sunnuntai, 19 toukokuun

Mies vietiin Koillis-Syyriaan lapsena vuonna 2014. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoo, että Suomen viranomaiset ovat tienneet hänestä jo pitkään.

Suomi on kotiuttanut Syyriassa Isis-kalifaatissa viimeiset kymmenen vuotta eläneen miehen, kertoo ulkoministeriö.

Nykyisin aluetta hallitseva Koillis-Syyrian epävirallinen itsehallinto kartotti miehen 6. toukokuuta.

Mies on viety Syyriaan vuonna 2014 lapsena, ja nyt hän on täysi-ikäinen. Ulkoministeriön mukaan häntä ei epäillä rikoksista Suomessa eikä Syyriassa.

Kotiuttamisessa on tehty yhteistyötä liittolaismaiden, erityisesti Yhdysvaltojen kanssa.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoo kotiuttaneensa yksitoista Yhdysvaltain kansalaista Koillis-Syyriasta.

Operaation yhteydessä Yhdysvallat auttoi kotiuttamaan myös yhden Suomen kansalaisen sekä kuusi Kanadan kansalaista ja neljä Alankomaiden kansalaista, Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoo.

Suomen ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner vahvistaa, että kyse on Suomeen kotiutetusta miehestä.

Tanner: Suomi tiesi miehestä pitkään

Tannerin mukaan mies oli Syyriassa alaikäisille pojille tarkoitetussa pidätyskeskuksessa.

Karkotusaikeet tulivat ministeriön tietoon muutama viikko sitten, kun Koillis-Syyrian epävirallinen hallinto lähestyi Suomen viranomaisia.

– Me emme ihan tarkkaan tiedä, mistä kaikesta se (karkotus) johtuu, mutta oletettavasti se johtuu siitä, että hän on ikään kuin kasvanut ulos siitä alaikäisten poikien laitoksesta, Tanner sanoo.

Tanner ei kommentoi sitä, kuka lapsen vei Syyriaan vuonna 2014 tai miksi hänet vietiin sinne.

Ulkoministeriö on Tannerin mukaan tiennyt miehestä hyvin pitkään ja ministeriö on myös tavannut hänet aiemmin Koillis-Syyriasta.

Yhdysvaltain operaatioon osallistuminen oli Tannerin mukaan käytännöllinen ja turvallinen tapa toteuttaa miehen kotiutus Suomeen.

Suomen viranomaisten tietojen perusteella miehen Suomeen tuloon liittyvät turvallisuusriskit ovat vähäisiä.

– Täyttä varmuuttahan ei kenestäkään voi koskaan olla, mutta tämänhetkisen parhaan käytössä olevan viranomaistiedon valossa ei ole aihetta suureen huoleen, Tanner sanoo.

Islamistinen terroristijärjestö Isis hallitsi osia Syyriasta ja Irakista vuosina 2014–2019. Se perusti alueelle kalifaatin, joka toimi myös Koillis-Syyriassa, jossa mies oli. Vuonna 2019 järjestö oli menettänyt käytännössä kaikki alueensa Syyriassa.

Syyrian koillisosaa hallitsee nykyisin epävirallinen kurdihallinto, joka nousi valtaan vuonna 2012 alkanutta sisällissotaa seuranneen valtatyhjiön myötä.

Ulkoministeriö ei tavallisesti kerro julkisuuteen yksittäisistä konsulitapauksista. Tannerin mukaan tästä tapauksesta haluttiin poikkeuksellisesti tiedottaa, koska asia liittyy Koillis-Syyriaan ja Isis-kalifaatin jälkeiseen aikaan ja siihen kohdistuu erityistä mielenkiintoa.

Päivitetty 7.5. kello 17.50 konsulipäällikkö Jussi Tannerin haastattelusta saaduilla tiedoilla.

Jaa.
Exit mobile version