Oletko koskaan ajatellut, että kananmunat ovat valtava bisnes? Valtava.
Maailmanlaajuisesti munatuotanto on 300 miljardin euron arvoista vuosittain, siis suurempi kuin koko Suomen bruttokansantuote.
Samaan aikaan tuotanto on hauras.
Se on saatu nähdä esimerkiksi Yhdysvalloissa. Siellä on lintuinfluenssan vuoksi valtava munapula. Jopa Suomesta on pyydetty apua.
– Jos tänään kaikki kanat kuolisivat, viikonlopun loppuun mennessä ei olisi enää yhtään munaa jäljellä maailmassa, sanoo Maija Itkonen, Onego-yrityksen toimitusjohtaja.
Ja Onego tarjoaa ongelmaan ratkaisua.
Sieni tekee munan proteiinia
Suomalainen Onego Bio Ltd valmistaa kananmunaproteiinia. Tarkemmin sanoen kananmunan valkuaisessa olevaa proteiinia.
Se on se osa kanamunasta, jota esimerkiksi teollisuus käyttää. Valkuaisen proteiini tekee esimerkiksi leivonnaisista kuohkeita.
Tuotteellaan Onego tähtää Yhdysvaltain markkinoille.
Toimitusjohtaja Maija Itkosen mukaan tuote voi merkittävästi tasapainottaa maailman ruokaketjua, erityisesti lintuinfluenssan kaltaisten kriisien aikana.
Proteiini luodaan fermentoinnin keinoin. Teknologia perustuu bioteknologiaan ja käyttää valmistuksessa trikoderma-nimistä rihmasientä.
Menetelmä sinänsä ei ole uusi, sillä trikodermaa käytetään laajalti entsyymi-, lääke- ja biopolttoaineteollisuudessa. Idea syntyi noin kymmenen vuotta sitten Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä, josta Onego Bio irtautui spin-offina kolme vuotta sitten.
– Meillä on mikrobi, jota me ruokitaan hiilen lähteellä, eli käytännössä maissisokerilla ja sitten mineraaleilla, eli käytännössä suoloilla. Se kasvattaa ensin itseensä ja tietyssä kohtaa sitä kasvuvaihetta se alkaa sitten hikoilla ulos tätä proteiinia, Itkonen selittää.
”Sienihiestä” syntyy ”pirtelö tai puuro”, josta filtteröidään pois sienisolut. Jäljelle jääneestä proteiininesteestä kuivataan jauhetta.
– Tuotteemme on bioidenttinen perinteisen kananmunan kanssa, mutta sen tuotannossa hiilijalanjälki, vesijalanjälki ja maankäyttö ovat 90 prosenttia matalammat, Itkonen sanoo.
Kuluttajan ei tarvitse muuttua
Keskeistä Onegolle on, että se ei edes yritä muuttaa kuluttajien tottumuksia.
– Emme tähtää aamiaispöytiin, Itkonen sanoo.
Suurta osaa kuluttajaa olisi vaikea saada luopumaan oikeista kananmunista. Siksi tuote tehdä suoraan teollisuuteen, joka käyttää jo vastaavanlaista kananmunasta tehtyä jauhetta. Jauhe kun on helpompi siirtää kuin kokonaiset munat, lisäksi se säilyy paremmin.
– Kun teollisuus siirtyy käyttämään tätä jauhetta, tavallisia kananmunia riittää enemmän kuluttajien käyttöön, Itkonen selventää.
Kuten sanottu, yrityksen tuottama proteiini, ovalbumiini, on kananmunan valkuaisen tärkein toiminnallinen osa. Ovalbumiinia käytetään laajasti elintarviketeollisuudessa, esimerkiksi leivonnassa ja valmisruoissa.
– Käytännössä se toimii jopa tehokkaammin kuin se perinteinen muna.
Kyse on siis kananmunaproteiinista ilman munan mukana tulevia rasvoja, siis kolesterolia tai hiilihydraatteja.
Onego Bio on saanut Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n tuoteturvallisuusvaatimusten mukaisen hyväksynnän ja tekee parhaillaan tuotetestejä teollisten ruokayritysten kanssa.
– Yhdysvalloissa kananmunan hinta on noussut vuoden aikana 400 prosenttia, mikä lisää kiinnostusta meidän tuotteeseemme. Pystymme tarjoamaan tuotteelle tasaisen hintatason ilman dramaattisia hintapiikkejä, Itkonen painottaa.
Miltä se sitten maistuu?
Tällä hetkellä Onego Bio valmistaa kananmunaproteiinijauhetta sopimusvalmistuksena, mutta yritys suunnittelee myös omaa tehdasta Yhdysvaltoihin, jonka volyymipotentiaali vastaa noin kuuden miljoonan kanan tuotantoa.
– Emme ole uhka perinteiselle maataloudelle. Päinvastoin, tuotteemme tarjoaa ratkaisun teollisuuden tarpeisiin ja vakauttaa koko ruokaketjua, Itkonen sanoo.
Ainakin koekeittiössä tehdyt keksit maistuvat – aivan tavallisilta kekseiltä. Eroa ”oikeaan kananmunaan” ei huomaa. Ainakaan italialaistyyppisissä amaretti-kekseissä.
– Me ollaan maistatettu näitä italialaisillekin ja nekin oli oli sitä mieltä, että tää on oikein hyvän makuinen, Itkonen sanoo.
Korjattu 28.3.2025 kello 19.18: Jutun päävideo vaihdettu kuvaksi, sillä videolla oli virheellisesti sanottu, että hintojen nelinkertaistuminen tarkoittaisi 400 prosentin kasvua.