lauantai, 18 toukokuun

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen alijäämä on tuplaantumassa. Hyvinvointialuejohtaja perustelee hankaluuksia muun muassa sillä, että lähtötilanne oli muita alueita haastavampi.

Hyvinvointialueen rakentaminen on Varsinais-Suomessa pahasti kesken. Toimintoja ei ole saatu tehostettua odotetulla tavalla, joten säästöjä joudutaan nyt etsimään kiireesti ja mahdollisesti henkilöstön selkänahasta.

Varha kertoi torstaina tavoittelevansa tänä vuonna 30 miljoonan euron lisäsäästöjä. Hyvinvointialueen alijäämä on tuplaantumassa 162 miljoonaan euroon aiemmin ennustetusta 80 miljoonasta.

Säästöjä oli tarkoitus hakea kilpailuttamalla ja yhdenmukaistamalla kunnilta perittyjä lukuisia ostopalvelusopimuksia. Tavoitteena oli myös vähentää tänä vuonna kalliin vuokratyövoiman käyttöä.

Työ on konsernipalvelujohtaja Laura Sauraman mukaan edennyt ennakoitua hitaammin.

– Saimme organisaation pystytettyä, mutta emme ole päässeet vielä toimintojen yhdenmukaistamiseen. Tältä osin olemme huomattavasti perässä esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialuetta, Saurama vertaa.

Edessä mahdollisesti lomautuksia

Lisäsäästöjen takia Varha saattaa joutua lomauttamaan henkilöstöään. Se on kuitenkin hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikaisen mukaan viimesijainen keino.

Pohdittavana ovat muun muassa myös työntekijöille maksettavat hälytyskorvaukset, rekrytointikiellot sekä henkilöstövuokraus.

Aluehallitus käsittelee esitettyjä säästötoimenpiteitä tiistaina.

”Kuulostaa paniikkiratkaisulta”

Tehyn pääluottamusmies, sairaanhoitaja Pia Jormakka pitää esitettyjä toimenpiteitä paniikkiratkaisuna, joka pahimmassa tapauksessa vaarantaa potilasturvallisuuden. Hän uskoo, että säästöjä olisi löydettävissä muualtakin, jos tähän annettaisiin aikaa.

– Meillä on jo ennestään henkilöstöpula, eikä kaikkia velvoitteita pystytä hoitamaan. Potilaita on jonoissa. Jos tässä tilanteessa lomautetaan henkilöstöä, niin aika hurjalta kuulostaa.

Säästöjen sijaan hyvinvointialueella tarvittaisiin Jormakan mukaan nyt työrauha.

Lähtötilanne Varsinais-Suomessa muita haastavampi

Tarmo Martikaisen mukaan tilanne on kaikilla hyvinvointialueilla haastava. Hyvinvointialueiden yhteenlaskettu alijäämä on 1,35 miljardia euroa, ja yksi säästämisen keino on palveluverkon uudelleenjärjestely. Suomesta voi hävitä lähivuosina yli sata terveysasemaa. Katso kartalta omaa aluettasi koskevat suunnitelmat.

Varsinais-Suomessa lähtötilanne oli sikäli muita hankalampi, että yhdistettävänä oli 34 organisaatiota. Tämä on enemmän kuin muilla, ja osittain sen takia Varsinais-Suomi on muita jäljessä.

Varhan mukaan lomautuksia koskevat yhteistoimintaneuvottelut alkaisivat toukokuun puolivälissä ja kestäisivät vähintään kaksi viikkoa. Lomautukset koskisivat suurta osaa hyvinvointialueen henkilöstöstä.

Jaa.
Exit mobile version