lauantai, 21 syyskuun

Lahden seudun jätehuoltoviranomaisen teettämästä selvityksestä ilmenee, että pelkästään sen toimialueella käsittelyyn jää tulematta lähes puolet saostus- ja umpisäiliölietteestä.

Kotitalouksien jätevesistä tulevaa lietettä katoaa jonnekin, eikä kukaan tiedä tarkkaan, minne. Jäteviranomaiset pelkäävät, että viemäriverkon ulkopuolella lietettä pääsee tukkeutuneista sakokaivoista maaperään ja vesistöihin.

Sitä saatetaan jopa ajaa pelloille ilman asianmukaista käsittelyä.

– Haluaisin uskoa, että suurin osa ihmisistä huolehtii ihan asiallisesti näistä asioista, mutta luulen, että tämä on osittain maan tapa, arvelee Lahden seudun jätehuoltopäällikkö Tiia Yrjölä.

Lahden alueella kadoksissa on lähes puolet lietteistä, joista iso osa on sitä itseään eli ihmisen kakkaa.

Lahden seudun jätehuoltoviranomaisen teettämästä selvityksestä ilmenee, että pelkästään sen toimialueella jää tulematta käsittelyyn kymmeniä tonneja saostus- ja umpisäiliölietettä.

Konsulttiyhtiö on laskenut, että alueella pitäisi syntyä lietettä vuosittain 110 974 kuutiometriä. Jätevedenpuhdistamot ovat ilmoittaneet vastaanottaneensa näitä lietteitä vain 58 926 kuutiometriä.

Puutteet pulpahtivat pintaan Tampereen seudulla

Monilla alueilla Suomessa asukkaat kilpailuttavat ja ostavat lietteen vientipalvelun suoraan kuljetusyrityksiltä. Keskitetyssä mallissa asukkaat tilaavat palvelun kunnalliselta jätehuoltoyhtiöltä, joka kilpailuttaa kuljetukset.

Tampereen alueella lietekuljetukset on järjestetty keskitetysti vuoden 2017 alusta. Myös Pirkanmaalla arvioitiin taannoin, että noin puolet lietteistä katoaa jonnekin.

Tampereen seudun jätehuoltopäällikkö Anu Toppila katsoo, että kuljetusten keskittäminen on ollut ympäristölle hyvä päätös.

– Jälkikäteen eniten järkyttää, että muutoksen jälkeen kuljetusyrittäjiltä tuli alkuun viikoittain ilmoituksia puutteellisista, viallisista ja jopa lainvastaisista jätevesien käsittelyjärjestelmistä. Aiemmin emme olleet saaneet yhtään tällaista ilmoitusta.

Kentältä tuli tietoa tukossa olleista sakokaivoista, jotka vuotivat pihaan, ja jopa järjestelmistä, joissa jätevedet johdettiin putkella suoraan vesistöön. Kävi ilmi, että jotkut ajoivat ihmisten ulosteista koostuvaa lietettä suoraan pelloille käsittelemättä sitä ensin hygieeniseksi.

Toppila uskoo, että siirtyminen kuntien kilpailuttamaan järjestelmään madalsi yrittäjien kynnystä ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista, koska uhka asiakkaan menettämisestä pieneni. Jätehuoltoviranomainen ei valvo jätevesien käsittelyä, mutta tietoa on voitu välittää ympäristönsuojeluviranomaisille.

Kadonnutta lietettä on myös löytynyt. Kasvu on vaihdellut kunnittain, mutta säiliöiden tyhjennykset ovat lisääntyneet Tampereen seudulla vuositasolla 4 000–5 000:lla. Jätevedenpuhdistamoille on tullut paikoin tavaraa jopa 40–50 prosenttia enemmän kuin ennen uudistusta.

Muutos arveluttaa alan toimijaa

Lahden seudulla jätelautakunta päätti torstaina, että alueella siirrytään keskitettyyn malliin.

Lahden alueella iso osa lausunnoista puosi siirtymistä keskitettyyn malliin, mutta esimerkiksi Asikkalan ympäristönsuojeluviranomainen lausui vastustavansa kilpailutuksen siirtämistä kunnalle.

Useissa lausunnoissa perättiin pienyrittäjien huomioimista kilpailutuksissa.

Hämeen Kuljetuspiste oy:n palvelupäällikkö Henri Rintala uskoo, että keskittäminen heikentää yritysten edellytyksiä toimia vapailla markkinoilla. Hänestä riskinä on, että toiminta keskittyy muutamalle isommalle toimijalle ja asiakkaiden valinnanvapaus kaventuu.

– Asiakkailla on vain yksi palveluntarjoaja, joka voi jatkossa palvella kaivon tyhjennysasioissa.

Lahden seudun jätehuoltopäällikkö Tiia Yrjölä toteaa, että keskittämiselle on muitakin perusteita kuin se, että moni asiakas ei hoida lietteiden käsittelyä ja kuljetusta niin kuin pitäisi.

– Lain kohdista tulee täyttyä esimerkiksi palveluiden kohtuullisuus ja syrjimättömyys eli käytännössä hinnoittelu. Jätehuoltoviranomainen ei voi varmistua siitä, koska emme saa kaikkia hintatietoja yrityksiltä.

Käytännössä lietekuljetukset siirtyvät Lahden alueella keskitettyyn malliin vuonna 2029.

Yrjölän mukaan lietehuollon järjestämisen puutteissa on samoja piirteitä kuin jätehuollossa takavuosina. Silloin oli nykyistä tavallisempaa vaikkapa dumpata jätteitä tontin reunalle.

– 20 vuotta sitten roskaantuminen oli yleisempää. Tällä hetkellä lietteiden kuljetuksessa ollaan ehkä se 20 vuotta takamatkalla, Yrjölä toteaa.

Juttua on muokattu 12.9.2024 kello 18.05: Päivitetty tieto, että Lahden seudun jätelautakunta päätti siirtää lietekuljetukset kuntien kilpailutettavaksi eli keskitettyyn malliin.

Jaa.
Exit mobile version