sunnuntai, 7 heinäkuun

Nikotiinipussien myynti vapautui viime vuonna tuntuvasti, ja nyt kauppoja on perustettu lukuisiin kaupunkeihin. Kivijalkaliikkeet ovat saattaneet tulla jäädäkseen, sillä hallitus haluaa rajoittaa nikotiinipussien etämyyntiä lailla.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea linjasi viime vuoden huhtikuussa, ettei nikotiinipusseja enää luokitella lääkelain mukaisiksi lääkkeiksi. Pussit siirtyivät tupakkalain piiriin.

Muutoksen myötä yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältävät nikotiinipussit vapautuivat markkinoille. Niiden myyntiin ei ole tarvittu samanlaista viranomaiselta haettavaa, maksullista myyntilupaa kuin tupakkatuotteisiin.

Nikotiinipussit ovat pussinuuskaa muistuttavia tuotteita. Niitä käytetään nuuskan tavoin ylähuulen alle asetettuna, nikotiini imeytyy suun limakalvolta verenkiertoon.

Nyt hallitus on tehnyt ehdotuksen tupakkalain muuttamiseksi niin, että nikotiinipussit otettaisiin laajemmin sen piiriin.

Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Reetta Honkasen mukaan eduskunnan käsittelyssä oleva tupakkalain muutos kiristäisi tämän hetkistä sääntelyä ja myyntiä. Nikotiinipussien etämyynti verkossa kiellettäisiin ja yksittäisen pussin nikotiiniraja laskisi 20 milligrammasta 16,6 milligrammaan. Lisäksi nikotiinipussien maut rajoittuisivat vain muutamiin.

– Tarkoituksena olisi, että tämä esitetty lainsäädäntö tulisi voimaan mahdollisimman pian, Honkanen sanoo.

”Uusi sukupolvi addiktoituu”

Nikotiinipusseja myydään verkkokaupoissa, erikoismyymälöissä ja elintarvikekaupoissa lukuisissa vahvuuksissa. Enimmillään yksi pussi voi sisältää jopa 20 milligrammaa nikotiinia. Se vastaa vahvimpia savukkeita.

Markkinoilla on paljon erilaisia makuja, kuten vadelmaa, lakritsia tai vesimelonia.

Lisääntynyt saatavuus ja maut houkuttelevat erityisesti nuoria käyttäjiä, selviää ehkäisevän päihdetyö EHYT ry:n tuoreesta selvityksestä.

EHYTin osastopäällikkö Ilmo Jokisen mukaan nikotiinia käyttävien nuorten määrä on kasvanut ja käytön aloitusikä alentunut. Tämä lisää nikotiiniin addiktoituvien nuorten määrää.

– Tässähän ei ole kysymys siitä, että nuoret ihmiset siirtyvät tupakasta nikotiinipusseihin, vaan uusi nuorten sukupolvi addiktoituu nikotiinille. Nyt he addiktoituvat nikotiinipussien kautta, Jokinen sanoo.

Selvityksen mukaan vuosien 2022–2024 välillä 15–29-vuotiaiden nuorten nikotiinipussien päivittäinen käyttö on noussut 3 prosentista 10 prosenttiin.

Nuoret näkevät nikotiinipussit myös aiempaa positiivisemmassa valossa. Kyselyyn vastanneista 36 prosenttia piti nikotiinipusseja trendikkäänä. Vuonna 2022 luku oli 21 prosenttia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän kouluterveyskyselyn mukaan ammattiin opiskelevista pojista joka viides käytti viime vuonna nikotiinipusseja. Kaikkiaan toisella asteella opiskelevilla pojilla pussien ja sähkötupakan päivittäinen käyttö on hyvin samalla tasolla.

THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollilan mukaan nikotiinipussit saattavat sisältää suuria määriä nikotiinia, joka imeytyy tämän hetkisen tiedon perusteella paremmin kuin nuuskasta. Se lisää riskiä, että nuorelle käyttäjälle kehittyy nikotiiniriippuvuus huomaamattomasti.

Suuri nikotiinin määrä aiheuttaa myös myrkytysriskin erityisesti pienikokoisille lapsille ja nuorille.

Nikotiinin määrä vaikuttaa ostopäätökseen

Nikotiinipussien myynnin laajeneminen on synnyttänyt useita yrityksiä, jotka keskittyvät nikotiinipussien kauppaamiseen. Jyväskyläläinen Miika Tourunen pyörittää 12 nikotiinipussikauppaa ympäri Suomea.

Tampereella sijaitsevaa Mällimarkettia ja ympäri maata sijaitsevia Pussikauppa-liikkeitä pyörittävän Tourusen mukaan yhdessä liikkeessä myydään keskimäärin 200–400 nikotiinipussikiekkoa päivässä.

Myynti on noussut hieman joka kuukausi viime marraskuusta lähtien, kun Tourunen avasi ensimmäisen liikkeensä Jyväskylään. Tourusen mukaan monet asiakkaista tulevat liikkeeseen aikeenaan lopettaa tupakointi tai nuuskan käyttö.

Vaikka liike myykin kymmenittäin eri makuisia nikotiinipusseja, suurin ostopäätökseen vaikuttava tekijä on nikotiinin määrä.

– Jotkut haluavat neljämilligrammaista ja jotkut haluavat, että siinä on mahdollisimman paljon nikotiinia. Varmaan se on suurin kriteeri ihmisille, kun he tulevat ostelemaan näitä, Tourunen sanoo.

Lakimuutos näkyisi kauppojen hyllyllä

Hallituksen kaavailema lakimuutos näkyisi myös kivijalkamyymälöiden hyllyillä siirtymäaikojen jälkeen. Esimerkiksi värikkäät nikotiinipussikiekot vaihtuisivat kaikki yhdenmukaisiksi ja liikkeiden olisi hankittava myyntilupa tuotteille. Makuja rajoitettaisiin esimerkiksi minttuun, teehen, rosmariiniin sekä puun makuun.

Nettimyynnin kieltäminen toisi kuitenkin uusia asiakkaita kivijalkaliikkeisiin, arvioi nikotiinipussikauppaa pyörittävä Tourunen.

– Netistä myydään tällä hetkellä yli miljoona purkkia Suomeen kuukaudessa. Etämyyntikielto varmasti vaikuttaa myös kauppoihin ja kivijalkamyymälöihin ja lisäisi asiakkaita.

Ollilan mukaan THL on esittänyt, että nikotiinipussien nikotiiniraja pitäisi laskea 8 milligrammaan, makuaineita ei pitäisi sallia ja tupakka- ja nikotiinituotteiden ikäraja pitäisi nostaa 20 ikävuoteen.

EHYTin Jokisen mukaan nikotiinipusseja koskevaa lainsäädäntöä pitäisi harkita tarkasti ja miettiä, onko nikotiinipussien syytä olla laillisia.

– Onko kauppojen tekemä voitto merkittävämpää kuin nuorten ihmisten nikotiiniaddiktio, Jokinen sanoo.

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla: satu.krautsuk@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version