Kymmenen panimon yhteistyönä syntyneestä oluttyylistä halutaan tehdä kansanolut, jossa on mukana kotimaisen humalan aromia sekä katajan ja rukiin vivahteita.
- Riikka Oosi
- Tuomo Rintamaa
Suomessa on kehitetty uusi oluttyyli, jonka erikoisuus on täysi kotimaisuus. Sen valmistuksessa käytetään ainoastaan suomalaisia raaka-aineita, ohramaltaita, humalaa ja vettä.
Kotimaista humalaa on käytetty oluen panemisessa aiemminkin, mutta juuri sopivaa lajiketta ei ole ollut. Nyt käytettävä humala on Luonnonvarakeskuksen olutkäyttöön jalostamaa.
Tähän saakka humala on tuotu muun muassa Saksasta, Tšekistä ja Yhdysvalloista.
Uusi suomalainen lager on kymmenen panimon yhteisponnistus, jossa on mukana sekä suur- että pienpanimoita: Hartwall, Karvilan Panimo, Kimito Brewing, Olarin Panimo, Mallaskosken panimo, Nokian panimo, Olvi, Saimaa, Sinebrychoff ja Tornion Panimo.
Oluttyylin ensimmäinen tuote on seinäjokelaisen Mallaskosken panimon Kuohu Suomi Lager.
Mallaskosken panimon panimomestari Jyri Ojaluoma kertoo, että idea suomalaisesta lagerista lähti Ilmajoella kasvatetusta humalasta.
– Syntyi ajatus, että miksi emme kehittäisi suomalaista oluttyyliä, kun teollisesti tuotettua, suomalaista humalaa on saatavilla.
Ojaluoma toimii myös Pienpanimoliiton puheenjohtajana. Hän houkutteli mukaan Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton puheenjohtaja Kalle Järvisen ja yhdessä he kokosivat yhteen kymmenen oluen tekijän ja panimomestarin porukan.
– Määrittelimme yhdessä raamit suomalaiselle lagerille. Siihen kuuluvat Suomessa kasvatettu humala, ruismallas ja katajaakin saa käyttää, jos haluaa.
Ojaluoman mukaan tarkoitus on luoda Pohjolaan oma oluttyyli. Suomalaista lageria olisi mahdollista tehdä sekä pienessä että suuressa panimossa.
Samalla halutaan rohkaista viljelijöitä kotimaisen humalan kasvatukseen.
Mukana kotimaista lähihumalaa
Ilmajokisen Heikki Huhtasen pelloilla humalaa viljellään nyt parin hehtaarin alalla. Satoa saadaan kotimaisista lajikkeista noin 500 kiloa hehtaarilta.
– Keski-Euroopassahan sadot liikkuvat 2 000–2 500 kilossa hehtaarilta, ja siihen meillä on vielä matkaa. Mutta jospa tässä nyt opitaan konstit viljellä humalaa täällä pohjoisessa ja satomäärät saadaan kasvuun, Huhtanen sanoo.
Panimomestari Jyri Ojaluoman mukaan humalaa käytetään uuteen kotimaiseen lageriin kolmesta viiteen kiloa tonnia kohden pelkästään aromina.
– Tarkoituksena on tehdä niin sanotusti kansanolut. Ei liian vaikea, mutta ujuttaa siihen hillitysti mukaan suomalaisia ominaisuuksia kuten katajan ja rukiin vivahteita. Suomalaisen humalan aromia ei myöskään haluta kadottaa.
Ojaluoma arvioi, että oluen kuluttajahinta tullee olemaan päälle kolme euroa vajaan puolen litran tölkkiä kohden.
Seinäjokelainen olutharrastaja Iikka Mäkelä pääsi maistamaan suomalaista lageria tuoreeltaan. Kuuntele alta, miltä se maistui:
Juttua korjattu 20.3.2025 kello 8.15: Ilmajokinen viljelijä on nimeltään Heikki Huhtanen, ei Huhtala, kuten jutussa aiemmin luki.
Juttua korjattu 20.3.2025 kello 9:05: Kråkö Bryggeri ei ole mukana yhteisponnistuksessa, sen sijaan Olarin Panimo on.