Suomi on Euroopan unionin ainoa maa, jossa tuotetaan uraania. Tuotanto alkoi kesäkuussa Sotkamossa valtio-omisteisella Terrafamen monimetallikaivoksella.
Suomessa tuotettu uraani on mahdollista saada käyttöön ydinpolttoaineena Suomessa. Kerromme tässä jutussa neljä asiaa, joiden pitää tapahtua, että tämä onnistuisi.
1. Uraanin pitää olla riittävän hyvälaatuista
Uraani jalostetaan Sotkamossa uraanioksidiksi. Sitten se jatkaa matkaansa ulkomaille konversiolaitokseen, jossa se muutetaan oksidimuodosta uraaniheksafluoridiksi.
Tämä onnistuu, jos Sotkamon uraani on seuraavan laitoksen vaatimassa kemiallisessa muodossa ja riittävän puhdasta konversioprosessia varten.
Uraanioksidin koostumusta määrittelevät tarkat kansainväliset standardit. Teollisuuden voiman (TVO) polttoaineyksikön päällikkö Tuomas Rantala ei näe estettä sille, etteikö sotkamolainen uraanivalmiste kelpaisi käytettäväksi konversiolaitoksessa.
Terrafamella ei vielä ole valmista uraanioksidia, sillä prosessi on ollut käynnissä vasta muutamien viikkojen ajan.
2. Kaupallisten neuvottelujen on onnistuttava
Vielä ei ole tiedossa, missä Terrafamen uraani jatkojalostetaan. Yhtiö kertoo selvittävänsä, voisiko sen tehdä Euroopassa.
Yhtiön mukaan kaupalliset neuvottelut ovat loppusuoralla, mutta se ei vielä nimeä neuvottelukumppaneitaan.
Sotkamolaista uraania ei ole kuitenkaan pakko jatkojalostaa Euroopassa, jotta sitä voisi käyttää polttoaineena eurooppalaisessa tai suomalaisessa ydinvoimalassa.
Uraanin liikkeet ovat lakien ja asetusten ansiosta tarkasti viranomaisten tiedossa.
Tuottajat ja käyttäjät voivat ostaa ja myydä uraania miten haluavat, kunhan kaikki tapahtuu sääntöjen mukaan. Sääntely ei siis määrää uraanin kulkureittejä, vaan kyse on lopulta kaupallisesta sopimisesta.
3. Uraanin alkuperän pitää säilyä jalostusketjussa
Terrafame tavoittelee uraanille samanlaista vastuullisuusketjua ja jäljitettävyyttä kuin tuottamilleen nikkeli- ja kobolttisulfaatille, sinkki- ja kuparisulfideille ja ammoniumsulfaatille.
Terrafamen toimitusjohtaja Seppo Voutilainen sanoo, että tässäkin auttaa uraanin tarkka sääntely.
– Materiaalin jäljitettävyys on niin korkealla tasolla, ettei ole mitään syytä, miksi alkuperä ei pysyisi tiedossa.
Voisiko ydinpolttoaineen siis merkitä kuin kananmunat: Tuotettu Terrafamella Sotkamossa?
Työ- ja elinkeinoministeriön ydinenergia- ja polttoainetyöryhmän päällikkö, teollisuusneuvos Juho Korteniemi vertaisi uraania mieluummin maitoon. Yksittäinen uraanierä voi jalostuksessa olla osa suurempaa tuotantoa kuten pientilan maito meijerissä.
Siitä huolimatta alkuperä ja suomalaisuus voitaisiin kuitenkin taata kirjanpidollisella tasolla, eli osapuolet sopisivat, että tietty suomalainen uraanierä jalostetaan käytettäväksi ydinpolttoaineena Suomessa.
Säteilyturvakeskus on tarkastanut TVO:n hankintaketjua ja todennut, että se on jäljitettävissä kaivokselta tulleeseen uraanirikasteeseen asti.
4. Suomalaisen ydinvoimalan pitää ostaa suomalaista polttoainetta
Viimeinen vaihe suomalaisen uraanin käytölle polttoaineena suomalaisessa ydinvoimalassa on polttoaineen hankinta.
Fortumin Loviisan ydinvoimala on toiminut tähän asti pelkästään venäläisellä ydinpolttoaineella.
Syyskuun alussa Fortum kertoi, että se alkaa korvata venäläistä polttoainetta yhdysvaltalaisen Westinghouse-yhtiön polttoaineella, joka on valmistettu länsimaissa tuotetusta uraanista.
Fortum seuraa Terrafamen uraanintuotantoa mielenkiinnolla.
– Toivottavasti syntyy sellainen vaihtoehto, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kommentoi STT:lle.
TVO ostaa Olkiluodon ydinvoimalayksiköihinsä polttoaineen käyttäen hajautettua hankintaa. Se neuvottelee ja tekee hankintasopimukset itse polttoaineen tuotantoketjun jokaisessa vaiheessa.
Tällä estetään monopoliasemien muodostuminen ja turvataan polttoaineen saantia.
Tuotteille asetettujen vaatimusten lisäksi TVO painottaa myös toimittajan luotettavuutta ja vastuullisuutta.
– Jos suomalaista uraania on tarjolla, sitä tuotetaan TVO:n asettamien vaatimusten täyttävällä tavalla, ja suomalaisen toimittajan tarjoama uraani sopii TVO:n hajautetun hankinnan sen hetkiseen kokonaisuuteen, ei ole esteitä harkita hankintaa, kertoo polttoaineyksikön päällikkö Rantala.
Lähteet: Tuomas Rantalan sähköpostivastaukset Ylen kysymyksiin, Seppo Voutilaisen haastattelu, Juho Korteniemen haastattelu, STT:n artikkeli Loviisan ydinvoimalan polttoaineesta, Säteilyturvakeskuksen ylitarkastajan Olli Okon haastattelu.