lauantai, 18 toukokuun

Tuomiokapitulin päätös jättää samaa sukupuolta olevat vihkiparit Jyväskylässä kirkkojen ulkopuolelle jakaa mielipiteitä. Jyväskylän seurakunta on Suomen suurin evankelis-luterilainen seurakunta.

Jyväskylän kirkkoneuvoston hyväksymä aloite kirkon ovien avaamisesta myös samaa sukupuolta oleville vihkipareille sai viime viikolla tyrmäyksen Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulilta.

Se päätti äänin 5–2 pitää Jyväskylän seurakunnan tilat edelleen vain naisen ja miehen välisen avioliiton solmimisen tilana.

Kaksi tuomiokapitulin jäsentä jätti päätökseen eriävän mielipiteen.

Tuomiokapitulin ratkaistavaksi asia oli päätynyt, koska Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra Arto Viitalan mukaan tilojen avaamisen olisi ollut tulkittavissa kannanotoksi myös avioliittokäsitteeseen.

Tuomiokapitulin päätös oli pettymys monille aloitetta kannattaneille. Niin se oli myös Lapuan hiippakunnan edustajina kirkolliskokoukseen osallistuville jyväskyläläisille Liisa Kupariselle, Tuulia Kuntsille ja Riku Buchtille.

– Olen tosi pettynyt, tässä ei toteutunut seurakuntalaisten seurakuntavaaleissa valitsemien edustajien enemmistön tahto, sanoo Liisa Kuparinen.

Jyväskylässä seurakunnan johtavana pappina työskentelevä Riku Bucht hyväksyy sen, että tuomiokapitulille jäi asiassa ratkaisuvalta.

Henkilökohtaisesti hän hyväksyisi samaan sukupuoleen kuuluvien vihkimisen kirkossa.

Buchtin mielestä tilanne on nykyisellään kestämätön, koska eri puolilla Suomea käytännöt vaihtelevat.

Jyrkin ero on hänen mukaansa pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä.

– Pääkaupunkiseudulla mihin tahansa kirkkoon pääsevät myös samaa sukupuolta olevat parit, mutta muualla Suomessa tilanne ei ole sama.

Samaa mieltä Buchtin kanssa on myös Tuulia Kuntsi.

– Minä olin pettynyt sen takia, koska meidän kirkossamme on myös seurakuntia, jotka ovat päättäneet, että kirkko on avoin kaikille, hän sanoo.

Tuulia Kuntsin mukaan Jyväskylän seurakunnassa syntynyt tilanne kertoo evankelis-luterilaisen kirkon murrostilasta: avioliittokäsityksestä tai -käsityksistä käyvät nyt kamppailua kirkon konservatiivinen ja liberaali siipi.

Piispojen esitys kahdesta eri avioliittokäsityksestä jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan.

– Me olemme kirkossa nyt käymistilassa. Etsimme kahta toimivaa ratkaisua, Kuntsi toteaa.

Mielipide-ero näkyi myös tuomiokapitulin päätöksessä.

Eriävän mielipiteen jättäneiden hiippakuntadekaani Terhi Kairan ja lakimiesasessori Tuomas Hemmingin mielestä kysymys tilojen käytöstä olisi voitu ratkaista myös erillään, koska näin on jo toimittu Espoon, Mikkelin ja Tampereen tuomiokapituleissa.

Eriävässä mielipiteessään he toteavat, että kirkolliskokouksessa tänä keväänä käsittelyyn otettava avioliittokäsityksen muutos tulee todennäköisesti kumoamaan tuomiokapitulin päätöksen.

Lapuan hiippakuntaa Kyyjärveltä kirkolliskokouksessa edustava Eino Nissinen korostaa sitä, että kun yhteiset säännöt ovat olemassa, niitä on toistaiseksi myös noudatettava.

Evankelis-luterilaisen kirkon mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen. Samoin vihkimistä koskeva säännöstö.

– Minusta on oikein ja kohtuullista, että kirkossa toimitaan yhteisten linjausten mukaan, eikä lähdetä toimimaan niiden vastaisesti, koska se rapauttaa päätöksentekojärjestelmän kokonaisuutta.

Se miten avioliittokäsityksen tai -käsitysten muuttuminen etenee, on nyt kiinni kirkolliskokouksesta, joka on evankelis-luterilaisen kirkon opin kannalta korkein määräävä toimija.

Siitä kaikki haastatellut kirkolliskokousedustajat ovat yhtä mieltä, että asia on tämän vuoden tärkeimpiä.

Miten nopeasti ja miten asiassa edetään, se on kiinni toukokuussa alkavasta valiokuntien valmistelutyöstä ja tulevan syksyn kirkolliskokouksesta.

Jaa.
Exit mobile version