sunnuntai, 22 syyskuun

Oulun museo- ja tiedekeskuksen rakennustyömaalla valmistuu uudet tilat Suomen vanhimmalle tiedekeskukselle.

Suomen vanhin tiedekeskus, Oulussa sijaitseva Tietomaa saa täysin uudet kasvot mittavan rakennusurakan myötä.

Tietomaa on sijainnut perustamisestaan lähtien vuodesta 1988 Åströmin veljesten vanhan tehdasrakennuksen tiloissa. 1920-luvun alkupuolella valmistuneet voima-asema ja vesitorni kokevat nyt perusteellisen korjauksen.

Oulun museo- ja tiedekeskuksen johtajan Pekka Olsbon mukaan suojellun rakennuksen vanhat tilat muuttuvat peruskorjauksen myötä täysin, sillä aiemmin avoimet kerrokset on nyt suljettu umpeen. Myös sisäpinnat ja tekniikka uusitaan.

Peruskorjauksen lisäksi rakennuksen kylkeen nousee uudisrakennus: Tiima-nimeä kantava kokonaisuus pitää sisällään Tietomaan lisäksi Pohjois-Pohjanmaan museon, sekä muita toimintoja, kuten esimerkiksi kaupan ja ravintolan.

Elohopeaa ja vessanpönttö

Työjohtaja Ari Tihinen on hyväntuulinen.

– Hanke etenee aikataulussa, eikä mitään suurempia yllätyksiä ole tullut vastaan, hän sanoo.

Tihinen ei laske yllätykseksi, että lattiapinnan alapuolelta on kaivettu pois sinne kuulumatonta tavaraa: purkujätettä, vanhoja koneita ja savuhormeja, sekä vessanpönttö.

– Pari litraa nestemäistä elohopeaa löydettiin myös, lisää Oulun Tilapalveluiden hankepäällikkö Sanna Pääkkönen.

Pääkkösen mukaan uudisrakennus mukailee vanhan tehdasalueen ilmettä punatiilisellä ulkokuorellaan.

– Haluttiin muodostaa ehjä kokonaisuus. 100-vuotias rakennus on osittain uuden sisällä, hän kertoo.

Yksi Tiiman mielenkiintoisimmista kohteista on 9 metriä korkea ja 16 metriä leveä Deep Space -tila. Sinne on tarkoitus asentaa itävaltalaisen kulttuuri-, koulutus- ja tiedeinstituutti Ars Electronican multimediakokonaisuus. Vastaavaa ei löydy kovin läheltä, sillä kokonaisuus on Pohjoismaiden ensimmäinen.

Olsbon mukaan maailmallakin on vastaavia vain puolenkymmentä. Tilaan tulee kahdeksan projektoria, joilla voidaan luoda immersiivisiä 3D-teoksia.

Salaiset näyttelyteokset

– Kokonaisuus yhdistelee tiedettä ja taidetta. Yleisö pääsee osallistumaan teoksiin ja he pääsevät niihin sisälle, Olsbo sanoo.

Näyttelyn varsinaisesta sisällöstä Olsbo on uteluista huolimatta salaileva, mutta hän nostaa esimerkiksi teoksen, jossa yleisö pääsisi ihmiskehon sisälle. Voi myös olla, että yleisö pääsee tutustumaan 1300- ja 1400-lukujen renesanssiajan taiteilijoiden teoksiin. Nämä ovat kuitenkin vain esimerkkejä.

– Tämä mahdollistaa suurten teosten pienten yksityiskohtien tarkastelun. Niitä yksityiskohtia ei välttämättä huomaa edes alkuperäisistä teoksista, Olsbo kertoo.

Pohjois-Pohjanmaan museon Koiramäki-näyttelyn mahdollista jatkoa uusissa tiloissa on pohdittu alueella jo vuosia.

– Ihan sellaisenaan en voi sitä luvata, mutta kyllä meillä täällä ehkä sellainen Kakaravaara tulee olemaan, että lapsille rakennetaan takuulla jotain ainutkertaista ja mahtavaa, Olsbo maalailee salaperäisesti.

Kolmannen kerroksen avaraan Loggia-käytävään on Olsbon mukaan suunnitteilla suurehko taideteos. Olsbo ei tästäkään suostu paljastamaan enempää.

– Idea on, että talon henkinen. Yhdistellään tiedettä, historiaa ja taidetta, hän naurahtaa.

Tilojen on määrä avautua yleisölle syksyllä 2026 ja päätoteuttajana toimii KTC Group Oy.

Jaa.
Exit mobile version