Avoliitot ovat Suomessa yleisempiä kuin muualla Euroopassa. Taustalla vaikuttavat erityisesti uskonnolliset perinteet.
Suomessa asuvat eroavat avioliitosta selvästi useammin kuin Euroopan unionin asukkaat keskimäärin. Asia selviää Eurostatsin tilastoista, joissa erojen määrä on suhteutettu asukaslukuun.
Viimeisimmät luvut löytyvät vuodelta 2023. Tuolloin Suomessa erottiin väkilukuun suhteutettuna kolmanneksi eniten EU:n alueella. Ykköspaikkaa piti Latvia, ja kakkoseksi sijoittui Liettua.
Latviassa eroja oli 2,8 tuhatta asukasta kohden, Suomessa 2,1. Keskimäärin EU-alueen luku oli 1,6.
Neloseksi sijoittui Ruotsi. Siellä väkilukuun suhteutettu avioerojen määrä on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana samaa luokkaa Suomen kanssa. Välillä Ruotsi on kiilannut Suomen edelle.
Samankaltaisissa lukemissa pyörivät myös Luxembourg ja Tanska.
Erojen määrä on noin kaksinkertaistunut 60 vuodessa sekä EU-alueella keskimäärin että Suomessa. Suomi on pysytellyt jatkuvasti EU:n keskiarvon yläpuolella siitä saakka, kun Eurostatsin tilastot alkavat vuonna 1964.
Suomessa avioidutaan harvemmin kuin EU:ssa keskimäärin
Avioliittojen määrässä Suomi puolestaan jää tuoreimmissa tilastoissa alle EU-alueen keskiarvon. Eniten vuonna 2023 avioiduttiin Romaniassa ja Latviassa.
Avioliittojen määrä on puolittunut sekä EU-alueella keskimäärin että Suomessa viimeisen 60 vuoden aikana. Suomi on pysytellyt pääosin keskiarvon alapuolella.
– Avoliitot ovat Suomessa paljon yleisempiä kuin muualla Euroopassa. Sen takia avioliittoja on vähemmän kuin etenkin Etelä-Euroopassa, sanoo Väestöntutkimuslaitoksen emeritusprofessori Osmo Kontula.
Hän huomauttaa, että EU-maiden avioliitto- ja erotilastojen vertailu on mutkikasta, koska esimerkiksi lainsäädännöt eroavat toisistaan.
Avoliitot ovat Kontulan mukaan yleistyneet Suomessa 1970-luvulta alkaen. Silloin Suomeen rantautui ajatus, että ollaan vapaasti yhdessä ilman avioliiton tuomaa sitoutumista. Sen jälkeen avioliittojen määrä lähti laskuun.
– Suomi on ollut pariutumisasioissa kaiken kaikkiaan aika liberaali maa, Kontula toteaa.
Muualla Euroopassa perinteet ovat toisenlaisia, ja tilastollisten erojen taustalta löytyy etenkin uskonnollisia syitä. Avioliitto sopii Kontulan mukaan etenkin Etelä-Euroopan katoliseen ajatteluun paremmin kuin muut parisuhdemuodot.
Katolinen perinne myös vähentää avioeroja, emeritusprofessori toteaa. Avioero on ollut aiemmin kielletty useissa katolilaisissa maissa, kuten Italiassa, Espanjassa, Irlannissa ja Maltalla.
– Suhde parisuhteeseen on erilainen kuin Suomessa. On totuttu ajattelemaan, että suhdetta ei voi lopettaa, kun sen on aloittanut. Ajatellaan, että minkä Jumala yhdistää, sitä ei saa mennä erottamaan.