kuvan ottanut Isotalo-Ojala kutsuu tietä ”eläinkuljetusten pomppuradaksi”.

Teurastamo on antanut Isotalo-Ojalalle palautetta. Linnut ovat liikkuneet kuljetuksen aikana ja olleet aivan toisessa moduulin reunassa kuin lastatessa.

Isotalo-Ojala joutuu noudattamaan tilallaan tarkkoja eläinsuojelusäädöksiä. Matkalla Raumalle Vanhakyläntien kuopissa heijaava rekka ja perävaunu tekevät kuitenkin yli metrin huojuntaliikettä.

– Yritämme kasvattaa stressitöntä broileria, mutta linnut saavat viime metreillään tällaisen stressikokemuksen. Kyllä se varmasti näkyy teurastamon päässä, Marianne Isotalo-Ojala sanoo.

Rahat eivät riitä vähäliikenteisten teiden kunnostamiseen

Säkylän Vanhakyläntien kunnostus on valtion vastuulla.

Toiminnanohjauspäällikkö Pekka Puuronen Varsinais-Suomen ely-keskuksesta kertoo, että tietä on pidetty kunnossa paikkaamalla, mutta se ei ole ollut riittävää, jotta tie vastaisi raskaan liikenteen tai paikallisliikenteen liikennöintivaateisiin kaikissa olosuhteissa.

Kyse on rahasta.

Kohteita priorisoidaan niiden käyttäjäkunnan mukaan, ja vähäliikenteisten teiden kunnostamiseen ei saada riittävää rahoitusta.

Vanhakyläntietä kulkee alle sata ajoneuvoa vuorokaudessa. Sen vuoksi sitä on ollut vaikea saada korjausohjelmaan.

– Jatkossakin on varmasti vaikea saada, mutta koitetaan kuitenkin. Katsotaan, miten käy, Pekka Puuronen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version