Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Heikki Ahtiaisen mukaan rajanylityspaikoilla tilanne on ollut läpi vuoden rauhallinen.
Itärajan vilkkaimpien rajanylityspaikkojen sulkemisesta on kulunut tänään maanantaina tasan vuosi.
Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran sekä Niiralan raja-asemien sulkemisen taustalla oli turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu itärajalla. Syynä oli se, että Venäjä päästi Suomen rajalle ihmisiä, joilla oli puutteelliset matkustusasiakirjat.
Ennen sulkua Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkoja käytettiin erityisesti, jos Suomesta matkustettiin autolla suurkaupunki Pietariin.
Vaalimaan rajanylityspaikan aukaisua kokeiltiin joulukuussa 2023, mutta raja-asema suljettiin nopeasti uudestaan.
Valtioneuvoston mukaan sääntöjenvastainen maahantulo oli aiheuttanut vakavan uhan kansalliselle turvallisuudelle ja yleiselle järjestykselle Suomessa.
Yle soitti Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja everstiluutnantti Heikki Ahtiaiselle ja kysyi häneltä kuusi kysymystä:
1. Miltä tilanne Kaakkois-Suomen raja-asemilla näyttää tällä hetkellä?
– Tilanne on oikeastaan ollut pitkin syksyä ja kesää ihan samanlainen eli rajanylityspaikoilla on rauhallista ja vakaata. Esimerkiksi luvattomia rajanylittäjiä ei nimenomaan rajanylityspaikkojen kautta ole tullut, joten tilanne on raja-asemilla rauhallinen.
2. Millä tavalla itärajan vartiointi on muuttunut nyt viimeisen vuoden aikana?
– Olemme tehostaneet valvontaa.
Ahtiaisen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että rajavartijat liikkuvat aiempaa enemmän rajavyöhykkeellä autojen ja koirien kanssa.
Teknisistä valvontamenetelmistä hän mainitsee droonien lennättämisen. Droonien avulla rajavartija voi varmistaa rajan takaa tulleen äänihavainnon alkuperän.
– Se on helpompaa, kun pääsee ylemmäs ja saa silmät sinne, kuin että maanpinnalta koettaa arvuutella. Se on erinomainen työkalu.
3. Miten yhteistyö venäläisten rajaviranomaisten kanssa sujuu tällä hetkellä?
– Se sujuu meidän rajajärjestyssopimuksen eli valtiosopimuksen hengessä. Ne asiat hoidetaan, mitä on tarve sen mukaisesti hoitaa. Yhteydenvaihtoa on viikoittain.
4. Onko rajan pinnassa asuvilta ja liikkuvilta kansalaisilta saatu nyt aiempaa vähemmän tietoa ja vinkkejä, kun liikennettä rajanylityspaikoilla ei ole?
– Tarkkaa kirjanpitoa ei minulla ole. Sanoisin, että yhteydenottojen määrä on jopa lisääntynyt. Jos vaikka äänihavaintoja kuullaan tai tiellä liikkujia nähdään, niin heistä sitten ilmoitellaan meille.
5. Tuleeko tavallisilta ihmisiltä pyyntöjä päästä itärajan ylitse?
– Totta kai aina rajanylityslupahakemuksia tehdään. Se on ollut joitakin kymmeniä, ei suinkaan satoja. Raja-asemat on suljettu valtioneuvoston päätöksellä.
Ahtiainen toteaa, että kielteinen rajanylityspäätös ei ole automaatio.
– Kaikki hakemukset käsitellään. Siinä pitää olla poikkeukselliset syyt, että lähdettäisiin avaamaan ylityspaikka yksittäisen kulkijan takia.
Ahtiainen sanoo, että yhtään tällaista tavalliselle kansalaiselle myönnettyä rajanylityspäätöstä ei ole myönnetty Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.
6. Millaisia muutoksia rajanylityspaikoilla on tehty viimeisen vuoden aikana?
– Siellä ovat samat rakennukset. Ihan kevyillä parannuksilla on menty.
Ahtiainen kertoo, että viime vuodelta saatu kokemus välineellistetystä maahantulosta on otettu huomioon, kun asemilla on tehty pieniä parannuksia.
– Liikenteenohjausta on parannettu, jotta se olisi turvallista kaikille kaikille siellä liikkujille ja työntekijöille.