lauantai, 23 marraskuun

Seksuaalineuvoja katsoo, että seksuaalisuuden huomioiminen osana sairauden hoitoa on ammattilaisen velvollisuus. TAYS on ollut asiassa pioneerinä ainakin kahdella tavalla.

Ei tarvitse olla erikoisosaaja, jotta voi ottaa seksuaalisuuteen liittyvät asiat potilaiden kanssa puheeksi.

Tämä on viesti, jonka Tampereen yliopistollisessa sairaalassa seksuaalineuvontaa tekevät Eveliina Keskinen ja Salla Asplund haluavat lähettää terveydenhoidon henkilöstölle.

Keskisen mukaan potilaat odottavat hoitohenkilökunnalta seksuaaliasioiden puheeksi ottoa. Se on myös ammattilaisten velvollisuus.

Yle kertoi aiemmassa jutussa ihmisten kokemuksista, joissa seksuaalisuuteen liittyvät asiat oli ohitettu sairauden hoidon yhteydessä. Tämä oli aiheuttanut epävarmuutta ja vuosikausia kestäviä terveysongelmia.

Kyse on ongelmasta, joka on tiedostettu ammattilaistenkin keskuudessa.

Pioneerityötä asiassa on tehty Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (TAYS), joka integroi seksuaalineuvonnan osaksi potilaan hoitoa jo vuonna 2006.

Sieltä seksuaalineuvonnan sisällyttäminen hoitoon on levinnyt myös muihin sairaaloihin. Nyt kaikissa yliopistollisissa sairaaloissa on seksuaalineuvojia.

TAYS on jatkanut pioneerityötään. Viime vuonna sairaalan seksuaalineuvojat ovat kehitelleet koko Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöille avoimen verkkokurssin, joka käsittelee seksuaalisuuden huomioimista ja puheeksi ottoa potilaiden hoidossa.

Kurssin tekemisessä mukana olleet Asplund ja Keskinen kertovat, ettei vastaavanlaista kurssia ole heidän tietojensa mukaan tehty muilla hyvinvointialueilla.

Videolla Asplund ja Keskinen kertovat, miksi seksuaalisuuden huomioiminen on tärkeää:

Lääkärien opetus ei systemaattista

Seksuaalisuuteen liittyvät asiat huomioidaan yhä paremmin myös terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksessa.

Esimerkiksi Metropolia-ammattikorkeakoulussa kätilöiden, terveydenhoitajien ja sairaanhoitajien koulutukseen kuuluu pakollisena osana seksuaaliterveyteen liittyvä opintokokonaisuuksia. Sen lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus valita seksuaalisuuteen liittyviä aiheita ja opintojaksoja.

Lääkärin koulutuksessa seksuaalilääketieteen opetusta taas ei ole huomioitu systemaattisesti, vaan aiheeseen on tarjolla yksittäisiä kursseja. Näin kertoo dosentti, naistentautien erikoislääkäri Katja Kero Turun yliopistolta.

– Seksuaalilääketiede on ollut pitkään yksittäisten seniorikollegoiden kiinnostuksen varassa ja koulutus on vaihtelevaa eri yliopistojen välillä, Kero kertoo.

Asiaan on tulossa parannusta.

Esimerkiksi Turun lääketieteellisessä tiedekunnassa on käynnissä opintouudistus, jonka myötä seksuaalilääketiede tulee nyt ensimmäistä kertaa pienenä, mutta pakollisena kurssina mukaan koulutusohjelmaan.

– Turussa ja Tampereella on myös tehty yhteistyönä verkkokoulutus valinnaisena kurssina. Se sai Medisiinariliitolta vuoden 2024 opetuspalkinnon. Tämä oli mahtava palaute opiskelijoilta.

Seksuaalilääketieteen opetuksen puute ei Keron mukaan pitäisi johtua ainakaan oppimateriaalin puutteesta.

Kero on itse ollut kirjoittamassa aiheeseen liittyvää oppikirjaa, jonka ensimmäinen, miltei loppuunmyyty painos julkaistiin jo vuonna 2020. Kirjasta on tulossa toinen, päivitetty painos.

Kero kertoo, että kirjan yhtenä kantavana ideana on ollut tarjota opetussisältöä, joka olisi helposti tarjottavissa kollegoille integroitavaksi muuhun opetukseen esimerkiksi eri sairauksien ja lääkkeiden seksuaalivaikutusten suhteen.

Tätä seksuaalineuvonta on

Seksuaalineuvonta voi olla seksuaalisuudesta ja siihen liittyvistä ongelmista keskustelua, tai vaikkapa avun tarjoamista erilaisiin toiminnallisiin ongelmiin tai kipuihin.

TAYSissa neuvontaa tarjottiin aluksi kaikille gynekologista syöpää sairastaville. Vuosien saatossa seksuaalineuvonta on tullut osaksi muidenkin potilasryhmien hoitoa.

Nyt neuvontaa tarjotaan automaattisesti ainakin sydänsairaalan potilaille sekä synnyttäneille, joille on tullut synnytyksen yhteydessä isoja vaurioita.

Myös lapsettomuushoidoissa olevilla on mahdollisuus saada seksuaalineuvontaa.

TAYSissa työskentelevästä Salla Asplundista tärkeintä on ottaa asia rohkeasti puheeksi.

– Jos olet hoitotyön ammattilainen, on sinulla paljon enemmän tietoa näistä asioista kuin ymmärrätkään, Asplund sanoo.

– Neuvo se, minkä osaat. Älä pelkää potilaan kysymyksiä. Senkin voi sanoa ääneen, jos et tiedä johonkin vastausta.

Jaa.
Exit mobile version